Copilaria (informatii complete)

 
  • Copilaria incepe de la nastere si dureaza pana la 10-13 ani, varsta dupa care copilul intra in perioada de pubertate. Puiul de om vine pe lume cel mai neajutorat dintre vietuitoare. Ii trebuie 1 an pana sa se ridice in picioare. Ii trebuie 2-3 ani pana invata sa manance singur, iar la mijloacele de comunicare, la inceput rudimentare (plansul, mimica, gestul etc.), se adauga treptat, pe parcursul a 3-4 ani, mijlocul de comunicare specific omului si una din marile sale cuceriri biologice si spirituale, vorbirea. Prin complexitatea conexiunilor cerebrale care s-au format, specia umana a pierdut in mare masura conduita instinctiva.
  • Pentru a supravietui, omul trebuie sa invete, iar puiul de om sa fie ocrotit.
  • Este de la sine inteles ca perioada cea mai periclitata si care necesita cea mai mare atentie si supraveghere este prima perioada, de la nastere la 3-4 ani, numita si mica copilarie.
  • Caracteristicele acestei perioade sunt :
  1. Ritmul intens de crestere in inaltime si greutate, cel mai accentuat din toate perioadele vietii, exceptand perioada vietii intrauterine ;
  2. O slaba aparare a organismului fata de infectii (sistemul imunitar este incomplet dezvoltat), ceea ce face ca in aceasta perioada copiii sa se imbolnaveasca mai des, iar bolile pe care le fac sa fie cu atat mai grave, cu cat copilul este mai mic ;
  3. O mare receptivitate la procesele de cunoastere si adaptare, dar si o mare sensibilitate a sistemului de reglare neuro-psihic. Trairile afective, psihice sau mentale, pozitive sau negative, pe care copilul le are in aceasta perioada se inscriu ireversibil in formarea viitoarei sale personalitati.
  4. In primii 3-4 ani de viata, copilul descopera "o lume", chiar daca aceasta lume se desfasoara in cadrul relativ limitat al vietii de familie ; "este lumea lui si prima pe care o cunoaste".
  5. Intre 4 si 10-13 ani se situeaza etapa de copil prescolar si scolar mic. Este o etapa mai liniara. Ritmul cresterii se micsoreaza fata de etapa anterioara, creste rezistenta la infectii, copilul se imbolnaveste mai rar, iar bolile pe care le face sunt mai usoare, psihic si comportamental este echilibrat si receptiv la procesul educativ.
  6. Din punctul de vedere al fenomenelor de cunoastere si invatare, in aceasta etapa se realizeaza o acumulare cantitativa remarcabila. Copilul isi dezvolta treptat puterea de abstractizare pentru stiintele matematice, interesul pentru stiintele exacte, aptitudinile pentru activitati tehnice, sportive etc. Tot in aceasta perioada invata cel mai usor limbi straine (intre 4 si 12 ani), isi dezvolta fantezia, imaginatia, are o memorie foarte buna. Este perioada de maxima eficienta a formarii deprinderilor (exista o programare ereditara pentru aceasta perioada), a felului cum vorbeste, cum si ce mananca, a deprinderilor de igiena personala, de comportament, politete etc.
  7. Exista copii dotati, normali sau mediocri ; fiecare din ei se poate "realiza" daca vor fi utilizate corect capacitatile disponibile ale fiecaruia, variabile de la individ la individ.


    Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa