Perioada vietii intrauterine (informatii complete)

 
  • Perioada vietii intrauterine incepe din momentul conceptiei si dureaza pana la nastere, in medie 9 luni. Este cea mai scurta, dar prin componenta genetica pe care o aduce organismului este perioada de cea mai mare importanta.
  • Prin fecundarea ovulului (celula sexuala feminina) de catre spermatozoid (celula sexuala masculina), materialul genetic, formatiunile cromozomiale de la cei doi parinti se unesc. Repartitia substantei cromozomiale, matern si patern, se poate face intr-un numar infinit de combinatii si de aceea, practic, nu pot rezulta indivizi biologic identici.
  • Prin ereditate sunt determinate majoritatea caracterelor somatice (aspectul general al corpului, culoarea pielii, a ochilor, a parului, inaltimea etc.) si, potential caracterele psiho-mentale si comportamentale ale individului (inteligenta, aptitudini, comportament etc.). In perioada vietii intrauterine, la determinarile factorilor ereditari se adauga influentele conditiilor de dezvoltare a fatului in uter (starea de sanatate a femeii gravide, nutritia ei, solicitarile fizice si psihice in timpul sarcinii etc.). Agresiuni chiar minime in aceasta perioada pot avea consecinte negative asupra dezvoltarii copilului. Determinarile factorilor mai sus citati, pozitive sau negative, pot sa fie evidente imediat dupa nastere, sa apara tardiv in procesul de crestere sau sa apara in perioada varstei adulte.
  • De retinut faptul ca o importanta etapa a procesului de sexualizare si anume formarea organelor genitale are loc in aceasta perioada. De modul in care s-au desfasurat procesele biologice in aceasta etapa va depinde ulterior debutul si evolutia pubertatii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa