Bolile ginecologice - reflexlogie

 
Bolile ginecologice - reflexlogie (medicina, sanatate, tratament, diete)


Sistemul genital masculin este format din testicule, canale deferente, prostate şi penisul.
    *Testiculele au fost descrise la capitolul glande endocrine.
    *Canalele deferente pornesc de pe partea supero-posterioară a testiculelor şi intră în cavitatea abdominală, trecând prin canalul inghinal. De canalele deferente sunt ataşate două vezicule seminale, situate în spatele prostatei, pe care canalul deferent o străbate, deschizându-se în uretră.
    *Prostata este o glandă ce se găseşte sub vezica urinară, înconjurând porţiunea iniţială a uretrei.
    *Penisul este constituit din doi corpi cavernoşi şi corpul spongios care înconjură complet uretra.
    *Sistemul genital feminin este format din ovare, trompele lui Fallope, uterul, vaginul şi vulva.
    *Ovarele au fost descrise la capitolul glande endocrine.
    *Trompele uterine situate de o parte şi de cealaltă a uterului, fac legătura dintre ovar şi uter. Extremitatea dinspre ovar are formă de pâlnie şi prezintă numeroase franjuri, având rolul de a capta şi conduce spre uter ovulul expulzat.
    *Uterul este un organ cavitar nepereche, situate în pelvis între vezică şi rect. Are formă de pară turtită antero-posterior, orientată cu vârful în jos, iar pe extremitatea sa inferioară (colul uterin) se inseră vaginul.
    *Vulva este orificiul de intrare în vagin, comun cu extremitatea aparatului urinar feminin: uretra se deschide în partea de sus a vulvei, iar vaginul în partea de jos. 

Tratamentul reflexoterapeutic completează cu succes tratamentul allopat în numeroase afecţini ginecologice: vaginite, vulvo-vaginite, anexite, metroanexite, metroragii, dismenoree, amenoree, alte tulburări ale ciclului menstrual etc. Nu se efectuează masajul reflexogen în zonele corespondente organelor genitale în perioada menstruaţiei sau în sarcină.
Zonele reflexogene ale organelor genitale sunt situate astfel: 
- Zona uterului se află pe marginea internă a călcâiului la ambele picioare, în sus pe lângă maleola internă.
- Zona ovarelor şi testiculelor este localizată pe faţa externă a picioarelor, deasupra călcâiului şi în spatele maleolei externe.
- Zona vaginului se află pe faţa internă a picioarelor, sub maleola internă, în diagonală de la zona reflexogenă a uterului până la zona reflexogenă a vezicii urinare.
- Zona reflexogenă pentru tulburările de ciclu menstrual se găseşte pe faţa externă a gambei, de-a lungul tendonului lui Ahile, la ambele picioare.

 Lucrul la nivelul picioarelor:
Datorită secvenţialităţii funcţionale neuro-endocrine reglate prin conexiuni feed-back, este indicat masajul reflexogen iniţial în punctele corespunzătoare pentru creier, hipofiză, tiroidă (la ambele picioare). Masaţi apoi punctele reflexogene pentru ovare, uter, trompe, vagin folosind policele ambelor mâini, iniţial pentru trasarea conturului triunghiular, apoi pentru mişcări alternative de du-te-vino. De asemenea, este util lucrul la nivelul punctelor corespunzătoare coccisului, coloanei lombare şi şoldurilor / pelvisului, zonelor suprarenale şi punctelor limfatice.
Se vor practica şedinţe zilnice, masajul efectuându-se circa 5-10 minute pentru fiecare punct afectat.
 Sursa: Curs de masaj, DR. Valy Volosan - medic specialist medicina de familie,  atestat in acupunctura,  lector masaj si reflexoterapie.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa