Sarcina

 
Informatii despre sarcina

Este important ca o femeie insarcinata sa aiba o dieta echilibrata si sanatoasa. Daca ea nu prezinta probleme de sanatate (diabet sau edema), va trebui echilibrata cantitatea de carbohidrati, grasimi si proteine (mancaruri cat mai variate, inclusiv produse lactate, diferite soiuri de fructe si produse vegetale). In nevoile nutritionale specifice sarcinii sunt incluse:

- Acidul folic (vitamina B9) este foarte necesar atat la inceputul sarcinii, cat si inainte de conceptie. Acidul folic este necesar pentru a acoperi tubul neural al fetusului. Prin urmare ajuta la prevenirea spina bifida, un defect de nastere foarte grav. Folatii (de la folia, frunza) sunt abundenti in spanac (proaspat, congelat sau ambalat), si se mai gasesc si in vegetalele verzi, salate, pepene, si oua.

- Calciul si fierul sunt foarte necesare fetusului care este intr-o crestere foarte rapida. Femeile insarcinate ar trebui sa manance zilnic destule produse lactate (pentru calciu) si carne rosie (pentru fier) daca nu au alergie la lactoza sau sunt vegetariene. Femeile care nu pot manca produse lactate pot obtine calciul si fierul din laptele de soia si sucuri naturale, boabele de soia, si anumite verdeturi. Persoanele specializate care se ocupa de sarcina femeii, pot prescrie pastile de fier, daca femeia insarcinata incepe sa aiba anemie cauzata de lipsa de fier. Calciul are efectul dorit numai daca femeia are suficienta vitamina D. Cea mai buna cale de a procura vitamina D este de a face plaja zilnic 10–15 minute. Somonul si pestii grasi sunt de asemenea o buna sursa de vitamina D.

Grasimile din somon, pastrav, ton, hering, sardine, macrou pot contine lanturi lungi omega-3 acizi grasi, necesare pentru a construi membranele neuronilor. Prin urmare, alimentatia bogata in pesti grasi din timpul sarcinii poate asigura nutritia necesara pentru buna dezvoltare a creierului si retinei fetusului. Totusi, pestii mari precum tonul sau pestele spada pot contine concentratii ridicate de mercur toxic, si trebuie echilibrat riscul cu avantajele: peste de doua trei ori pe saptamana par sa furnizeze suficiente grasimi utile, fara sa aduca prea mult mercur. Acizii grasi Omega-3 sunt prezenti si in nuci, in si alge marine.

Regulile de igiena trebuie respectate foarte strict: spalatul foarte atent al fructelor si vegetalelor; alarme pentru depasirea timpului de gatit a mancarurilor, carnurilor si carnurilor procesate; evitarea branzeturilor din lapte nepasteurizat, evitarea contactului cu fecalele de pisica (toxoplasma), curatarea deasa a frigiderului cu cloruri diluate (si mai apoi clatirea acestuia).


Ultimele articole din categoria: Sarcina





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa