Limitele masajului reflexologic (reflexoterapiei)

 
Reflexologia nu este o metodă de tratament universală, a tuturor bolilor, cum s-ar putea înţelege la o primă vedere de către persoanele neiniţiate, ci este o metodă de reechilibrare energetică care înseamnă revenirea la parametrii normali ai homeostaziei corpului. Întrucât starea de boală presupune tulburarea verigilor neuro-vegetativo-endocrine, tehnica masajului reflex tinde să restabilească mecanismele afectate. Reflexoterapia îşi dovedeşte eficienţa prin reducerea stresului, aducând pacientul într-o stare de predominare a parasimpaticului. Pe lângă aceastea, nu trebuie uitat că atât starea de boală, cât şi vulnerabilitatea organismului (energetică/somatică/psihică) sunt rezultatele unor procese de durată (zile, luni, ani), astfel încât nu este rezonabil să se aştepte rezolvarea acestora după doar o oră de masaj.
Pe de altă parte, este necesar ca cel puţin în perioada terapiei reflexologice şi 3-4 săptămâni după tratament să fie adoptat un regim exclusiv naturist (fără cafea, tutun, alcool, carne, alimente intens preparate termic), completat printr-un aport suficient de lichide (apă plată, apă de izvor, apă distilată, ceai), necesar eliminării toxinelor. Se vor consuma în medie 2-3 litri de lichid în 24 de ore, repartizate în cantităţi mici şi repetate.
În timpul tratamentului nu se va mânca cu cel puţin 2 ore înainte şi 2 ore după fiecare şedinţă reflexogenă. Se permite însă consumul de lichide pe durata şedinţei, pentru a putea dirija circulaţia sanguină să acţioneze în zonele reflexogene aflate în tratament şi în organele corespondente acestor zone.
Aceste măsuri de cele mai multe ori sperie pacientul, care abandonează „lupta”, chiar înainte de a începe.

Reflexoterapia are şi unele restricţii, cum ar fi:
9.bolile infecţioase
10.afecţiunile acute, susceptibile de a fi supuse unei intervenţii chirurgicale (abdomen acut, ocluzie intestinală, apendicită acută, etc)
11.afecţiuni locale ale zonelor reflexogene ( traumatisme, eczeme, malformaţii)
12.sarcini cu risc, sau în lună mare (se va evita masajul zonelor reflexogene corespnzătoare organelor genitale, care ar putea provoca un avort)
13.tumori maligne cu metastaze     
14.starea maseurului: încordare, nervozitate, oboseală
15.Se indică reducerea presiunii de lucru la persoane foarte vârstnice, foarte tinere, foarte bolnave, pre- şi postchirurgical, cardiaci şi diabetici
Sursa: DR. Valy Volosan - medic specialist medicina de familie,  atestat in acupunctura,  lector masaj si reflexoterapie


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa