Vinetele sunt sanatoase? Au contraindicatii?

 
Vinetele - legume care fac miracole pentru sanatate
Vinetele sunt sanatoase? Nutritionistii considera ca vinetele sunt legume care fac miracole pentru sanatate, acestea continand vitamine si minerale esentiale unei diete echilibrate.

Mai mult decat atat, coaja de vinete contine nasunin, un antioxidant pretios care protejeaza membranele celulare impotriva radicalilor liberi, reduce nivelul colesterolului, previne distrugerea celulelor nervoase si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.

De asemenea, aceste legume sunt o sursa de potasiu, magneziu si vitaminele B1, B6. Spre deosebire de majoritatea legumelor, vinetele isi pastreaza proprietatile nutritionale si dupa ce sunt gatite.

Unii experti in gastronomie recomanda ca aceste legume sa fie taiate, frecate cu sare si lasate timp de un sfert de ora inainte sa fie gatite, ca sa nu fie amare. Se pare ca astfel vinetele absorb si mai putin ulei. Alti specialisti sunt de parere ca acestea sa fie curatate si gatite imediat, ca sa nu se innegreasca.






Vinetele au contraindicatii?

- Va recomandam sa evitati prajirea acestora, deoarece pulpa vinetelor absoarbe foarte mult ulei in procesul de prajire. Este recomandata coacerea acestora.

- Este interzisa consumarea frunzelor si florilor de vinete, deoarece compusii prezenti in acestea prezinta un grad crescut de toxicitate; mai exact datorita solaninei (mai multe informatii despre solanina gasiti aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Solanin%C4%83).

- Daca aveti probleme cu rinichii si vezica biliara nu consumati vinete, datorita interactiunii cu oxalatii prezenti in acestea.

- Consumul excesiv de vinete este interzis copiilor; poate provoca alergii, greata, mancarimi ale pielii.

- Vinetele (pregatite necorespunzator), sunt interzise femeilor insarcinate - pot provoca probleme de digestie, probleme care afecteaza sanatatea fatului.

Sursa: Ziarul Cancan





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa