Recomandat pentru obezi

 
Cercetătorii afirmă că 25 de grame de proteine de soia, de trei ori pe săptămână (ceea ce înseamnă o porţie de 100 de grame de produse din soia), ţin la distanţă cele mai temute maladii: infarctul, atacul cerebral sau cancerul.


Circulaţia arterială.


Isoflavonele, substanţe care se regăsesc în special în soia, cunoscute şi sub numele de fitţstrogeni, pot îmbunătăţi circulaţia arterială în cazul pacienţilor care au suferit accidente cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Hong Kong. Oamenii de ştiinţă au descoperit că după 12 săptămâni de administrare a suplimentului pe bază de isoflavone, într-o doză de 80 de miligrame pe zi, poate fi constatată o îmbunătăţire a circulaţiei la nivelul acestei artere.


Reduce colesterolul.


Alimentele din soia sunt o sursă importantă de proteine, fibre, vitamine din complexul B şi acizi graşi de tip Omega 3. Membrii Asociaţiei Europene a Alimentelor şi Medicamentelor susţin că dietele care includ 25-50 de grame de proteine din soia pe zi pot ajuta la reducerea nivelului colesterolului. Dieta cu această plantă este recomandată obezilor, pe care îi ajută să atingă greutatea normală.


Tratează bolile cauzate de fumat


Protejează împotriva bolilor pulmonare.


Proteinele conţinute de acest aliment reduc riscul îmbolnăvirii aparatului respirator cu boala pulmonară obstructivă cronică (BPCO), adică bronşita cronică sau astmul. Aceste boli sunt provocate adesea de viciul fumatului. Cercetătorii australieni, asistaţi de o echipă de medici japonezi, au analizat datele de la şase spitale japoneze pe 300 de persoane afectate de boli pulmonare.


Cei care au consumat lapte de soia, tofu, germeni şi alte produse derivate care conţineau cel puţin 50% soia şi-au diminuat riscul de a se îmbolnăvi de BPCO. Beneficiile erau şi mai mari dacă aceştia consumau şi mai multe produse cu soia. Cu toate acestea, pacienţii trebuie să ştie că acest “medicament” nu îşi va face efectul dacă nu îşi vor abandona viciul fumatului.


Produse din soia


Germenii de soia. Se utilizează cruzi, în salate, fierţi sau gătiţi în tigaie.


Laptele de soia. Prin presarea seminţelor de soia, lichidul rezultat este filtrat, apoi pasteurizat; el reprezintă un excelent înlocuitor al laptelui de vacă pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză.


Uleiul de soia. Este folosit doar la asezonarea salatelor şi reprezintă una dintre cele mai bogate surse de acizi graşi Omega 3 şi vitamina E.


Sosul de soia. Obţinut prin- - tr-un procedeu destul de complicat, acest sos oriental se foloseşte la asezonarea salatelor şi la aromatizarea orezului sau a pastelor.


Iaurtul de soia. Fabricat din laptele de soia, prin adăugarea de fermenţi lactici. Avantajul constă în faptul că e complet lipsit de colesterol.


Tofu. “Brânza de soia” este folosită în diverse salate, dar şi în supe şi ciorbe.


Seminţele de soia. Boabele de culoare gălbuie, uscate înainte de ambalare, necesită rehidratare pentru a fi gătite.


Şniţelele de soia. Preparate dintr-un amestec de cereale şi tofu şi folosite ca substituent pentru carne, datorită aportului de proteine.


Făina de soia. Conţine de două ori mai multe substanţe proteice şi de 10 ori mai multe grăsimi decât făina de grâu.
Sursa: Ziarul Libertatea


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa