Ciclul evolutiv

 
- Ziua 1: spermatozoidul se uneşte cu ovulul pentru a forma o celulă-mai mică decât o granulă de sare. Noua viaţă a moştenit 23 de cromozomi de la fiecare părinte,în total 46.Această celulă conţine tiparul genetic complex al existenţei umane-sexul copilului,culoarea părului şi a ochilor,inalţimea,nuanţa tenului.

- Zilele 3-4 : Ovulul fecundat ajunge prin trompe în uter,unde s-a pregătit terenul pentru implantare.

- Zilele 5-9 : În acest interval de timp oul fecundat se implantează în peretele uterului şi începe să se hranească.

- Zilele 10-14 : Embrionul care se dezvoltă îşi semnalează prezenţa prin substanţele placentare şi hormoni,oprind menstruaţia mamei.

- Ziua 20 : Baza creierului,măduva spinarii şi sistemul nervos sunt deja formate.

- Ziua 21 : Inima începe să bată.

- Ziua 35 :  se pot deosebi cele cinci degete de la mîini,ochii se îinchid la culoare pe măsură ce se produce pigmentarea.

- Ziua 40 : se pot înregistra unde ale creierului.

- Săptămâna 6 :  ficatul preia producerea celulelor sîngelui şi creierul
începe să controleze mişcarea muşchilor si aorganelor.Mama pierde al doilea ciclu şi îşi dă seama că este însărcinată.


- Săptămâna 7 : se formează maxilarele,inclusiv rădăcinile dinţilor în gingii.

- Săptămâna 8 :  acum totul este complet ca intr-un adult.Inima bate mai bine de o lună,stomacul produce sucuri gastrice şi rinichii incep să funcţioneze.Cu o lungime mai mică de doi centimetrii,această formă de viaţă care se dezvoltă se numeşte acumfăt.

- Săptămâna 9-11 : Amprentele sunt deja evidente în piele,uterul se dublează în mărime,faţa are deja profilul unui copilaş şi mişcările muşchilor devin mai coordonate.

- Luna 4 : Fătul are şaisprezece-douăzeci de centimetrii şi cântăreşte 200 gr.Mama va începe să arăte că este însărcinată.

- Luna 6 : Glandele sebacee şi sudoripare funcţioneză.Dacă bebeluşul s-ar naşte în această lună şi i s-ar acorda grija corespunzătoare,ar supravieţui.

- Luna 7 : Copilaşul foloseşte acum cele 4 simţuri: văzul,auzul,gustul şi pipăitul.Recunoaşte vocea mamei.

- Luna 8 : Pielea începe să devină mai groasă,copilul absoarbe cam 4 litrii de lichid amniotic pe zi,acesta fiind inlocuit complet la trei ore.

- Luna 9 : Durata medie de sarcină este de 280 zile,spre sfârşitul acestei luni copilul este gata să se nască.Cântăreste în jur de 3000 gr.iar inima lui pompează 1200 l de sânge pe zi. Este pe deplin capabil să trăiască în afara pântecului mamei.

    Wikipedia


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa