Regiunile abdomenului

 
Regiunile abdomenului


Prin regiunile abdomenului se inteleg regiunile conventionale de suprafata ale peretilor antero-laterali ai abdomenului, foarte importante in practica medicala, deoarece fata de aceste regiuni se raporteaza asezarea normala si proiectia la suprafata a organelor intra-abdominale. La regiunile abdomenului se refera in cea mai mare parte semnele subiective si indeosebi examenul obiectiv al abdomenului la bolnavi si tot el ajuta la formarea diagnosticului de sediu (exemplu, tumora epigastrica, hernie ombilicala, hernie inghinala s.a.).

Aceste regiuni sunt in numar de noua si sunt delimitate dupa cum vom arata mai jos.

Intre linia de proiectie a diafragmei in partea superioara si arcurile cartilaginoase ale coastelor (rebordurile costale) inferior, completate de orizontala care uneste extremitatea ventrala a coapselor X, se delimiteaza etajul superior sau toraco-abdominal al peretelui abdominal, impartit in trei regiuni:
1. Median - intre cele doua reborduri costale se gaseste regiunea epigastrica (regio epigastrica), de forma triunghiulara cu varful la procesul xifoid si baza in jos, formata de orizontala.
2. Lateral – de o parte si de alta se afla regiunea hipocondrului drept (regio hypocondriaca dextra) si regiunea hipocondrului stang (regio hypocondriaca sinistra).

Intre limita inferioara a etajului superior si orizontala, care uneste spinele iliace antero-superioare, se delimiteaza etajul mijlociu al peretelui abdominal, impartit de cele doua verticale ce merg de la tuberculul pubic la rebordul costal (liniile pararectale) in trei regiuni. Regiunea ombilicala (regio ombilicalis) numita si regiune mezogastrica, este situata median incluzand intre limitele ei cicatricea ombilicala, iar de o parte si de alta lateral de ea, se gasesc doua regiuni abdominale laterale, stanga si dreapta (regio lateralis dextra et sinistra) numite clasic flancul drept si flancul stang.

Etajul inferior al peretelui abdominal, cuprins intre limita inferioara a etajului precedent si inferior, linia plicii inghinale, ce corespunde ligamentului inghinal, tuberculului pubic si marginea superioara a simfizei pubiene, este impartita de cele doua verticale dintre tuberculul pubic si extremitatea anterioara a coastei a V-a in cele trei regiuni. Median se afla regiunea pubica (regio pubica) clasic numita si regiune hipogastrica, iar lateral regiunea inghinala dreapta si stanga (regio inghinalis dextra et sinistra), ce corespund foselor iliace dreapta si stanga.

Mentionam ca etajul superior al peretelui abdominal incluzand regiunea epigastrica, hipocondrul drept si stang corespunde in general etajului supracolic (supramezocolic al cavitatii peritoneale). Etajul mijlociu si inferior corespund la randul lor etajului infracolic (inframezocolic) al cavitatii peritoneale (vezi cavitatea peritoneala).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa