Antidiabeticele

 
Informatii medicale despre antidiabetice

Antidiabeticele utilizate in clinica, sunt fie preparatele de insulina, fie antidiabeticele orale.
Insulina este un hormon pancreatic secretat de celulele beta din insulele Langerhans. Este indispensabil in diabetul de tip I (insulino dependent). Exista insuline cu actiune rapida, insuline cu actiunea lenta si semilenta. Dintre cele cu actiune rapida, se foloseste:
  • Insulina obisnuita, ordinara, in fiole de 5 ml (200 u.i/fiola si 40 u.i/ml). Se administreaza de obicei subcutanat, 1 u.i. insulina pentru 2 g glucoza urinara. Tot cu actiune rapida este si insulina Actrapid, mult mai bine purificata. De obicei se administreaza insulina de 3 ori/zi, dupa caz si doza, cu 15' inaintea meselor principale.
  • Insulinele cu actiune prelungita pot fi cu activitate medie (10-14 h). Dintre acestea H.G. Insulina, Kombinsulina, Insulina Semilenta M.C. si Rapitard Insulina. Dintre cele cu actiune propriu-zis prelungita mentionam: Long Insulina si Insulina Novolenta. Dupa insulina pot apare accidente: hipoglicemii ce pot merge pana la coma hipoglicemica, infectii locale, reactii alergice si lipodistrofii.
Antidiabeticele orale, sunt folosite in diabetul de tip II (insulino independent). Se folosesc sub doua forme principale: sulfamide hipoglicemiante si biguanidele.
Sulfamidele hipoglicemiante au urmatoarele efecte secundare: hipoglicemii in special la batrani, reactii alergice, hipotiroidism, leucopenie, tulburari digestive. Ca mod de actiune stimuleaza celulele beta.

Biguanidele sunt utile tot in diabetul de tip II. Ca preparate sunt utilizate Meguanul, Glucophagelul si cu prudenta Buforminul sau Silubinul.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa