Botriocefaloza (sursa de infectie, modul de transmitere, tratament)

 
Sursa de infectie si tratamentul botriocefalozei

Este un parazit in forma de panglica din clasa cestodelor cunoscut sub numele de botriocefal (Diphylobotrium latum sin). Botriocefalul, format din 3000-4000 proglote, este cel mai mare parazit al omului, putand sa ajunga in lungime pana la 10-12 m sau mai mult.


Sursa de infectie. Omul parazitat (bolnav sau purtator sanatos) si diferite animale (pisica, cainele, vulpea, tigrul, ursul etc.) care pot fi de asemenea infestate si care elimina ouale sau proglotete odata cu materiile fecale.


Modul de transmitere. Ouale parazitului evolueaza in apa trecand mai intai printr-o gazda intermediara, un gasteropod acvatic si apoi printr-o a doua gazda, reprezentata de diferite specii de pesti, in care se formeaza larvele plerocercoide infectioase. Omul se infecteaza ingerand icrele sau carnea cruda sau insuficient tratata prin caldura (sau prin alte metode), a unor asemenea pesti parazitati.


Cale de patrundere. Digestiva, iar localizarea se face in intestinul subtire, exceptional in intestinul gros sau vezicula biliara.


Simptomatologie. Boala are o simptomatologie asemanatoare cu a teniazelor. Pe langa unele tulburari digestive (dureri abdominale, pofta de mancare capricioasa, balonari, tulburari de tranzit intestinal etc.) mai accentuate sau mai putin accentuate, in unele cazuri au fost semnalate in botriocefaloza si unele tulburari neuro-psihice. Intr-o proportie care nu depaseste 1-2% din bolnavi se intalneste si o anemie. Un semn important rezulta din faptul ca bolnavii elimina din timp in timp fragmente mai mici sau mai mari din corpul parazitului.


Durata perioadei de contagiozitate. Contagiozitatea directa de la om la om nu este posibila.


Tratamentul. In locul tratamentelor mai vechi cu extract eterat de feriga (Filix mas), sau cu diferiti derivati acridinici (atebrina, mepacrina etc.), astazi se foloseste cu rezultate exceptionale preparatul nostru Niclosamid. Ca si in teniaza, la adult se dau 4 tablete, iar la copil doza corespunzatoare varstei. Tabletele, asa cum recomanda medicul, se iau dimineata pe nemancate, in doua prize egale, la intervale de 2 ore. Eliminarea totala a parazitului, cu cap (scolex) se poate obtine pana 100% din cazuri.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa