Amibiaza (sursa de infectie, modul de transmitere, tratament)

 
Agentul etiologic. Un protozaur, Entamoeba dysenteriae (E. Histolytica) (de dimensiuni microscopice, 20-40 u), din clasa rizopodelor.

Repartitie geografica - frecventa.Sub forma de cazuri rare, se intalneste si in unele regiuni temperate; boala este insa frecventa, cu caracter endemic, in regiunile calde.La noi s-au intalnit cazuri rare (de import).

Sursa de infectie. Omul parazitat (bolnav sau purtator) care elimina prin dejectii chisturile infectioase ale parazitului.

Modul de transmitere. Transmiterea directa este posibila de la omul parazitat la omul sanatos. Boala se transmite insa, se pare, mai frecvent prin alimente, apa si obiecte pe care au ajuns chisturile parazitului. Mustele pot avea rol in raspandirea, ca atare, a chisturilor.

Cale de patrundere. Localizare. Calea de patrundere in general este cea orala. Folosirea in comun in colectivitatile de copii a termometrelor (cand temperatura se ia rectal) sau canulelor nedezinfectate etc. Poate sa constituie modalitati de patrundere a parazitului in organism pe cale anala. Localizarea are loc in intestinul gros sau in cec.Pe cale sanguina parazitul poate ajunge in ficat, plaman, creier, splina etc.

Durata perioadei de incubatie. Durata perioadei de incubatie este variabila. Uneori, dureaza 2-3 zile, alteori 3-4 saptamani sau mai mult.

Simptomatologie. Cele mai frecvente sunt tulburarile digestive. Desi exista si forme asimptomatice, trebuie sa se stie ca boala in forma ei acuta se instaleaza cu un sindrom dizenteriform, care se insoteste de dureri abdominale sub forma de colici, tenesme rectale si 5-20 (sau mai multe) scaune pe zi, fecaloide si muco-sanguinolente.In formele supraacute (formele fulminante), boala poate capata de la inceput un caracter grav, odata cu unele complicatii locale (perforatii, hemoragii etc.) si tulburari generale.. de cele mai multe ori dizenteria amibiana ia un caracter cronic durand ani de zile. Alte manifestari intalnite in amibiaza se datoresc localizarii parazitului si in alte organe sau actiunii toxicoalergice pe care acesta o executa asupra organismului.

Durata perioadei de contaminare. Atat timp cat bolnavul elimina chisturile infectioase ale parazitului.

Receptivitate - imunitate. Receptivitatea fata de boala este generala.In regiunile endemice de boala (tarile calde) pare sa se obtina un grad de rezistenta fata de boala.

Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic: obisnuit, materii fecale (in special glerele muco-sanguinolente) proaspat recoltate si sange pentru diferite reactii imuno-biologice.

In formele de localizare extraintestinala se recomanda punctie hepatica (in localizarea hepatica), iar in localizarea pulmonara recoltarea si examenul expectoratiilor.

Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic.

Tratamentul.Se face cu emetina si in special cu 2-dehidroemetina in doza prescrisa de medic, de 120mg pe zi, 10 zile.De o eficacitate reala se arata si metronidazolul (Metronidazol, Flagyl) administrat in doze mai mari (4-8 tablete pe zi, 10 zile)

Masuri de profilaxie si combatere. Izolarea bolnavilor si profilaxia medicamentoasa a contactilor...


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa