Stomatita micotica

 
Informatii despre stomatita micotica

Stomatita micotica (margaritarelul sau muguet) este determinata cel mai frecvent de specia Candida albicans din genul Candida.


Caracteristicile stomatitei micotice

Boala se intalneste mai frecvent la copiii slab dezvoltati, la batrani in stare de denutritie severa, ca si la adultii cu diferite boli cronice (diabet, tuberculoza, cancer etc.), sau care au fost supusi unot tratamente intensive cu antibiotice sau corticoizi.


Simptomele stomatitei micotice

Din punct de vedere clinic, boala incepe cu o mucoasa bucala rosie, insotita de o senzatie de uscaciune si de arsura. Destul de repede pe limba si pe intreaga mucoasa bucala apar imprastiate mici depozite albicioase (de aspectul boabelor de gris), care, confluand apoi intre ele, ajung sa acopere intreaga mucoasa, dandu-i un aspect cremos, smantos (stomatita smantanoasa).


Evolutia stomatitei micotice

Boala poate evolua sub o forma acuta sau cronica luand aspectul de stomatita ulceroasa sau ulcero-membranoasa. In asemenea forme, pe langa dificultatile in masticatie sau deglutitie, pot aparea si alte manifestari generale (greturi, varsaturi, stari febrile etc.).


Diagnosticul stomatitei micotice

Rezulta din semnele clinice amintite, din examenul direct, din insamantari pe medii speciale de cultura sau din alte metode de laborator de punere in evidenta a ciupercii.


Tratamentul stomatitei micotice

Cu Stamicin, indicat de medic, trebuie facut atat local, prin badijonare, cat si prin administrare pe cale bucala timp de 7-10 zile, 4-6 tablete (de 500 000 u), din acelasi preparat. La tratamentul antifungic trebuie sa se asocieze si un tratament cu vitamine, antianemice etc.

Regimul alimentar trebuie de asemenea sa fie substantial.


Prevenirea stomatitei micotice

Prevenirea bolii se face prin administrarea de Stamicin la bolnavii la care s-au gasit levuri in saliva si prin asocierea unui tratament antifungic la toti aceia care fac tratamente mai prelungite cu antibiotice, citostatice sau corticoizi.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa