Psoriazisul

 
Informatii medicale despre psoriazis

Este o dermatoza plurifactoriala, inflamatorie, proliferativa, caracterizata printr-o etiopatogenie extrem de complexa. Boala ia nastere din cauza unei dereglari a functionarii ficatului. La tratament se va tine cont de alimentatie, din care se scot mezelurile, afumaturile, carnea de porc, acriturile, otetul, vinul, lamaia, portocalele, fructele citrice si de padure, precum si sucurile lor, merele, cafeaua, ciocolata, cacao, mierea, pestele, conservele, mazarea, fasolea, lintea etc., deoarece acestea formeaza acizi pe care ficatul bolnav nu-l suporta.

Sunt permise laptele si produsele lactate, salatele acrite cu iaurt, carnea fiarta de vitel, pasare, vaca, pestele proaspat, legumele usoare fierte, compoturile. Pielea cu cruste uscate se unge cu alifie de rostopasca, suc de nalba.

Se fac bai cu infuzie de ciubotica-cucului, nalba, coada-calului.

Se tine o dieta cu sucuri de fructe si zarzavaturi timp de 1 an, regim crudivor depurativ timp de 5-7 zile pe luna, cura cu suc de orz verde 3x50 ml pe zi, cu boabe de ienupar, cu tije de papadie, timp de 5-7 zile.

Se aplica comprese locale cu infuzie de cimbrisor si badijonare cu suc de galbenele. Se fac bai de trunchi, vitala, infasurare scurta, dus scotian alternant de 2-3 ori pe saptamana.

Se prepara urmatoarele retete:
Reteta 1: 40 g coada-calului, 30 g coaja de salcie alba, 50 g urzica, 10 g ventrilica, 20 g fumarita, 30 g galbenele, 20 g coada-soricelului, 10 g coaja de stejar, 30 g tataneasa, 40 g trifoi rosu.

Reteta 2: 20 g brusture, 20 g mesteacan alb, 20 g salcie alba, 20 g trei-frati-patati.

Se face infuzie din 1 lingurita amestec in 250 ml de apa, se beau 3-4 cesti pe zi, alternand retetele.

Pentru uz extern se prepara urmatoarea reteta: naprasnic, coada-calului, coada-soricelului, galbenele, nalba, rostopasca, se amesteca in parti egale, se pun 200 g din amestec in 5 l apa rece, se macereaza 12 ore, se incalzeste putin, se strecoara si se toarna in apa de baie. Baia dureaza 20 minute, dupa care se aplica alifia de galbenele, tataneasa sau tinctura de frunze de limba-cainelui.

Reflexoterapia se aplica prin masarea zonelor reflexe corespunzatoare glandelor suprarenale si paratiroide, pentru combaterea starilor inflamatorii. Zonele limfatice se vor masa pentru cresterea puterii de aparare a organismului la infectii, prin producerea de anticorpi. Zonele ficatului, colecistului, stomacului, intestinelor, se vor masa pentru reglarea functiilor metabolice. Se vor masa punctele: 24, 25, 26 timp de 5-7 minute fiecare; 13, 23 timp de 3 minute; 15, 17, 28-33 timp de 5 minute. Masajul se va face zilnic timp de 12-14 zile, apoi se continua cu 3 sedinte pe saptamana inca 5-6 saptamani, mentinand o igiena riguroasa a tegumentelor.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa