Dezvoltarea diafragmului

 
Dezvoltarea diafragmului (medicina, sanatate, tratament, diete)


Cavitatea vaginala a testiculului deriva si ea embriologic din celomul intraembrionar. Ea incepe sa se formeze in luna a 3-a intrauterina ca un diverticul al peritoneului parietal numit procesul vaginal al peritoneului, in viitoarea regiune inghinala.

In cursul acestei luni, procesul vaginal strabate canalul inghinal, ajungand pana la orificiul sau superficial. In luna a 7-a el ajunge in scrot, pregatind astfel calea de coborare a testiculului (descensus testis).

La sexul feminin procesul vaginal nu depaseste orificiul superficial al canalului inghinal, iar la sfarsitul lunii a 3-a incepe sa involueze si se inchide.

Canalul peritoneovaginal prin care initial cavitatea peritoneala comunica cu cavitatea vaginala a testiculului, involueaza dupa nastere si se inchide, partea din scrot devenind cavitate scrotala.

In cazurile in care canalul peritoneovaginal nu se oblitereaza, prin el se produc herniile inghinale congenitale.

Prin involutia sa incompleta, pot ramane la nivelul funiculului spermatic mici vestigii diverticulare din care iau nastere chiste ale funiculului spermatic la barbat sau formatiuni chistice inghinale la femeie (chiste ale canalului Nuck).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa