Menstruatia - informatii utile

 
Informatii despre menstruatie

Termenul de menstruatie vine de la cuvantul latin mensis, care inseamna luna. El defineste scurgerea de sange din cavitatea uterina care se elimina prin vagin si se produce lunar. Este un fenomen biologic specific modului de functionare a aparatului genital feminin si este determinat de un complex de factori neuroendocrini si metabolici.

Prima menstruatie apare la fete in jurul varstei de 13 ani, dar exista o mare variabilitate individuala a momentului de aparitie, limitele normale fiind intre 10 ani si 6 luni si 15 ani. In contextul dezvoltarii generale a organismului, prima menstruatie constituie evenimentul "cheie", el semnificand "vizibil" intrarea in stare de functionare a aparatului genital feminin. In afara importantei ca eveniment biologic prima menstruatie este pentru fete si un eveniment psihic. Ea reprezinta momentul constientizarii trecerii de la perioada copilariei la o alta perioada - "necunoscuta". Modul de a privi aceasta trecere este variabil de la individ la individ, unele fetite, in dorinta de a ajunge mari, primind cu multumire aceasta confirmare a maturizarii lor, dar majoritatea o privesc cu teama, cu neliniste, uneori cu un sentiment de culpabilitate. Pentru a micsora aceasta tensiune psihica, foarte frecventa la aparitia primei menstruatii, fetitele trebuie prevenite.

In jurul varstei de 10-12 ani, cand sanii incep sa creasca si pilozitatea pubiana si axilara incep sa apara, mamele trebuie sa informeze fetitele asupra posibilitatii aparitiei ciclului menstrual. Explicatia trebuie sa fie simpla, naturala si sa insiste asupra normalitatii acestui eveniment si asupra masurilor de igiena necesare in aceste imprejurari.

Daca fetita cere informatii suplimentare pe care mama nu le poate da sau aparitia ciclului menstrual pune unele probleme (a aparut prea devreme sau prea tarziu sau alte situatii) este bine ca impreuna, mama si fata, sa apeleze pentru informatii si consultatii la medic (medic de medicina generala, medic ginecolog sau endocrinolog).

Cateva date succinte asupra desfasurarii ciclului menstrual, speram sa ajute atat pe mame, pentru a putea explica fetitelor semnificatia acestui eveniment, cat si pe fete pentru a se informa. Aparitia si evolutia ciclului menstrual sunt reglate de mecanisme hormonale complexe, dintre care hormonii stimulanti hipofizari sunt cei mai importanti. Raspunsul la stimulii hormonali specifici, respectiv transformarile care au loc, se realizeaza la nivelul organelor genitale feminine, ovarele si uterul. Este important de retinut acest fapt, pentru ca tulburari ale ciclului menstrual pot fi cauzate de lipsa sau insuficienta secretiilor glandelor endocrine sau de stari patologice la nivelul organelor genitale (dezvoltare insuficienta, inflamatii etc.). "Ciclul menstrual" este cuprins intre timpul scurs de la prima zi a unei menstruatii pana la prima zi a menstruatiei urmatoare. Este in medie de 28 zile, cu limite normale intre 24 si 32 de zile. Timpul cat dureaza pierderea de sange (menstruatia) este de 3-5 zile, iar cantitatea de sange pierdut de de 50-100 ml.

Din primele zile ale ciclului menstrual, un folicul ovarian intra in stadiul de maturatie (totdeauna unul singur si alternativ la cele doua ovare). Sub influenta hormonului foliculostimulant secretat de hipofiza, ovulul pe cale de maturatie secreta foliculina. In aceasta perioada mucoasa uterina se ingroasa, prolifereaza, se vascularizeaza. Cand ovulul devine matur, dupa perioada de maturatie de circa 14 zile, deci aproximativ a 14-a zi de la inceputul menstruatiei, foliculul se rupe si ovulul este expulzat in trompa. Acest proces se numeste "ovulatie" si poate fi resimtit clinic prin dureri abdominale, stari de neliniste si nervozitate, aparitia de glere, posibil sanguinolente, in vagin. Este asa-numitul "sindrom intermenstrual" cu mari variatii individuale, de la inexistenta/neperceperea nici unei senzatii, pana la aparitia unor stari depresive accentuate. Aceasta este si perioada de cea mai mare fertilitate, posibilitatea fecundatiei fiind maxima la un contact sexual intre ziua a 10-a si a 18-a de la inceputul menstruatiei, la un ciclu menstrual regulat de 28-30 de zile. Dupa expulzarea ovulului, foliculul se transforma in corpul galben - un grup de celule secretorii, cu functie temporara de glanda endocrina si care secreta progesteronul. In urmatoarele 7-10 zile cat sunt necesare ovulului sa migreze din trompa in uter (fecundatia are loc numai la nivelul trompei), sub influenta progesteronului mucoasa uterina se incarca cu substante nutritive, necesare cresterii eventualului embrion, daca ovulul a fost fecundat. Daca fecundatia nu avut loc, corpul galben se atrofiaza, urmeaza scadere a secretiei hormonilor sexuali (foliculina si progesteronul). Datorita acestei scaderi mucoasa uterina ingrosata se detaseaza, ovulul este eliminat odata cu sangele menstrual, rezultat din ruperea vaselor sanguine uterine. Apare "menstruatia" si cu aceasta un nou ciclu de maturare foliculara se pregateste.

La pubertate primele cicluri menstruale sunt neregulate, de obicei mai lungi, pot aparea la 6-8 saptamani sau chiar mai mult. Reglarea ciclului menstrual se face intre 6 luni si 1 an de la aparitie, dar si aceasta perioada poate fi mai prelungita fara o cauza patologica.

Cu cateva luni inaintea aparitiei primei menstruatii, fetitele pot sa acuze dureri sau senzatie de jena si balonare in partea inferioara a abdomenului si aparitia unei scurgeri vaginale albicioase in cantitate moderata, fara miros. Este asa-numita leucoree de pubertate, fara semnificatie patologica. In aceste perioade fetitele trebuie invatate si obisnuite cu practicarea unor reguli (obiceiuri) de igiena, spalatul dimineata si seara al organelor genitale, cu dusul sau in orice caz prin turnare. Este mai putin indicata folosirea ligheanului, iar daca acest lucru nu poate fi evitat, este absolut necesar un lighean personal.

De la primele menstruatii si in continuare, in perioada pre- si intramenstruala (2-3 zile inainte si in primele zile ale menstruatiei), majoritatea femeilor acuza o stare proasta - de oboseala si tensiune, uneori dureri in regiunea lombara si abdomenului inferior, lipsa de pofta de mancare, usoara crestere in greutate. La fetite in primii 3-5 ani de la aparitia ciclului menstrual aceste fenomene sunt mai accentuate. Nu reprezinta o stare patologica propriu-zisa, dar este necesar ca in aceasta perioada fetele si femeile in general sa nu faca eforturi fizice si psihice deosebite.

Ca notiune generala se considera ca descarcarea ritmica a hormonilor in perioada ciclului menstrual face ca manifestarile sexualitatii la femei sa fie mai blande, mai incarcate de afectivitate si rationament.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa