Despre vergeturi

 
Vergeturile sunt leziuni cutanate de o extrema banalitate, ce apar in diverse circumstante, in principal in perioada graviditati. Desi marea preocupare a gravidelor este impiedicarea aparitiei acestora, dermatologul se afla intr-o situatie delicata, neputandu-le propune acestora solutii viabile pentru prevenirea sau tratamentul vergeturilor.

Din punct de vedere clinic, vergeturile sunt depresiuni lineare ale pielii, orientate de-a lungul liniilor de tensiune cutanata: radiare in jurul ombilicului, orizontale in regiunea lombara, verticale in regiunile ilio-trohanteriene, uneori circulare pe coapse.Nu sunt riguros rectilinii, chiar usor sinuoase, paralele, rareori anastomotice sau ramificate. Sunt situate in zonele de tensiune si regiuni adipoase: fata posterioara a bratelor, sani la femei, abdomen (regiunea periombilicala si fosele iliace ), fese si regiunile trohanteriene, regiunile condiliene ale coapselor. De obicei sunt rosii, cu aspect inflamator, in faza de constituire; tardiv devin albe si din ce in ce mai inguste, pentru a deveni in final deseori transparente . Caracterul lor deprimat este mult mai usor de perceput la palpare decat vizibil.

Graviditatea este circumstanta etiopatogenica cea mai frecventa: vergeturile se constituie in sensul distensiei gravidice a abdomenului: frecvent sunt mari, infiltrate si violete la femeia cu piele alba si hipercrome la femeia cu ten mai inchis. De obicei dispar dupa sarcina si se pare ca au o evolutie mai buna daca musculatura abdominala nu ramane destinsa.

Obezitatea este a doua principala cauza de vergeturi; in acest caz predomina in jurul coapselor. Sunt cu atat mai numeroase cu cat cresterea ponderala este mai rapida si asociata cu tulburari endocrine care acompaniaza obezitatea. In sindromul Cushing, unde obezitatea se insoteste de o atrofie dermo-epidermica, vergeturile sunt purpurii, profunde, si largi, si predomina pe abdomen si la radacina membrelor.

Activitatea fizica, in special sportul, mai ales la adolescenti, in afara oricarei cresteri ponderale, pare a fi responsabila de vergeturile orizontale pe care le observam in regiunea dorsolombara si pe coapse . Ele sunt deseori numeroase si etajate si se aseamana realmente cu mici “ desirari” intradermice ale tesutului conjunctiv dermic, rezultate in urma supunerii la tensiuni intense si repetate ale acestuia .

Tratamentele medicamentoase responsabile de vergeturi se rezuma la corticoterapia locala, uneori responsabila de vergeturi beante, indefinit persistente, mai ales in apropierea pliurilor, unde absorbtia dermatocorticoizilor a fost maxima. Vergeturi beante, ce pot merge pana la ruptura si formarea de plagi lineare hemoragice au fost observate dupa un tratament cu etretinat, care a produs o fragilitate mecanica suplimentara a pielii.

Bolile infectioase grave pot fi la originea vergeturilor cu localizari atipice ( vergeturi perirotuliene ); au fost mentionate si vergeturi postmeningita si post febra tifoida.

Tratament. Nu exista deocamdata un tratament eficace cunoscut. Prevenirea vergeturilor se realizeaza prin controlul cresterii ponderale ( evitarea cresterii ponderale excesive) in timpul sarcinii si posibil, gimnastica musculaturii abdominale. Masajele, intr-o afectiune de cauza mecanica, nu sunt recomandate. Trebuie mizat pe sansele de atenuare spontana prin albire a vergeturilor si de reparare fibroasa a acestor dehiscente conjunctive. Tretinoinul 0.05% (Airol) s-a observat a avea un efect benefic in tratamentul vergeturilor aflate in stadiu incipient. Gelul Phytoloastil (Lierac) poate fi util in prevenirea aparitiei vergeturilor in timpul sarcinii, prin masaj repetat incepand din a 4-a luna de graviditate; este un produs ce asociaza extracte naturale, de origine vegetala .

Dr. Mirela Tene
Medic Medicina Generala
AlphaMedicalCenter


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa