Herniere ombilicala a anselor intestinale la embrionul de aproximativ 8 saptamani

 
Herniere ombilicala a anselor intestinale la embrionul de aproximativ 8 saptamani


In hernia ombilicala fiziologica procesul de crestere continua, iar volumul si el redus al sacului herniar determina formarea de noi convulute jejunoileale, usor de observat la microscop in acest stadiu. Ulterior, datorita cresterii volumului cavitatii abdominale, indeosebi a diametrului sagital si a scurtaturii pediculului vascular vitelin are loc repozitia anselor. Primele intra ansele jejunale care se aseaza la stanga ansei mediane. Urmeaza ansele ileale ce se dispun la dreapta si ultimul reintra colonul, impiedicat sa intre mai repede de catre diverticulul cecal. Colonul cu cecul la dreapta, situat subhepatic, ramane deasupra pachetului de anse jejunoileale, iar mezoul colonului trece transversal peste partea descendenta a duodenului. In acest stadiu, ficatul, de volum mare, impinge mult in jos spre fosa iliaca cecul, care se afla in continuarea directa a colonului transvers. Odata cu cresterea in lungime a trunchiului, incepe sa se schiteze colonul ascendent, iar la locul de continuare cu colonul transvers se schiteaza flexura dreapta sau hepatica a colonului. Prin coalescenta mezocolonului ascendent cu peritoneul parietal se formeaza fascia lui Toldt. O fascie asemanatoare se formeaza si in stanga prin impingerea colonului descendent si mezoul sau de catre ansele intestinale spre peretele posterior al abdomenului. Colonul transvers si sigmoid isi pastreaza mezoul.

Apendicele vermiform
se dezvolta din partea caudala a cecului care regreseaza, micsorandu-si calibrul. Abia dupa nastere, prin cresterea descendenta si laterala a fundului cecal, apare evidenta separarea intre cec si apendice.

Cele doua treimi craniale (drepte) ale colonului transvers iau nastere din bratul ileocolic al ansei umbilicale, iar treimea caudala stanga din intestinul posterior, cu care are stranse relatii vasculare si nervoase.

Limita dintre cele doua parti ale colonului transvers, cunoscuta si sub denumirea de punctul Cannon-Boehm, reprezinta locul unde se termina teritoriul de inervatie al vagului si incepe cel al nervilor splanchnici pelvini.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa