Anatomia penisului

 
Informatii medicale despre anatomia penisului

Penisul este organ copulator situat deasupra scrotului, inaintea simfizei pubiene.

Morfologic, i se delimiteaza trei portiuni: radacina (partea fixa), corpul si glandul. Radacina penisului este fixata prin cei doi corpi cavernosi in zona ischio-pubiana a coxalului. Corpul penisului este fixat de simfiza pubiana prin doua ligamente (superior si inferior), are forma de cilindru usor turtit si prezinta o fata superioara si una inferioara.

Glandul este dispus la extremitatea anterioara a penisului si reprezinta partea cea mai voluminoasa a acestuia, de forma conica, separat de corpul penisului printr-un sant numit col. La varful glandului se afla orificiul uretral.

Penisul prezinta un invelis tegumentar care se continua la nivelul glandului, formand preputul. Preputul nu adera la gland, iar la nivelul colului prezinta glandele preputiale care secreta smegma.

Din punct de vedere structural, penisul prezinta la exterior o serie de invelisuri (piele glabra, tunica musculara, tunica conjunctiva si fascii) iar in interior doi corpi cavernosi si un corp spongios.

Corpii cavernosi sunt acoperiti de un invelis fibros numit albuginee, au forma cilindrica si prezinta numeroase cavitati in care se afla o bogata retea vasculara (artere helicine, capilare sinusoide si vene cavernoase). Prin cresterea cantitatii de sange din reteaua vasculara a corpilor cavernosi se asigura erectia.

Corpul spongios se dispune intre uretra si corpii cavernosi, inconjurand uretra. Posterior, prezinta o portiune dilatata numita bulb uretral iar anterior se continua cu glandul. La exterior, prezinta albugineea iar in interior un tesut spongios cu structura similara corpilor cavernosi.

Vascularizatia penisului este asigurata de ramuri din artera rusinoasa.

Inervatia somatica a invelisurilor este realizata de nervii rusinosi iar cea vegetativa de ramurile genitale ale plexului lombar.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa