Limfadenopatia persistenta generalizata (S.I.D.A.)

 
Este o posibilitate de evolutie a infectiei cu H.I.V. care nu manifesta alte semne decat marirea ganglionilor limfatici.In cadrul infectiei putem sa vorbim despre aceasta evolutie ulterioara cand ganglionii limfatici apar in doua sau mai multe locuri(cu exceptia regiunii inghinale)si se maresc la peste 1 cm diametru,persistand cel putin 3 luni in absenta altor cauze ce pot produce marirea ganglionilor limfatici(cum ar fi diverse boli sau tratamente cu unele substante medicamentoase).Este deci necesara o serie de investigatii de laborator pentru a diferentia adenopatia(adica marirea ganglionilor limfatici din cadrul infectiei cu H.I.V. de celelalte boli cum ar fi:infectii virale si bacteriene,mononucleoza infectioasa,rubeola,hepatita virala, sifilis)sau tumori(leucemii,limfoame)si unele boli cum ar fi sarcoidoza.

In cadrul infectiei cu H.I.V. sunt afectati simetric grupele ganglionare cervicale-laterale si posterioare,ganglionii axilari,ganglionii submandibulari, postauriculari(in spatele urechii)si,mai raralte grupuri.
Persoanele care reprezinta aceasta forma de infectie pot ramane o perioada variabila in acelasi stadiu,dar in proportie de 10-30% infectia poate evolua si in acest caz spre forma grava a bolii (S.I.D.A.).

Sursa:Stiinta pentru toti;STOP SIDA.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa