Epidemiologia hepatitei virale

 
Informatii medicale despre epidemiologia hepatitei virale

Pentru ca o boala infectioasa sa se produca este necesar sa existe 3 factori principali: izvorul de infectie, calea de transmitere a infectiei si organismului receptiv (sensibil la infectie). Acesti 3 factori reprezinta verigile lantului epidemic de propagare si extindere a unei infectii.

Care este izvorul (sursa) de infectie?
In cazul hepatitei virale acesta este omul, reprezentat prin bolnavii cu forme tipice (icterice) sau atipice (fara icter), sau de purtatori sanatosi de virus. Convalescentii pot fi de asemenea purtatori de virus, la fostii bolnavi de hepatita B virusul putand persista in sange timp de ani de zile, chiar toata viata.

Vedem deci ca purtatorii sanatosi sau formele atipice de boala pot adesea sa ramana niste surse necunoscute. La cestea se mai adauga si bolnavii tipici care, pana la aparitia icterului, avand simptome nespecifice, pot fi considerati ca izvoare necunoscute.

Iata dar necesitatea cunoasterii izvoarelor de infectie ca un prim pas in actiunile de prevenire si combatere a hepatitei virale.

Personalul medical cauta sa descopere o parte din aceste surse de infectie, facand persoanelor din focare diverse analize. Alaturi de actiunea de cunoastere a acestora este necesara si aceea de neutralizare a celorlalte 2 elemente ale lantului epidemic.

Sursa : Ce trebuie sa stim despre hepatita virala, Anul 1983


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa