Prostatita cronica

 
Prostatita cronica

Este inflamatia cronica a prostatei. Este o afectiune care apartine, mai ales, barbatului tanar si adult, sub 50 de ani. Ea urmeaza unei prostatite acute sau a unei uretrite cronice posterioare. Astfel, prostatita cronica este insotita totdeauna de inflamatia glandelor periuretrale. Un oarecare numar de simptome si complicatii, in istoria prostatitei cronice, apartin uretritei posterioare.


In afara de gonococ (cauza cea mai frecventa a prostatitei cronice, inainte de aparitia antibioticelor) se mai gasesc: stafilococul, bacilul coli, bacilul proteus etc. Infectia cronica a prostatei poate surveni si din alt focar decat o uretrita posterioara: de la dinti, amigdale, apendice, epididim etc.


Caile infectiei sunt diferite:
- Calea principala este uretrita posterioara;
- Calea hematogena aduce la prostata microbi de la un focar infectios din organism (dinti, amigdale etc.). Aceasta cale este posibila in prostatita cronica, dar este mai frecventa in prostatita acuta;
- Calea limfatica admite propagarea infectiei din vecinatatea prostatei (supuratii perirectale);
- Calea descendenta (ureterala) este si ea admisa in mecanismul infectiei prostatei: microbii pornesc de la o pielonefrita cronica si ajung in uretra posterioara, de unde patrund apoi in prostata. Aceasta cale este dovedita mai ales pentru tuberculoza.


Congestia prostatei favorizeaza localizarea in prostata a germenilor microbieni. Congestia prostatei este produsa de excese sexuale, o viata sexuala neregulata, abstinenta, sederea prelungita pe scaun, constipatia cronica, calculi ai prostatei, alimentatia in care se folosesc condimente, bauturile alcoolice, frig, mesele copioase, calarie, bicicleta, stricturile uretrale etc
Infectia cronica a veziculelor seminale insoteste prostatita cronica, in majoritatea cazurilor, si microbii gasiti aici sunt aceeasi.


Infectia prostatica, la randul ei, poate servi ca focar primar pentru alte infectii, ca endocardita, irita, conjunctivita, miozita, artrita etc. Ori de cate ori aceste infectii sunt prezente, prostata trebuie intotdeauna cercetata, ca un posibil focar primar. Dovada existentei acestei posibilitati este izbucnirea unei infectii metastatice acute, cand prostata este masata. Din aceasta cauza, masajul de prostata este azi mult limitat in indicatii. Reactia generala, dupa un masaj, poate fi blanda sau severa, cu febra ridicata si frison.


Infectia cronica din prostata poate fi de mai multe tipuri:
- Prostatita foliculara, in care glanda este marita de volum si din acinii dilatati se scurge un lichid lactescent, bogat in puroi;
- Prostatita supurata, unde glanda este sediul unor abcese mici sau mai mari, in care uneori se afla calculi;
- Prostatita scleroasa, cand predomina tesutul cicatriceal de scleroza. Glanda este micsorata si dura.
Uretra posterioara prezinta totdeauna o inflamatie a glandelor periuretrale, ale veru-montanum-ului si a canalelor ejaculatoare, in procesul inflamator, poate produce o fibroza si strictura a acestor canale.


Prostatita cronica prezinta o simptomatologie foarte variata. Multi pacienti, cu o infectie blanda nu prezinta nici un simptom. Tulburarile care pot aparea sunt urinare si genitale, insotite de senzatii neplacute, chiar de durere. Aceste senzatii sunt localizate in perineu, rect si uretra si iradiaza spre coapse si penis. Ele incep cu o senzatie de greutate sau de caldura, uneori ca veritabile dureri.


Tulburarile urinare sunt: nevoia de a urina mai frecvent si mai imperios, adica nevoia de a urina trebuie satisfacuta imediat. Aceasta polachiurie inceteaza noaptea, in timpul somnului. Uneori exista o intarziere in aparitia jetului si o slabire a lui. Rar exista o retentie incompleta sau chiar completa de urina. Toate aceste tulburari sunt produse de cresterea in volum a prostatei si de inflamatie a uretrei.Se constata, de asemenea, existenta unei picaturi matinale care sete apoasa, clara sau laptoasa si uneori, lipicioasa. Apare la meat dimineata, dupa trezire sau chiar si ziua, daca bolnavul nu a urinat mai mult timp de 4-5 ore.


Tulburarile genitale sunt aproape constante. Consta in erectii repetate si persistente, mai ales nocturne, si frecvente ejaculari nocturne. Aceste erectii obosesc bolnavul. In alte cazuri, apare o scadere a libidoului si a erectiilor, chiar disparitia lor, si o veritabila impotenta.


Sau, in momentul rapoartelor sexuale, exista o veritabila hiperexcitabilitate care precipita ejacularea, uneori chiar la primul contact. Uneori, raportul sexual calmeaza senzatiile de care sufera bolnavul, alteori, le exacerbeaza. Destul de rapid, la acesti bolnavi apar tulburari nervoase, uneori chiar pronuntate: de presiune morala, preocupari legate de impotenta lor, de inaptitudinea de a se casatorii, de slabirea pe care o cred produsa de scurgerile pe care le socot a fi seminale etc.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa