Pregătirea unei şedinţe de reflexologie

 
Pregatirea unei sedinte de reflexologie

16. Discutii cu pacientul asupra istoricului bolii si explicarea planului de tratament
17. În afectiunile acute, de orice cauza, este absolut indicat ca pacientul sa fie mai întâi
Îndrumat spre cabinetul medicului specialist, în aceste cazuri masajul putând fi executat fara riscuri, ca tratament adjuvant al celui medicamentos sau chirurgical
18. Rezultatul tratamentului depinde în mare masura de devotamentul celui care îl
Executa; alegerea tehnicii de tratament necesita întelegerea bolii si posibilitatilor de rezolvare terapeutica ale acesteia
19. Respectarea intimitatii pacientului, confidentialitatii
20. Încapere calda, linistita, confortabila;
21. Crearea unei atmosfere adecvate, în care lumina, culorile, sunetele, mirosurile si chiar temperatura înconjuratoare trebuie sa tinda spre armonie (cromoterapia, aromoterapia, meloterapia, vor crea un spatiu terapeutic reechilibrant);
22. Înlaturarea obiectelor metalice – valabila atât pentru pacient cât si pentru terapeut;
23. Igiena riguroasa a terapeutului – îmbracaminte curata, unghii scurte, parul legat etc;
24. Examinarea preliminara a picioarelor – în vederea depistarii eventualelor leziuni
Cutanate, modificari osoase sau tegumentare; igiena riguroasa a picioarelor si mâinilor pacientului;
25. Pozitia: 1) pentru masajul palmar: pacientul – semisezând într-un fotoliu; terapeutul
– Pe un scaunel, la un nivel mai jos; 2) pentru masajul plantar: pacientul – decubit dorsal, cu picioarele depasind marginea patului sau într-un fotoliu, cu picioarele sprijinite pe un scaunel; terapeutul – pe un scaunel, la picioarele pacientului
26. Durata sedintei: între 30 - 45 de minute; fiecare punct reflexogen: 30 secunde –
1 minut pentru reflexologia generala, 3 -5 minute pentru organele afectate (individualizat în functie de bioritmurile specifice si starea organelor, întrucât nu este indicat sa dislocam mai multe toxine decât poate elimina rinichiul sau detoxifia ficatul); frecventa: câte o sedinta în fiecare zi, timp de 10 zile, apoi pauza 2-3 zile, se poate relua o cura de câte o sedinta zilnic, timp de 10 zile (în cazul bolilor cronice); ulterior, 2-3 sedinte pe saptamâna, timp de o luna, apoi o sedinta la 2 saptamâni sau chiar o sedinta pe luna, de întretinere; masajul se executa cu 1-2 ore înainte de mese sau cel putin la 2 ore dupa masa.
- Înainte de a începe sedinta de reflexoterapie, se pot face câteva exercitii de respiratie profunda, ceea ce relaxeaza si mai mult

- Ulterior putem învata pacientul un exercitiu de vizualizare, în care, dupa inducerea starii de relaxare, îl putem orienta verbal catre vizualizarea unei lumini pure, alb-argintie, intensa, pe care din centrul pieptului sau o va face sa se împrastie si o va conduce mental, pentru a radia corpul întreg, formând un glob protector de lumina în jurul întregului corp. Aceasta lumina îi poate crea o stare de caldura, lumina, bucurie, bunastare, orice îsi doreste pacientul.
- Urmeaza sedinta propriu-zisa: pentru început se apuca glezna pacientului cu ambele mâini si se trage gamba, energic dar nu violent, cu o gradare usoara si fara zdruncinari, apoi, tot usor, se slabeste priza. Aceasta elibereaza tensiunea la baza gleznelor, precum si canalele energetice care leaga corpul de picioare. Urmeaza rotatii ale gleznei în ambele sensuri, o mâna aflându-se deasupra gleznei pentru a bloca partea superioara a articulatiei, iar cealalta va strânge bine piciorul în zona plantara, dând miscare activa operatiunii.
- Apoi se apuca degetele la baza lor si, cu o anumita presiune, se trag în sus, eliberând astfel tensiunile retinute în degete (mai ales în cel mare, pentru eliberarea tensiunilor mentale si pentru relaxare profunda).
- Manevrarea picioarelor încep cu piciorul stang al pacientului (partea receptiva)
27. se foloseste o mâna pentru a exercita presiune pe punctele reflexogene, iar cu cealalta mâna se tine piciorul care trebuie masat. Directia de masat este dinspre degete spre calcâi. Masajul punctelor dureroase se alterneaza din când în când cu masajul de relaxare al întregului picior. Masajul circular în sensul acelor de ceasornic stimuleaza functiile corpului, iar cel în sens contrar le încetineste.
28. Presiunea de lucru – se adapteaza bolnavului si starii de boala, dar în nici un caz nu
Trebuie sa produca durere, urmarind reactiile fetei, mâinilor, degetelor, piciorelor, vocale; trebuie mentinuta o presiune constanta pe toata durata sedintei, suficienta pentru a trece de epiderma. În caz contrar, nu se obtin efecte reflexe.

- Este foarte importanta urmarirea gesturilor pacientului, limbajul pe care corpul îl arata, starile tensionale ale pacientului si ale picioarelor.
29. Ordinea ariilor de masat: se începe cu inima, apoi stimularea organelor de eliminare
(rinichi, ureter, vezica urinara, uretra) în ideea ca astfel se stimuleaza eliminarea toxinelor; se continua cu stimularea zonelor corespunzatoare sistemului nervos si endocrin care pot fi la originea dezechilibrelor raspunzatoare de starea de boala, apoi cu masarea altor organe de eliminare (intestin subtire, intestin gros); se maseaza apoi zonele corespunzatoare organelor implicate în afectiunile în cauza, iar în final circulatia limfatica.
30. Instrumente de lucru: degetele sunt cel mai eficient instrument, cel mai accesibil si
Mai putin costisitor. Totusi, când un anume punct este masat timp de mai multe minute, aplicarea unei presiuni constante poate deveni obositoare. În acest caz si numai în acest caz se poate utiliza capatul neascutit al unui creion sau al unui stilou. Se mai pot folosi bile, mingi de golf sau sticle goale pentru a le rula cu picioarele. Mersul descult, pe plaja, pe iarba sau în apa, are efect atât de stimulare al punctelor reflexogene, cât si de captare în mod direct a energiei pamântului, care revitalizeaza si ajuta la eliminarea multor deseuri din talpa. Purtatul încaltarilor prevazute cu „tepi” de cauciuc de dimensiuni inegale, stimuleaza de asemenea zonele reflexe ale piciorului. Pentru a stimula vârful degetelor, se pot folosi cârlige de rufe, care sa exercite o presiune constanta, timp de câteva minute.
Sursa: DR. Valy Volosan - medic specialist medicina de familie,  atestat in acupunctura,  lector masaj si reflexoterapie


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa