Dezvoltarea tubului digestiv si a mezourilor

 
Dezvoltarea tubului digestiv si a mezourilor


Dezvoltarea tubului digestiv abdominal este strans legata de formarea colonului intraembrionar si de dezvoltarea peritoneului, indeosebi a mezourilor. Ea explica modul in care organele tubului digestiv dobandesc pozitia anatomica definitiva in cavitatea abdominala si pelvina, precum si abaterile de la normal, respectiv malpozitiile si malformatiile organelor digestive abdominale si pelvine.

La vietuitoarele mult inferioare (nevertebrate) tubul digestiv indeplineste nu numai functia de nutritie, ci si alte functii, pentru care la animalele evoluate se dezvolta organe si aparate speciale.

La pesti, el indeplineste pe langa functiile de nutritie si functii respiratorii, preluand din apa de hrana oxigenul.

Trecerea la viata terestra si schimbarea felului de hrana determina separarea functiilor digestive de cele respiratorii, fapt reflectat ontogenetic in originea endodermala a aparatului digestiv si respirator.

Un alt exemplu se intalneste la viermi, la care epiteliul intestinal gazduieste si celulele sexuale, care sunt eliminate la exterior tot prin tubul intestinal (ouale de paraziti). Ontogenetic, aceasta ar explica originea endodermala a celulelor germinale primordiale la om.

In ontogeneza, la om, de timpuriu, odata cu rotunjirea transversala a scutului embrionar (tempus scuti embryonici) si schitarea peretilor antero-laterali ai trunchiului, endodermului tavanului sacului vitelin secundar, se transforma pe linia mediana - ventral de notocord – in sant intestinal. Concomitent, are loc si o crestere rapida in lungime, prin care santul intestinal se transforma la extremitatea craniala si caudala in tub intestinal. Aceasta este situata in planul medio-sagital, paralel cu notocondrul si comunica ventral larg, in partea mijlocie, cu sacul vitelin.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa