Stomatitele

 
Informatii medicale despre stomatite

Stomatitele, aceste procese inflamatorii ale mucoasei bucale, pot lua diferite aspecte si pot fi determinate de diferite cauze.A stfel, din punct de vedere al aspectului sub care se manifesta, stomatita se poate prezenta sub o forma catarala sau eritematoasa, ulceroasa sau ulcero-membranoasa si mai rar sub forma gangrenoasa (sau noma).

Stomatita catarala (eritematoasa) se traduce printr-o mucoasa rosie si tumefiata (umflata) si se manifesta cu o senzatie de uscaciune a gurii, usoara jena bucala, salivatie diminuata si uneori o respiratie urat mirositoare (fetida).

Stomatita ulceroasa sau ulcero-membranoasa se prezinta cu ulceratii ce pot apare pe gingii sau pe intreaga mucoasa bucala. Ulceratiile au marginile neregulate, iar fundul acoperit de un depozit (exsudat) alburiu-cenusiu, gata de sangerare. Aceasta stomatita se manifesta cu dureri in cursul masticatiei, hipersalivatie si un miros fetid al respiratiei.

Stomatita gangrenoasa sau noma, o forma mai grava, dar rara, incepe cu in infiltrat pe mucoasa bucala, care evolueaza destul de repede spre ulceratii mari si profunde. Un asemenea proces gangrenos, prin eliminarea tesuturilor necrotice, poate determina o distructie mutilanta a fetei. Pe langa o masticatie dureroasa, bolnavii prezinta un puternic miros fetid, hipersalivatie, o febra de regula ridicata si o stare generala proasta.


Stomatitele pot sa apara ca boli independente (stomatitele primitive) sau in cadrul unor alte boli cunoscute (stomatite secundare). In functie de cauzele care le provoaca, stomatitele primitive pot fi de origine infectioasa sau de origine toxica.

Stomatitele infectioase pot fi la randul lor determinate de microbi (microbiene), virusuri (virotice), paraziti (parazitare) sau ciuperci (micotice). Stomatitele microbiene sunt frecvent determinate de microbi banali ai cavitatii bucale, care sub influenta unor factori favorizanti (nicotina, alcool, o dentitie neingrijita, unele substante iritante etc), pot genera un proces inflamator al mucoasei bucale. Tot in aceasta categorie ar putea intra stomatita tuberculoasa - astazi mai rara- si stomatita sifilitica care poate imbraca diferite forme dupa perioada primara, secundara sau tertiara a bolii.

Stomatitele toxice sunt inflamatii ale mucoasei bucale determinate de diferite substante toxice, care ajung in organism la cei care prin profesiunea lor lucreaza cu substante toxice, in cursul unor tratamente prelungite sau in urma ingerarii lor accidentale, sau in scop de sinucidere. Dintre cele mai cunoscute sunt: stomatita mercuriala, stomatita saturnina si stomatita bismutica.


Stomatitele secundare sau de acompaniament. O grupa aparte o formeaza stomatitele secundare sau de acompaniament (determinate de toxice endogene), care apar ca afectiuni de insotire a unor boli ca: diabetul, scorbutul, insuficienta renala, pelagra s.a.


Mai important decat tratamentul este prevenirea acestor afectiuni. Un loc de seama in randul acestor masuri il detin ingrijirea igienica a gurii, intretinerea corecta a danturii, combaterea abuzurilor de medicamente si folosirea mijloacelor de protectie in stomatitele din unele boli profesionale. In sfarsit, regimurile alimentare echilibrate ne pot pune la adapost si impotriva unor boli ce se insotesc de avitaminoza (cum ar fi scorbutul) sau a unor stari carentiale, care pot genera asemenea stomatite.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa