Care sunt persoanele cu risc crescut de a face diaree acuta?

 
Care sunt persoanele cu risc crescut de a face diaree acuta?

• Persoanele care calatoresc sau cei care s-au intors din tarile in curs de dezvoltare, supranumita si diareea calatorului.

• Persoanele cu igiena individuala deficitara si/sau o igiena deficitara a mediului ambiant.

• Persoanele cu imunitate scazuta.

• Copiii inclusi in colectivitati: crese, gradinite, scoli, precum si parintii si fratii acestora.

In caz de diaree infectioasa, principalele cai de transmitere a infectiei sunt calea fecal-orala si prin intermediul „mainilor murdare“.

Diareea calatorului poate fi determinata atat de schimbari in dieta (mancare cruda sau insuficient preparata termic, mancarea contaminata sau apa contaminata, inclusiv cuburile de gheata), cat si de stresul si oboseala provocata de calatorie, de variatiile de altitudine sau de agentii patogeni infectiosi. Destinatiile calatoriilor reprezinta si ele un factor de risc: tari din Africa, Asia, Orientul Mijlociu si America Latina sunt considerate zone cu risc crescut pentru aparitia diareei calatorului.

O forma de boala diareica aparuta in conditiile accesului limitat la apa sau al regulilor de igiena precare este giardiaza, care este o afectiune intestinala produsa de infectia cu parazitul Giardia lamblia. In SUA si Europa, Giardia lamblia este considerat cel mai frecvent parazit intestinal, afectand persoanele de toate varstele.

Surse de infectie cu Giardia sunt considerate apa din sistemele urbane (din cauza tratarii inadecvate sau a contaminarii apei cu deversarile din canalizari), apele de suprafata (bazinele de inot, fantanile arteziene si lacurile din parcuri) si alimente contaminate cu acest parazit.

Simptomele frecvente sunt diareea apoasa, urmata de prezenta grasimilor in materiile fecale, scaune urat mirositoare, crampe si sensibilitate abdominale, emisie de gaze (flatulenta) sau balonare si senzatie de slabiciune.

Sursa Diareea. O problema?


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa