Duodenitele

 
Inflamatia mucoasei duodenale, care se insoteste de regula si de cea a stomacului (gastro-duodenita), poate fi acuta sau cronica.

    a)Duodenitele acute (in realitate gastro-duodenite) se manifesta prin greturi, varsaturi (uneori incoercibile), dureri in epigastru si in hipocondrul drept si adinamic (Hatieganul).Cum la duodenita se asociaza si o jejunita poate exista in asemenea cazuri si o diaree formata din scaune galbui, gelatinoase.

    b)Duodenitele cronice, se insotesc de dureri epigastrice, greturi, balonari, varsaturi si arsuri retrosternale.La tubajul duodenal se gasesc in sediment celule descuamate, leucocite si mucus, iar in duodenitele parazitare se pot remarca usor lamblii, larve de strongiloid si oua de Anckilostoma sau de Fasciola hepatica.Examenul radiologic semnaleaza unele date mai mult sau mai putin caracteristice (imagini reticulate, polipoidale, tulburari de tonus etc.), diagnosticul de certitudine fiind dat de biopsia mucoasei duodenale.

    Diagnosticul va rezulta deci din simptomele clinice, examenele parazitologice, examene radiologice, si mai ales din biopsia mucoasei duodenale.

    Tratamentul in formele acute de duodenite, ca si in gastritele acute, consta din spalaturi gastrice si purgative si clisme, prin care se urmareste de fapt eliminarea alimentelor contaminate. 

    Regimul alimentar trebuie sa fie bine condus si va incepe cu ceaiuri, supe de zarzavaturi strecurate, dupa care se va adauga treptat branzeturi, oua moi, carne fiarta etc.In unele cazuri poate fi indicat si un tratament cu antibiotice.In duodenitele cronice se recomanda acelasi regim si un tratament cu alcaline si anticolinergice ca si in ulcerul duodenal.In duodenitele parazitare se intelege ca tratamentul trebuie sa vizeze indepartarea parazitilor din organism, prin tratamente antiparazitare corect instituite.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa