Febra tifoida si febrele paratifoide

 
Febra tifoida este o boala transmisibila acuta, determinata de bacili din grupa Salmonella si caracterizata prin febra, splenomegalie, eruptie cutanata si tulburari digestive.Febrele paratifoide se prezinta uneori sub aspectul unor toxiinfectii alimentare.

a)Agentul etiologic.Bacili din grupa Salmonella, ca Salmonella typhi, Salmonella parathyphi (A) ; Salmonella parathyphi (B) ; Salmonella (grupul C).

b)Raspandirea geografica - frecventa.Universala, relativ frecventa.

c)Sursa de infectie.Omul bolnav care elimina germenii prin materii fecale, urina, bila, varsaturi, sputa si exsudat faringian.Poate constitui sursa de infectie si purtatorul de germeni, care elimina germenii in special prin materii fecale si urina.

d)Modul de transmitere se face fie direct, de la bolnav sau purtatorul de germeni, fie indirect, prin intermediul apei, alimentelor (lapte, zarzavaturi, fructe etc.) contaminate de bolnavi, purtatori sau vectori (musca).Mai rar transmiterea se poate face prin obiecte contaminate.

e)Calea de patrundere.Digestiva.

f)Durata perioadei de incubatie.Cu limite intre 7 si 21 zile si cu o medie de 14 zile.

g)Simptomatologie.Boala incepe de regula lent, cu cefalee, frisoane, ameteli, inapetenta si cu o febra care urca treptat.Dupa prima saptamana de ascensiune gradata (cand boala este netratata), febra ia un caracter continuu, mentinandu-se in platou timp de doua sau mai multe saptamani(perioada de stare a bolii).In ultima saptamana, in asa-zisa perioada de declin, febra scade treptat.Odata cu starea generala profund alterata (apatie, cefalee intensa, insomnie etc.), boala se mai caracterizeaza printr-o splina constant marita si prin aparitia unor pete de culoare roz, dar nu mai mari decat un bob de linte (pete lenticulare), dispuse pe abdomen, flancuri si baza toracelui.In sfarsit, bolnavii acuza diferite tulburari digestive (limba prajita, dureri vagi abdominale, borborigme, balonari, tulburari de tranzit intestinal), tulburari cardiovasculare, respiratorii, neuro-psihice.Boala se poate complica cu perforatie si hemoragie.In febrele paratifoide care au o simptomatologie asemanatoare, diareea este mai frecventa.

h)Durata perioadei de contagiozitate.Pe toata durata bolii sau a starii de purtator.

i)Imunitate - receptivitate.Boala lasa imunitate durabila si specifica.Cazurile de reimbolnavire sunt rare.Receptivitatea este generala.

j)Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : sange, materii fecale, urina, bila, lichid de varsaturi, maduva sternala, exsudat din petele lenticulare, lichid cefalorahidian, sputa, exsudat faringian.

l)Tratamentul.Bolnavul spitalizat este supus la un repaus absolut si la un regim alimentar format la inceput din ceaiuri, compoturi, lapte, supe, oua, etc., iar mai tarziu completat in functie de evolutia bolii.Ca tratament medicamentos se foloseste cu bune rezulate cloramfenicolul care se administreaza pana la 2 saptamani.Se mai pot asocia la tratamentul antimicrobian, vitamine, antitermice etc., iar in formele grave corticoizi.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa