Botulismul

 
Botulismul este o toxiinfectie alimentara provocata de ingerarea de conserve alimentare aontaminate cu Clostridium botulinum, care elaboreaza toxina botulinica.

a)Agentul etiologic este un microb Clostridium botulinum, prin toxina puternic activa ce-o elaboreaza.

b)Raspandirea geografica - frecventa.Universala, estrem de rara.

c)Sursa de infectie.Este reprezentata de animalele domestice ca si cele salbatice care elimina in mod normal germenii prin materiile fecale, contaminand astfel solul, apa potabila, alimentele.Omul, care elimina si el germenii bolii, poate fi considerat ca sursa de infectie cu totul exceptional.

d)Modul de transmitere.Indirect, prin produse alimentare fie de origine animala (carne, sunca, branza, peste), fie vegetala (fasole, mazare, dovlegei, etc.), conservate si contaminate in prealabil.

e)Calea de patrundere.Digestiva.

f)Durata perioadei de incubatie.Este de 6-48 ore cu limite extreme intre 2 ore - 10 zile.

g)Simptomatologie.Boala debuteaza cu balonari, greturi, dureri abdominale si uneori diaree.In acelasi timp, bolnavii pot acuza cefalee, ameteli, oboseala, chiar o stare subfebrila.
Boala se insoteste apoi de paralizii oculare, laringiene, faringiene etc.

h)Durata perioadei de contagiozitate.Necontagioasa.

i)Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic.Sange, urina, varsaturi alimentare, lichid de spalatura gastrica, alimentele incriminate.De la cadavre : ficat, splina, continut intestinal.

k)Diagnosticul bolii, examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic.Diagnosticul rezulta din semnele clinice amintite, mai ales cand acestea apar la mai multe persoane care au consumat din acelasi aliment.

Diagnosticul etiologic se face prin punerea in evidenta, la animalele de laborator, a toxinei botulinice si izolarea si identificarea germenilor prin culturi anaerobe.

l)Tratament.Pentru evacuarea tubului digestiv se recomanda clisme, purgative si spalaturi gastrice.Ca tratament specific se recomanda ser antibotulinic (polivalent) si uneori corticoterapie.

m)Masuri de profilaxie si combatere.Seroprofilaxia se face cu ser antibotulinic la toate persoanele care au consumat din alimentul incriminat.Tot in scop profilactic se recomanda respectarea timpului de sterilizare a conservelor in industria alimentara si in special a conservelor preparate in casa.Pentru a se preveni imbolnavirile prin botulism datorita consumarii conservelor, in special a celor preparate in casa, se recomanda consumarea acestora dupa prelucrare termica cel putin 5-10'(toxina botulinica fiind termolabila).

Controlul sanitar riguros al productiei conservelor, in ceea ce priveste sterilizarea, este un factor de profilaxie foarte important.Se vor scoate din consum conservele care prezinta o bombare a cutiei.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa