Aparatul urinar - reflexologie

 
Aparatul urinar îndeparteaza din organism o serie de substante nefolositoare, pe care le elimina prin urina.
Aparatul urinar este format din:
- Rinichi, în care se filtreaza sângele si se fabrica urina; sunt în numar de doi, situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Rinichii vegheaza si ca deseurile toxice din sânge sa nu depaseasca o anumita limita. Au forma unui bob de fasole si sunt astfel asezati încât se privesc prin portiunea lor scobita. Ei sunt înconjurati de grasime, în care se gaseste o glanda cu secretie interna, asezata deasupra fiecarui rinichi – glanda suprarenala, constituita din doua doua organe endocrine distincte:
1. Corticosuprarenala, dispusa la periferia glandei, care secreta:
- Mineralocorticoizi (aldosteron), care mareste reabsorbtia apei si sodiului din urina, si elimina potasiul
- Glococorticoizi (cortizol), cu efect hiperglicemiant, cresterea eliminarii excesului de apa
- Hormoni sexuali
2. Medulosuprarenala, situata central, secreta adrenalina si noradrenalina, cu efecte
De tahicardie, vasoconstrictie, relaxarea musculaturii digestive, bronsice si a vezicii urinare, dilatarea pupilei, actiune calorigena, cresterea metabolismului, anxietate si frica.
- Uretere, doua tuburi ce pleaca de la rinichi si prin care se scurge urina
Secretata de acestia, terminându-se în vezica urinara.
- Vezica urinara, rezervor situat în partea de jos a bazinului, înapoia oaselor
Pubiene si a articulatiei lor (simfiza pubiana), în care se aduna urina ce vine prin ureterele care se deschid pe peretele posterior al vezicii
- Uretra, canal prin care se elimina în afara urina colectata în vezica urinara;
Uretra începe în partea de jos a vezicii. La femeie, uretra are numai 3-4 cm lungime si este aproape dreapta, în timp ce la barbat are o lungime de 18-22 cm.
Zonele reflexogene pentru rinichi sunt situate în mijlocul talpilor în dreptul degetului 3, la unirea treimii externe cu treimea interna, imediat sub linia diafragmului (linie ce separa partea carnoasa, corespunzatoare toracelui, de scobitura), iar cele ale suprarenalelor imediat deasupra zonelor renale. Se maseaza rinichiul si glanda suprarenala, de sus în jos, pe o distanta de 1-2 cm, alternativ cu degetele mari de la mâna. Zonele reflexogene ale ureterelor se întind de la rinichi pâna la marginea latero-interna a piciorului, unde se termina cu zona vezicii urinare. De aici, de la vezica, porneste un mic tubulet, uretra, care merge pâna pe insertia tendonului lui Achile pe os. În timpul reflexoterapiei, un deget coboara dinspre rinichi spre vezica presând, degetul mare de la cealalta mâna urca pe traiectul uretrei, mângâind, iar cele doua degete se întâlnesc în vezica. De aici, degetele reiau traseul invers: mâna ce a venit dinspre uretra coboara acum presând, cealalta urca la rinichi, mângâind.
Sursa: DR. Valy Volosan - medic specialist medicina de familie,  atestat in acupunctura,  lector masaj si reflexoterapie.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa