Cum sa eviti nasterea prematura

 
O naştere prematură pune în pericol fătul şi scade şansele lui de supravieţuire. Riscul apariţiei ei este mai mare dacă ai avut mai multe sarcini pierdute înainte, dacă ai un col uterin scurt, fibroame uterine, o formă anormală a uterului sau dacă ai gemeni. În aceste cazuri, pot apărea destul de uşor complicaţii care duc la naşteri premature.


Protejează-te de infecţii


În cele mai multe dintre cazuri, infecţiile sunt principalul factor declanşator al ruperii premature a membranelor şi implicit a naşterii înainte de termen. În timpul sarcinii, sunt frecvente, dar o parte din infecţii le poţi trata, evitând pericolul.


Răceala sau gripa 
– dispar treptat dacă vei bea multe lichide, dacă rămâi în repaus la pat şi iei antiinflamatore date de medicul de familie care cunoaşte faptul că eşti însărcinată.


Infecţiile urinare
– se manifestă prin senzaţie de arsură când urinezi, prin urinări frecvente, durere lombară şi febră. Tratează-le imediat ce observi aceste simptome, dar numai la recomandarea medicului tău.


Herpesul vaginal
– este o infecţie cu virus herpetic ale cărei simptome sunt asemănătoare gripei la început, apoi se manifestă prin durere şi mâncărime. Dacă nu o tratezi la timp şi corect, este posibil ca virusul să treacă la făt, mai ales dacă apare prima dată în luna a şaptea de sarcină.


Semne să mergi urgent la medic


Din săptămâna a cincea de sarcină, este bine să te programezi la medicul ginecolog mai ales dacă scurgerile vaginale sunt abundente sau dacă observi pete mici de sânge pe lenjeria intimă. Alte semne de alarmare sunt dificultatea de a urina sau, din contră, urinările prea dese. La fel de periculoase sunt contracţiile regulate însoţite sau nu de durere, care ţin mai mult de două ore, durerile de spate, presiunea abdominală şi febra apărută brusc.


De ce e importantă hidratarea


Când organismul tău duce lipsă de lichide, se pot declanşa contracţiile. Atunci când bănuieşti că asta este cauza apariţiei lor, bea apă şi în următoarea oră ar trebui să se oprească. Unele viitoare mămici sunt tentate să reducă lichidele când observă că au mâinile şi picioarele umflate din cauza retenţiei de apă. Evită să faci la fel! Umflarea membrelor se întâmplă oricum în timpul sarcinii, cu atât mai mult dacă nu reduci aportul de sare. Semnele deshidratării sunt uscăciunea gurii, pierderea echilibrului, slăbiciunea, oboseala şi ameţeala.
Sursa: Ziarul Click!


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa