Apendicita - informatii utile

 
Apendicita este un sindrom abdominal acut sau cronic determinat de inflamaţia septică sau aseptică a apendicelui ileocecal. Procesul inflamator apendicular acut debutează cu congestie şi edem, şi poate evolua până la gangrenă, cu perforaţie şi peritonită localizată sau generalizată, sau poate evolua spre cronicizare, după remiterea sub tratament conservator a puseului acut, cu apariţia de leziuni degenerative în grosimea peretelui apendicular. Apendicita cronică poate să apară fie prin cronicizarea unei apendicite acute, fie ca atare de la început.

La apendicita diagnosticata tratamentul imediat este doar apendectomia (operatia prin care se taie si se scoate apen­dicele). 

Daca se intarzie cu operatia, atunci apendicele inflamat se poate rupe si tot puroiul pe care il continea se revarsa in abdomen.

In acest caz se pot produce doua eventualitati. Prima e mai putin grava. Partea din pentoneu (foita care inveleste organele in abdomen) apropiata de apendicele perforat reactioneaza imediat si inveleste intr-un sac puroiul revarsat.

In acest caz, inflamatia se transforma in abces localizat in jurul apendicelui.

Se prescriu doze foarte mari de antibiotice si se amana operatia pana cand infectia este invinsa de catre medicamente. In a doua eventualitate, operatia se face de urgenta, caci puroiul intra in peritoneu si produce peritonita.

Febra urca , durerile devin foarte mari, bolnavul poate intra in stare de soc si la examenul doctorului care palpeaza abdomenul el poate simti ceea ce medicii francezi - inca cu zeci de ani in urma - au numit „ventre en bois ” (pantece de lemn), atat de tare se simte acesta.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa