Boala ulceroasa (ulcerul gastric si ulcerul duodenal)

 
Informatii despre boala ulceroasa

Boala ulceroasa este o afectiune digestiva care se caracterizeaza din punct de vedere anatomic printr-o ulceratie a mucoasei stomacului sau duodenului. Localizarea unei asemenea ulceratii pe mucoasa esofagului inferior este posibila, dar cu totul exceptionala. Morbiditatea prin boala ulceroasa este foarte importanta, incidenta ei situand-o pe primul loc intre bolile digestive. Boala in general este mai frecventa intre 20-50 de ani, dar se intalneste si in afara acestei varste.

Intrucat sucul gastric al  bolnavilor s-a constatat ca de obicei contine o cantitate mai mare de acid clorhidric, s-a sustinut din aceasta cauza ca ulceratiile se produc prin autodigestia mucoasei. Un rol in geneza bolii ulceroase ar reveni tulburarilor in irigatia sanguina locala, in cantitatea si calitatea mucusului si chiar in calitatea epiteliului de acoperire a mucoasei gastrice sau duodenale. Pe de alta parte, intrucat s-a constatat ca boala este mai frecventa printre descendentii bolnavilor de ulcer, s-a apreciat ca la originea acestei boli ar exista cel putin o predispozitie pentru boala, care se transmite ereditar.

In sfarsit, ca si in cazul altor boli digestive, un rol destul de important in aparitia bolii ulceroase poate sa revina unei alimentatii neigienice si abuzurilor de condimente, alcool sau tutun. Merita de asemenea sa fie cunoscute efectele ulceroase pe care le pot avea unele medicamente (aspirina, cortizonul, butazolidina), care se iau pe cale bucala in scop terapeutic.

Locurile preferate sau aparitia ulceratiei sunt: in ulcerul duodenal bulbul, iar in ulcerul gastric mica curbura. Daca in unele cazuri ulceratia se mentine la suprafata, interesand numai mucoasa, sunt destul de frecvente cazurile, in care aceasta va putea cuprinde toate straturile ajungand pana la seroasa si in organele invecinate (ulcer perforat).

Din punct de vedere clinic, simptomul cel mai important prin care se manifesta boala este durerea, o durere adeseori ritmata de alimentatie. Aceasta apare la 1-3 ore dupa mese, dureaza o jumatate de ora pana la 2 ore si apoi se calmeaza pana la masa urmatoare. Pe stomacul gol, deci inainte de mancare, durerea se prezinta frecvent ca o "foame dureroasa", pe care bolnavii si-o calmeaza ingerand cantitati mici de alimente. In ulcerul duodenal, durerea are si un caracter sezonier, aparand mai frecvent primavara si toamna. Variatii mari le prezinta durerea si sub aspectul intensitatii. Durerile se mentin zilnic, perioade de 2-6 saptamani, dupa care asemenea perioade dureroase pot fi urmate de perioade mai lungi sau mai scurte de completa acalmie. Alte manifestari clinice in boala ulceroasa sunt reprezentate de balonari, alterarea poftei de mancare, constipatie si stari de oboseala sau iritabilitate. Ulcerul gastric ca si ulcerul duodenal pot fi urmate de unele complicatii grave cum sunt perforatia si hemoragia (hematemeza sau melena), stenoza (de cele mai multe oro pilorica), malignizarea (cancerizarea unora dintre ele) si periviscerita (formarea de aderente) care insotesc mai des ulcerele penetrante.

Tratamentul bolii ulceroase trebuie sa inceapa in perioadele dureroase cu un repaus de cel putin 7-10 zile. Un loc important il detine apoi regimul alimentar care trebuie instituit. Totusi trebuie sa se ceara bolnavului sa evite sosurile, prajelile, grasimile, condimentele, supele concentrate de carne, ca si alimente cu un continut prea mare in celuloza (legume, zarzavaturi, fructe etc.). Tutunul si bauturile alcoolice trebuie complet interzise. Laptele (daca este tolerat) si derivatele sale, branzeturile proaspete, carnea de pasare sau de vita (rasol sau gratar), ca si ouale moi, trebuie sa intre in alimentatia bolnavului ulceros pentru acoperirea nevoilor sale calorice.

Tratamentul medicamentos prescris de medic trebuie respectat intocmai.

Tratamentul chirurgical se aplica in cazul complicatilor, de genul hemoragiilor sau perforatilor.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa