Cauzele hepatitei virale

 
Informatii medicale despre cauzele hepatitei virale

Care este agentul cauzal al bolii?
Am vazut inca din definitia bolii ca aceasta este cauzata de virusi.In conceptia actuala sunt cel putin 2 virusi, virusul A sau agentul hepatitei virale de tip A si virusul B sau agentul hepatitei virale de tip B.Aceste virusuri au o serie de caracteristici, care le diferentiazadand forme clinice, uneori cu aspecte diferite si avand caracteristici epidemiologice deosebite.

Se apreciaza ca virusul A poate fi transmis la unele maimute si poate fi pus in evidenta printr-o serie de reactii serologice (efectuate cu ser uman).

Virusul B este in prezent mai bine cunoscut decat virusul A, indeosebi de la descoperirea antigenului Australia (antigen numit astfel pentru ca a reactionat cu serul unui localnic din Australia) in 1965.

Acest antigen numit astazi pe plan medical si antigen HBs (al hepatitei B de suprafata) reprezinta de fapt invelisul, partea exterioara a virusului B si printr-o reactie de laborator permite sa fie evidentiat in sangele uman si astfel sa putem pune cu usurinta diagnosticul hepatitei B.S-au putut evidentia chiar unele subtipuri ale antigenului HBs, subtipuri ce vor permite in foarte scurt timp sa cunoastem mai bine, prin anchete epidemiologice, care au fost sursele de imbolnavire.

Care este consecinta faptului ca exista mai multe virusuri? Atat virusul A cat si virusul B dau o imunitate durabila a organismului dar numai pentru virusul respectiv. Aceasta inseamna ca o persoana care a facut o data hepatita cu virusul A, va putea face altadata hepatita cu virus B, deoarece una nu imunizeaza fata de cealalta. Deci masurile de prevenire ale bolii trebuie luate chiar si pentru persoanele care au suferit o singura data de hepatita virala.

Rezistenta in mediul exterior a virusurilor hepatice virale.

O caracteristica importanta a virusurilor hepatitei (atat A cat si B) este aceea ca ele sunt foarte rezistente in conditiile mediului exterior, o insusire deosebit de importanta de stiut daca dorim sa luam masurile de prevenire eficiente.Se poate afirma ca aceste virusuri reprezinta agenti cauzali printre cei mai rezistenti dintre bolile transmise pe care le cunoastem astazi.

Ele rezista bine la temperaturi joase (minus 20 grade), la temperaturi obisnuite pana la 6 luni, iar caldura ii distruge cu mare greutate. Astfel la 60 grade temperatura, majoritatea bacteriilor mor, virusurile hepatitei rezista inca bine si pentru a fi distruse trebuie sa se procedeze la o fierbere prelungita la 100 grade (minimum 15 minute) sau la autoclavare (120 grade).De asemenea rezista la majoritatea agentilor chimici, la dezinfectia cu clor a apei de baut, iar dezinfectia cu alcool a seringilor sau a altor instrumente medicale nu are nici un efect. Numai formolul, cloramina sau varul cloros in concentratii mai mari pot distruge virusurile respective.

Nici un antibiotic sau chimioterapic din cele cunoscute pana in prezent nu actioneaza eficient asupra virusurilor hepatitei.

Concluzia din cele aratate este ca virusurile hepatitei sunt foarte rezistente si in afara utilizarii fierberii prelungite, autoclavarii si a catorva dezinfectanti la o inalta concentratie (deci greu de folosit pentru ca pot deteriora materialele) nu avem alte mijloace de a le distruge.

Unde se gasesc aceste virusuri? Trebuie sa ne punem aceasta intrebare pentru a cunoaste care sunt produsele umane molipsitoare si care permit transmiterea bolii.

Scaunul bolnavului contine cantitati importante de virusuri care odata eliminati in mediul extern pot contamina solul, apa, mana sau diverse obiecte.De asemenea urina, secretia salivara sau alte secretii ale organismului pot fi molipsitoare.

Sangele bolnavului poate contine virusul, uneori luni sau ani de zile. O mica zgarietura, in contact cu sangele unui bolnav de hepatita, permite patrunderea virusului in corp si producerea imbolnavirii. Virusul se poate gasi si in sangele unei persoane sanatoase; acesti purtatori sanatosi, deci necunoscuti, desi complica de fapt profilaxia hepatitei nu reprezinta un factor esential in procesul epidemiologic al acestei boli.

Cum patrund in organismul uman? Poarta de intrare a virusurilor este deosebita pentru cele 2 tipuri.

1. Virusul A patrunde in organism in mod obisnuit pe cale digestiva, bucala, prin multiple mijloace:
- Mana murdara, contaminata;
- Apa neigienica, continand virusuri;
- Alimente pe care s-au depus accidental virusurile (fructe, zarzavaturi, lapte, etc.);
- Diverse obiecte folosite de bolnav si contaminate (vesela, lenjerie, prosop, etc.);
- Sarutul cu o persoana bolnava.
Aceste sunt posibilitati mai obisnuite ca virusul sa fie introdus in organism prin gura. Ajuns astfel in organism el patrunde in intestin unde incepe sa se multiplice, iar de aici mai departe prin sange spre a se localiza in diverse organe si in deosebi in ficat unde se inmulteste foarte mult.

2. Virusul B patrunde in organism in special pe cale "parenterala" adica prin injectii sau inoculare. Cercetarile din ultimii ani au aratat insa ca acest virus se poate transmite si pe cale directa: pe cale digestiva (saliva) sau chiar pe cale sexuala. Trebuie sa subliniem ca aceste ultime modalitati sunt mai rare, preponderenta avand-o totusi calea parenterala.

Sursa: Ce trebuie sa stim despre hepatita virala Anul 1983


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa