Ce se intampla la pubertate?

 
    Perioada de trecere de la copilarie la stadiul de adult, pubertatea reprezinta etapa de varsta in care organismul este supus unor importante transformari si acumulari cantitative, care realizeaza in final maturizarea individului. Biologic, individul devine apt de a procrea, iar psiho-intelectual apt de a se incadra in normele socio-culturale si morale ale societatii din care face parte.

    Transformarile se desfasoara cu precadere in directia laturii biologice a organismului, intrarea in stare de functionare a complexului neuro-endocrin avand specificitate asupra dezvoltarii si functionalitatii aparatului genital, dar si asupra metabolismului general, a cresterii in inaltime si greutate, a modelarii formelor corporale, a maturizarii neuro-comportamentale.

    Efectele acestor transformari biologice sunt profund reflectate pe toate planurile manifestarii vietii : psihic, afectiv, mental, comportamental. Practic, ele (efectele) devin "manifestarile predominante, specifice in evolutia pubertatii si adolescentei ".

    Spre deosebire de ceea ce se intampla in copilarie, cand dezvoltarea se face " unitar " pe toate laturile personalitatii, copilul dezvoltandu-se paralel fizic, psiho-afectiv si mental, la pubertate si adolescenta unitatea nu mai este pastrata. Pentru o perioada, unele laturi ating mai rapid un grad inalt de dezvoltare, altele raman in urma. De exemplu, dezvoltarea fizica (cresterea in inaltime si greutate) si maturizarea sexuala se dezvolta rapid in primii ani ai pubertatii, pe cand latura psihica, mai ales cea comportamentala si sociala, are o oarecare ramanere in urma. Ele se vor armoniza abia la sfarsitul adolescentei. Ritmul dezvoltarii fizice se accelereaza in perioada pubertatii, fata de perioada anterioara de scolar mic, dar deosebit este faptul ca ritmul de crestere este diferit de la un sistem sau organ la altul. De exemplu, in primii ani ai pubertatii are loc cresterea in inaltime, urmata peste inca un an si 6 luni (in medie) de cresterea in greutate. Este perioada in care puberul apare inalt, slab, cu disproportie intre segmentele corpului ; membrele, in special cele inferioare, cresc mai rapid fata de trunchi. Si alte aparate, cum sunt aparatul circulator si aparatul respirator, au p perioada de ramanere in urma, fata de cresterea masei corporale in general.

    Aceste ruperi de unitate si ritm sunt resimtite in toata personalitatea puberului si adolescentului. Ele creeaza o anumita sensibilitate biologica si psiho-afectiva specifica. Modurile de manifestare, cu mari variatii individuale, se datoreaza cumularii efectelor influentelor mediului extern pe parcursul perioadelor anterioare (perioada intrauterina si perioada copilariei), precum si ingrijirii si asistentei acordate in perioada evolutiei pubertatii si adolescentei.

    O situatie deosebita este data de faptul ca numite caractere mostenite, in special cele care vizeaza sexualizarea, dar si cele comportamentale, uneori chiar debutul unor boli ereditare, pot sa apara in aceasta perioada.

    Este cunoscut faptul ca " nelinistea dusa uneori pana la ingrijorare si panica " - problemele lor - sunt preluate adeseori amplificat si contradictoriu de parinti, educatori, profesori.

    Recomandam adolescentilor si familiilor sa apeleze pentru informatii la persoane competente si calificate in domeniul respectiv (medici, psihologi, pedagogi)

    Informatiile luate intamplator sau/si unele prejudecati in materie de comportament si educatie pot sa duca la greseli grave, uneori ireparabile.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa