Formarea cavitatilor seroase

 
Formarea cavitatilor seroase (medicina, sanatate, tratament, diete)


Dezvoltarea celomului intraembrionar si a cavitatilor seroase ce deriva din el este legata de evolutia mezodermului.

In saptamana a 3-a de viata intrauterina, din linia primitiva se diferentiaza mezodermul intraembrionar, care este cea de a treia foita a discului embrionar, dispus intre ectoderm si endoderm. Odata cu formarea sa ,el se organizeaza, alcatuind mezodermul paraaxial, intermediar, si lateral.

Mezodermul paraaxial situat de o parte si de alta a notocordului, se segmenteaza in directie cranio-caudala, formand somitele sau segmentele mezodermului.

Mezodermul intermediar da nastere cordoanelor nefrogene.
Mezodermul lateral, nesegmentat in totalitate, se continua cranial cu mezodermul nesegmentat cefalic, iar marginile discului embrionar cu mezoblastul extraembrionar.

Mezodermul cefalic fuzioneaza pe linia mediana cu cel de partea opusa, cranial de lama precordala, viitoarea membrana orofaringiana. In aceasta regiune se diferentiaza mezodermul cardiogen. In stadiul presomitic al dezvoltarii, prin confluenta unor vezicule captusite cu celule mezoteliale numite vezicule celomice precefalice aparute in mezenchim, ia nastere prima schita a cavitatii pericardice (primordium pericardii).

Formarea mezodermului intermediar:
A. sectiune transversa prin embrionul de 19 zile
B. Sectiune transversa prin embrionul de 20 zile

Mezodermul cefalic fuzioneaza pe linia mediana cu cel de partea opusa, cranial de lama precordala, viitoarea membrana orofaringiana. In aceasta regiune se diferentiaza mezodermul cardiogen. In stadiul presomitic al dezvoltarii, prin confluenta unor vezicule captusite cu celule mezoteliale numite vezicule celomice precefalice aparute in mezenchim, ia nastere prima schita a cavitatii pericardice (primordium pericardii).

Odata cu formarea somitelor, mezodermul lateral incepe sa se cliveze cranio-caudal in cele doua lame numite somato si splanchnopleura.

Sectiune transversa prin embrion, in diverse etape de dezvoltare:
A. Cavitatea intraembrionara comunica liber cu cavitatea extraembrionara
B. Comunicare aproape incetata
C. La sfarsitul saptamanii 4 mezodermul splahnic este continuu cu cel somatic, si cavitatile sunt complet inchise.

Somatopleura sau lama parietala a mezodermului lateral se dispune sub ectoderm iar splanchnopleura sau lama viscerala ramane atasata de endoderm. Intre aceste doua lame se schiteaza de o parte si de alta celomul intraembrionar primitiv, care in partea craniala comunica bilateral cu cavitatea pericardica primitiva, care este situata median.

Cavitatea pericardica primitiva incepe sa se formeze cranial de viitoarea membrana orofaringiana. Mai tarziu, prin cresterea rapida a veziculelor cerebrale cu schitarea extremitatii cefalice si cresterea pronuntata in lungime a peretelui dorsal al corpului embrionar, se produce flexiunea cranio-caudala a acestuia cu concavitatea ventral. Corpul embrionului ia forma literei C cu convexitatea dorsal.

Tubul cardiac primitiv si cavitatea pericardica formata in jurul sau, isi schimba pozitia, basculeaza, situandu-se caudal de stomodeum in partea ventrala a regiunii brahiale, respectiv a faringelui, unde formeaza umflatura cardiaca (proeminentia cordis).

Dorso-lateral, cavitatea pericardica primitiva comunica in acest stadiu cu canalele pleuroperitoneale dezvoltate progresiv de o parte si de alta a tubului intestinal primitiv si a mezenterului sau dorsal si ventral.

La embrionul de 2,5 mm lungime, celomul intraembrionar comunica bilateral, in partea caudala a canalelor pleurale, cu celomul extraembrionar. Acesta s-a format in saptamana a 2-a de viata intrauterina in mezoblastul extraembrionar. Prin cresterea amniosului si formarea peretilor antero-laterali ai trunchiului, cavitatea celomului extraembrionar se reduce treptat si dispare. Din el ramane o mica portiune la nivelul cordonului umbilical numit celom umbilical (caeloma umbilicale).

Intre saptamanile 6-10 de viata intrauterina, in celomul umbilical herniaza temporar ansele intestinului mijlociu (mesenteron), formand hernia sau omfalocelul umbilical fiziologic.

In saptamana a 10-a, dupa repozitia anselor in cavitatea abdominala, celomul umbilical dispare in totalitate in cordonul umbilical.

La embrionul cu 20 de somite (de aprox. 3 mm), din perele ventral al intestinului anterior, caudal de pungile brahiale, ia nastere mugurele laringotraheal (tubus laringotrahealis). Din umflatura caudala a mugurelui laringotraheal se dezvolta mugurii pulmonari, care cresc extensiv in mezenchimul inconjurator din viitorul mediastin si in canalele pleurale.

Celomul intraembrionar primitiv sau cavitatea pericardopleuro-peritoneala se va septa, dand nastere in stadiile ulterioare cavitatilor seroase definitive ale trunchiului.

Septarea celomului se realizeaza prin formarea diafragmei, care va desparti cavitatile pleurale si pericardica din torace de cavitatea peritoneala.

Membranele pleuropericardice vor contribui la separarea cavitatilor pleurale de cea pericardica.

Formarea diafragmei este un proces complex la care participa septum trasvers, membranele pleuroperitoneale, mezenterul dorsal primitiv (mezoesofag) si partial somatopleura peretelui dorso-lateral al trunchiului.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa