Ascaridioza (sursa de infectie, modul de transmitere, tratament)

 
Informatii medicale despre ascaridioza

Este un parazit de forma cilindrica, ascaridul sau popular limbricul (Ascaris lumbricoides), din clasa nematodelor. Femela este mai mare, masurand in lungime 15-20 cm sau mai mult, iar masculul este mai mic 10-12 cm si are extremitatea posterioara intoarsa in forma de carja.


Sursa de infectie. Rezervorul de infectie este constituit de omul parazitat (bolnav sau purtatorul sanatos), in intestinul caruia se gasesc paraziti adulti de ambele sexe.


Modul de transmitere. Ouale eliminate prin dejectii nu sunt infectioase. Eele evolueaza pana la stadiul de oua infectioase, pe pamant (geohelmint), dupa care, apoi, pot ajunge in organismul unui alt om prin intermediul mainilor murdare sau alimentelor (fructelor, zarzavaturilor etc) nespalate.


Cale de patrundere. Digestiva. Alaturi de dureri, bolnvii acuza greturi, hipersalivatie, o pofta capricioasa de mancare, balonari si tulburari de tranzit intestinal (diaree sau constipatie).


Perioada de contagiozitate. Ouale eliminate, neembrionate, nu sunt infectioase, asa incat o transmitere directa (de la om la om) nu exista.


Tratamentul. Rezultate bune se obtin cu preparatul romanesc Nematocton (sirop sau tablete). La copii, pana la 5 ani, se dau atatea tablete cati ani are copilul. La 6 ani se dau tot 5 tablete. Peste 6 ani si la adulti nu se dau insa mai mult de 6 tablete pe zi, timp de 4-5 zile. Medicamentul este bine suportat. Tratamentul, la indicatiile medicului, poate fi repetat peste 10 - 12 zile.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa