Naturale

 
1.Varza
Vitamina K contribuie la coagularea sângelui şi la întărirea sistemului osos. Ea poate fi procurată din legume verzi, precum varza, spanacul sau broccoli. Acestea trebuie păstrate în locuri ferite de lumină. Dacă foloseşti legume congelate, nu le dezgheţa înainte de a le găti. Apa utilizată la prepararea lor trebuie încălzită şi abia apoi se adaugă şi alimentul îngheţat.


2.Grâul integral 
Acidul folic este esenţial pentru creşterea şi reproducerea tuturor celulelor din organism, ajută la formarea globulelor roşii şi creşte fertilitatea. Îl poţi lua zilnic din grâu integral şi din germeni de grâu. Adaugă în dieta ta seminţe de floarea-soarelui şi porumb pentru aceleaşi rezultate. 


3.Ulei de floarea-soarelui 
Untdelemnul pe bază de plante precum floarea-soarelui sau soia asigură necesarul de vitamina E, un eficient antioxidant celular. Completează-ţi meniul cu nuci, migdale şi spanac şi ai grijă ca uleiul pe care îl foloseşti să fie depozitat într-un loc răcoros, ferit de lumină. 


4.Fasole verde 
Păstăile verzi de fasole, sparanghelul şi lintea ajută arderile celulare şi asigură funcţionarea optimă a sistemului nervos. Aceste legume sunt bogate în vitamina B1, astfel că nutriţionistul recomandă consumul zilnic a unei cantităţi de 200 g de păstăi verzi. 


5.Cartofi 
Circa 200 g de cartofi noi contribuie la cantitatea de vitamina B6 recomandată zilnic pentru un adult de vârstă medie, conform specialistului Maggi. Această vitamină este esenţială pentru metabolismul proteinelor şi pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Ea contribuie la formarea globulelor roşii din sânge. 




6.Ciuperci
Sinteza hormonilor şi a lipidelor este asigurată de acidul pantotenic. Acesta se găseşte în cantităţi importante în ciuperci. Pentru că poate fi dificil să le incluzi în meniul tău zilnic, ele pot fi înlocuite cu broccoli, cartofi noi sau grâu integral. Alternarea acestor alimente este modul ideal de a-ţi păstra echilibrul dietei. 


7.Roşii
Vitamina C contribuie la formarea colagenului, un factor important al creşterii şi refacerii celulelor, a ţesuturilor, a vaselor sangvine şi a oaselor. Ea ajută la vindecarea rapidă a rănilor şi are rol antioxidant. Pentru o masă bogată în vitamina C, nutriţionistul Elena Casapu te sfătuieşte să prepari salate cu roşii şi gogoşari, pe care să le acreşti cu puţină zeamă de lămâie sau oţet din vin, care previn alterarea şi scăderea cantităţii de vitamina C după felierea legumelor. 
Sursa: Ziarul Libertatea 


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa