Antimalaricele

 
Informatii medicale despre antimalarice

Antimalaricele sunt substante naturale sau sintetice, cu actiune in profilaxia si tratamentul malariei. Malaria se caracterizeaza, clinic, prin febra, frisoane si transpiratii ce apar in accese, prin splenomegalie, anemie si leucopenie. Evolutia poate fi acuta (convulsii, icter, chiar coma) sau cronica.

Diagnosticul se precizeaza prin punerea in evidenta a parazitilor in hematiile bolnavului, prin examenul sangelui in picatura groasa sau frotiuri colorate cu Giemsa. Desi la noi boala a fost eradicata din 1961, mai apar totusi cazuri izolate. Se transmite prin intepaturile tantarilor anofeli si, mai rar, prin transfuzii de sange. Boala este infectioasa, provocata de un protozoar, denumit Plasmodium, cu patru specii:

1. Plasmodium malariae, care determina aparitia accesului la 72 de ore (febra cuarta);
2. Plasmodium vivax, care provoaca accesul la 48 de ore (febra terta benigna);
3. Plasmodium falcipanim, care face sa apara accesul la 24 de ore (febra cotidiana sau terta maligna);
4. Plasmodium ovale.

Evolutia Plasmodiumului (hematozoarul palustru) trece prin doua faze: asexuata si sexuata. Prin intepatura tantarului patrund in sange sporozoiti care, in ficat, se transforma in merozoiti, invadeaza hematia, hranindu-se cu hemoglobina; la maturitate se transforma in schizonti, rup hematia si patrund din nou in sange. Formele sexuate poarta denumirea de gametociti.

Antimalaricele se grupeaza in 3 grupe:

1. Antimalaricele care previn parazitarea hematiilor. Daraprimul (Pirimetamin), in comprimate de 0,025 g, este bine tolerat, actionand sporontocid, schizontocid, dar si gametocid. Se administreaza 1-2 comprimate, o data pe saptamana, cu 10 zile inaintea intrarii in zona impaludata in timpul perioadei de sedere si inca o luna de la parasirea acestei zone.
Pladminul (Paludrin, Proguanil), 1 comprimat/zi (0,100 g).

2. Antimalarice care impiedica aparitia bolii, la bolnavii parazitati. Dintre acestea, mentionam:
Chinina (cu efect rapid asupra schizontilor, dar fara efect asupra gametocitilor) se prezinta sub forma de drajeuri de 0,250 si 0,500 g. in malaria acuta, se administreaza 1-2 g/zi timp de 7 zile, dupa care se continua intermitent. Fenomenele toxice constau in febra, tulburari digestive, acusticovestibulare, de vedere, eruptii si mai rar, colaps sau hemoliza acuta cu insuficienta renala acuta.
Clorochinul (Neochim, Nivaquine) este mai bine tolerat si mai putin toxic. Este medicamentul de electie in malaria acuta. Nu este indicat in insuficienta renala sau in cea hepatica. Se administreaza oral: in prima zi 0,600 g (0,200 g/comprimat), ca doza de atac, urmata de 0,300 g dupa 6 ore si de 0,300 g in urmatoarele 2 zile (uneori se continua inca 4 zile). Se poate administra si parenteral (i.m. sau i.v. in doze de 0,250-0,500 g/zi, timp de 1- 2 zile).
Hidroxiclorochinul (Plaquenil), sub forma drajeurilor de 0,200 g, se administreaza in doza initiala de 0,800 g (doza de atac), urmata de 0,400 g la 6-8 ore, apoi de 0,400 g la 2 zile, pana la doza totala de 2 g. Clorochinul si Hidroxiclorochinul sunt intrebuintate mult si in poliartrita reumatoida.
Mepacrinul (Atebrin, Acrihin) este tot un antipaludic de sinteza, mai putin toxic decat Chinina. Este bine tolerat, desi dupa tratamente prelungite, pot aparea tulburari digestive, insomnii, pigmentarea galbena a pielii. In prima zi, in malaria acuta se administreaza 0,200 g de 5 ori/zi (comprimatul are 0,100 g), apoi 0,100 g de 3 ori/zi, timp de 6 zile.
Fanasilul - sulfamida cu actiune ultraprelungita (2 g o data pe saptamana) - se intrebuinteaza in formele rezistente la Clorochin.

3. Antimalarice care impiedica reparazitarea hematiilor. Acest grup de antimalarice e destinat eradicarii bolii, fiind utilizate in continuarea tratamentului cu Clorochin sau alt antimalaric. Se intrebuinteaza Primachinul (Plasmochinul). - 1 tableta/zi (0,025 g), timp de 14 zile. Uneori, acesta produce reactii adverse (greturi, varsaturi, tulburari de vedere, cianoza). Pamichinul este un antimalaric asemanator.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa