Slabire fara diete

 
Programati-va cu grija orarul meselor
Inainte de fiecare masa a zilei, incepeti sa mancati cu 20 de minute mai devreme. Savurati fiecare inghititura, incercand sa va faceti un obicei din " a manca incet", mestecand bine fiecare aliment. Astfel, veti transmite mai repede catre creier mesajul care activeaza hormonii ce dau senzatia de satietate.


Dormiti mai mult
Daca veti dormi, in medie, cu o ora in plus in fiecare seara, veti reusi sa slabiti aproximativ 5,3 kg intr-un an, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la University of Michigan, care fac aceasta recomandare in cazul unei persoane ce consuma zilnic 2.500 de calorii (adica o reducere cu 6% a numarului total de calorii). Exista numeroase studii care releva faptul ca deprivarea de somn are ca efect cresterea apetitului.


Consumati cat mai multe legume
In loc de doar o leguma la cina, serviti trei legume diferite. Veti reusi sa va alimentati cu fibre, dar veti putea si sa va pacaliti foamea. De asemenea, nutritionistii recomanda sucurile naturale de fructe si legume, in locul sosurilor.


Consumati cat mai des supe
Supele hranesc, hidrateaza si reduc pofta de mancare. Servite ca felul intai de mancare la pranz, de pilda, ajuta la reducerea apetitului. Evitati insa supele cu multa sare sau supele-crema, care sunt bogate in grasimi si calorii.


Alegeti boabe intregi
Fie ca este vorba de orez, orz, ovaz, hrisca sau grau, boabele intregi trebuie cuprinse pe lista produselor utilizate in dietele de slabit. Pe langa faptul ca au putine calorii, boabele stabilizeaza si nivelul colesterolului.


Concentrati-va atentia asupra unui obiect vestimentar vechi
Psihologii le recomanda celor care vor sa slabeasca o strategie foarte simpla si la indemana pentru atingerea concreta a obiectivului propus. Cautati in dulapul cu haine o pereche de blugi sau o rochie mai veche, care nu va mai cuprind, dar pe care ii puteti folosi ca motivatie concreta in planul de dieta. Nu doar ca veti mentine la vedere « recompensa », dar veti reusi si sa faceti economii prin reconditionarea garderobei. Si o recomandare suplimentara: pentru a nu dezarma prea usor, incepeti prin obiecte vestimentare obisnuite, iar apoi, in functie de rezultate, puteti creste miza treptat, ajungand, de cer nu, chiar la o rochie de seara purtata in urma cu cativa ani.


Evitati sunca
Daca mutati cele doua felii de sunca de la micul dejun intr-un sandwich servit la pranz veti economisi 100 de calorii, ceea ce inseamna ca veti reusi sa scapati, in medie, de 4,5 kilograme intr-un an doar prin aceasta schimbare de meniu. De asemenea, puteti sa faceti si alte combinatii gustoase si mai ales sanatoase pe baza de legume si fructe!


Alegeti un meniu de pizza sanatos
Incercati sa folositi legume pentru a umple blatul de pizza, in locul carnii si astfel veti scapa de 100 de calorii. Alte strategii culinare in prepararea pizzei: folositi branza slaba, cas sau urda, sau faceti un blat subtire, crocant cu ajutorul uleiului de masline.


Reduceti consumul de zahar
Inlocuiti bauturile racoritoare dulci cu apa minerala sau plata, in care puteti stoarce o lamaie sau adaugati o capsuna congelata pentru un gust mai placut. E un sfat simplu, pe care probabil l-ati citit in toate recomandarile nutritionistilor. Dar, probabil nu stiati ca, de exemplu, ca persoanele care consuma sucuri cu indulcitori sintetici sau bomboane iau in plus zilnic 450 de calorii si o greutate in plus de aproape un kilogram pe luna.


Folositi un pahar inalt si subtire
Cand serviti o bautura, indiferent ca este vorba de sucuri racoritoare, bere ori vin, este recomandat sa folositi pahare inalte si inguste, in locul celor largi, in genul canilor de lapte. Si asta pentru simplul motiv ca astfel veti reduce cu 25-30% cantitatea de lichid consumata. Dr. Brian Wansink, de la Cornell University, sustine ca, in general, oamenii – chiar si barmanii – obisnuiesc sa reumple paharele mici si largi.


Limitati consumul de alcool
Daca sunteti invitat la o masa festiva, este recomandabil ca prima bautura servita sa fie non-alcoolica, de pilda un pahar cu apa minerala. Si asta pentru ca bauturile alcoolice au mai multe calorii decat carbohidratii sau proteinele si irita mucoasa gastrica, senzatie care provoaca nevoia de a rontai ceva, alune sau chipsuri.


Orientati-va catre ceaiul verde
Probabil sunteti deja familiarizati cu efectele benefice asupra sanatatii pe care le are ceaiul verde. Bautorii de ceai verde au un risc scazut de a dezvolta o gama larga de boli, de la simple infectii virale sau bacteriene pana la boli degenerative cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, cancer, accident vascular cerebral, boala periodontala sau osteoporoza. Aceasta planta este recomanda in cele mai multe strategii de dieta, pentru ca ajuta la arderea grasimilor datorita unor componente fitochimice denumite catechine. Studiile arata ca slabirea este legata de inhibarea lipazei pancreatice si gastrice.


Folositi tehnici de relaxare
Persoanele care recurg la diverse tehnici de relaxare obtin rezultate mai bune si rapide atunci cand isi propun sa slabeasca, potrivit unui studiu publicat in revista "Journal of the American Dietetic Association". Explicatia consta in faptul ca atunci cand ne concentram mental asupra senzatiei de foame, putem controla mai bine ce, cum si cat mancam pana apare senzatia de satietate, iar starile de calm ne ajuta sa evitam supra-alimentarea.


Mancati cat mai des acasa
Mesele preparate in bucataria proprie sunt mai gustoase si mai sanatoase, cel putin asa sustin specialistii citati intr-un studiu publicat de revista "Consumer Reports", care le recomanda celor care invoca lipsa timpului pentru gatit sa isi procure produse semipreparate si sa le combine dupa diverse retete avizate de nutritionisti.


Nu sariti pentru "pauza in alimentatie"
Majoritatea dintre noi obisnuim ca in timpul mesei sa facem scurte pauze in care lasam furculita jos pentru cateva minute de conversatie. Specialistii ne recomanda sa dam mai multa atentie acestui moment special, care ne arata de fapt gradul de saturatie, pe care il omit sau il interpreteaza gresit multe persoane care au probleme cu greutatea.


Folositi guma de mestecat
Fie care are aroma puternica de menta, banane sau capsuni, guma de mestecat poate inlocui cu succes un snack atunci cand apare senzatia de foame intre mese. Acest produs este recomandat si in cazul in care efectuam diverse activitati care impun un anumit grad de concentrare.


Mancati din farfurii cu dimensiuni reduse
Specialistii nutritionisti recomanda evitarea folosirii farfuriilor de dimensiuni mari, pentru a nu fi tentati sa le umplem din nou. Dr Brian Wansink a realizat un experiment in urma caruia s-a demonstrat ca prin aceasta metoda putem sa cnsuma cu 100-200 calorii mai putin zilnic, ceea ce echivaleaza cu o scadere in greutate pe an care variaza intre 4,5 si 8 kilograme.


Portionati cu atentie alimentele
Desi pare obositoare, aceasta recomandare poate deveni un gest automat daca la fiecare masa invatam sa alegem cu atentie portiile de mancare, care trebuie sa fie de marimi si medii, pentru a ne obisnui cu o cantitate redusa de alimente.


Incercati regula 80-20
Poate va suna putin bizar acest raport de cifre, dar ele reflecta o strategie de alimentatie cu rezultate eficiente, dovedite de pilda in cazul locuitorilor insulei Okinawa, care obisnuiesc sa manance doar 80% din produsele preparate la masa. Ei isi calculeaza foecare portie si o impart in asa fel incat au grija de fiecare data sa le ramana un rest neconsumat in farfurie. Aceasta tehnica naturala de slabit are si un nume: hara hachi bu. Aceasta mica insula din arhipelagul japonez, a carei celebritate continua sa creasca, in parte datorita longevitatii si sanatatii impresionante a locuitorilor sai, este renumita si pentru un regim special de slabit, dieta Okinawa, care contine:
- legumele si fructele (in special castravetii)
- cereale integrale (orez, porumb, gris, paste)
- produse pe baza de soia (tofu, lapte de soia)
- plante aromatice si verdeturi (patrunjel, creson)
- peste si fructe de mare (cel putin de 3 ori pe saptamana)
- carne rosie si produse lactate -in cantitati mici
- foarte putin alcool, zahar si sare
- ceai si apa – din belsug


Mancati in stilul propriu
Mesele servite la restaurant sunt recunoscute ca fiind grase si daunatoare pentru silueta, dar depinde doar de dvs sa schinbati aceasta perceptie intr-un stil sanatos de alimentatie, urmand cateva recomandari simple:
- sariti peste aperitive sau comandati un castron mare cu salata si legume
- cereti sa fiti servit in farfurii de dimensiuni medii si mici
- consumati doar jumatate dintr-o portie de mancare, restul solicitati sa fie ambalata pentru a o lua acasa


Consumati sos rosu
Alegeti sosul rosu pentru paste ori de cate ori aveti ocazia. Sosul din tomate are mai putine calorii si grasimi, in comparatie cu sosurile pe baza de creme. Dar, nu uitati, marimea portiei conteaza! Serviti o portie de paste de dimensiunea unei mingi de tenis.


Fiti din cand in cand vegetarian
Consumand alimente vegetale veti capata un obicei nu doar sanatos de alimentatie, dar veti reusi si sa slabiti mai usor. Potrivit specialistilor, persoanele vegetariene cantaresc cu 20% mai putin in comparative cu persoanele care consuma grasimi animale.


Activitati care va scapa de 100 de calorii pe zi
- mergeti pe jos timp de 20 de minute pe o distanta de aproximativ 1,5 kilometri
- faceti curat in gradina sau in casa pentru 20 de minute in fiecare zi
- alergati dimineata sau seara timp de 10 minute
- curatati gazonul pentru 20 de minute


Bucurati-va de reusite!
De fiecare data cand inregistrati un succes in dieta, chiar si pentru un kilogram mai putin pe cantar, trebuie sa va bucurati de aceasta realizare. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul in care ati reusit sa va dezvatati de un obicei nesanatos pentru organism, cum ar fi renuntatul la fumat sau la alcool. Imbuntatirea stilului de viata este un efort constant, dar care ofera si bucuria rezultatelor concrete, pe care este bine sa o impartasiti cu medical nutritionist si cu prietenii care va sprijina moral. Totodata, nu uitati sa va recomensati pentru fiecare reusita personala, facandu-va un cadou vestimentar si chiar alimentar, de ce nu, sub forma unei mici prajituri speciale.
Sursa: Ziarul Romania libera
 

Totul despre dezintoxicare

 
Oboseala este soneria de alarma care ne anunta ca s-au acumulat toxine In organism, caruia Ii modifica ritmul normal, influentand negativ circulatia sangelui si schimbarile interne.

Toxinele mai pot fi cauzate de o viata sedentara, fara gimnastica, de o alimentatie nepotrivita, cu plusuri sau minusuri de alimente absolut necesare unei bune functionari ale uzinei noastre interne, de o respiratie insuficienta, de un consum mare de medicamente sau de bauturi alcoolice, de nopti pierdute, de fumat exagerat.

Cura se aplica timp de o saptamana sau chiar 10 zile: dimineata vom lua pe stomacul gol, o lingura plina cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, care face un pansament gastric si micsoreaza colesterolul din sange.

Pentru bila, un excelent depurativ este o lingurita de sulfat de sodiu, dizolvat Intr-o ceasca cu apa calduta (ceasca de cafea) Inainte de micul dejun (din cand In cand).

In tot acest timp ne hranim usor cu alimente proaspete: lapte, iaurt, branzeturi nefermentate, zarzavaturi fierte sau crude: salata verde, varza cruda taiata subtire, gulii verzi sau de toamna, morcovi rasi sau sote, spanac, urzici, stevie (piure), papadie, macris, untisor, telina rasa amestecata cu branza de vaci sau cu ulei, lamaie si iaurt ori cu maioneza falsa (din iaurt si o lingura de mustar amestecat cu ulei si putina miere de albine), sote de telina cu putina ceapa taiata marunt si o lingura de bulion de ardei rosii; varza de Bruxelles (sote), mancare de praz, supe de zarzavat, ghiveci din toate legumele In care taiem si un mar, mazare, fasole verde, ridichi rase (salata) sau sote de gulii cu bulion.

Dimineata putem bea suc de fructe sau de legume, compoturi si vom consuma cat mai putine fainoase si dulciuri.

Desi toate fructele si legumele au vitamine, vom face In acest timp si o cura de vitamine: A, B, C, D si E.

Uneori putem lua chiar untura de peste. Untura de peste este un excelent “balsam”: dizolva colesterolul din sange, vindeca ranile de pe mucoase si Intareste organismul.

Astfel, evitand tocaturile, afumaturile, mancarurile grase, conservele, sosurile picante, alcoolul, tutunul, vom reusi sa ne dezintoxicam si vom putea constata schimbarile chiar pe tenul nostru. El va fi mai proaspat si mai transparent, cercanele se vor face aproape invizibile si sangele viu colorat se va reflecta In obraji.
Sursa: Tratamente Slabire.com
 

Celulita

 
Informatii si tratamente pentru celulita

Pentru a o trata este important sa stim mai intai care sunt motivele pentru care aceasta apare. Ei bine, probabil ti-ai dat seama deja ca alimentatia este prima problema. Excesul de grasimi, dulciuri, sucuri si alte prostii atat de savurate in ziua de azi se vor transforma exact in grasimea din locurile unde o doresti cel mai putin. La acestea contribuie bineinteles si lipsa exercitiilor fizice regulate. O viata sedentara cu o alimentatie neadecvata este exact ceea ce-i trebuie celulitei ca sa apara.

Se mai intampla ca aceasta sa apara si la persoanele care au dereglari hormonale (fie din cauza varstei sau a pilulelor contraceptive). Consumul de cafea, alcool si tutun sunt si ele pe lista. La toate acestea contribuie eternul stres care se pare ca se infiltreaza in orice aspect al vietii noastre. Acesta provoaca in cazul de fata o hipersecretie hormonala.

Pentru a scapa de celulita este esential ca primul pas sa inceapa cu capitolul alimentatie. Nu o sa vorbim acum despre care este dieta ideala, exista destule diete pe care le poti incerca. Ideea este sa bei cel putin 2 litri de apa pe zi, sa consumi cat mai multe fibre (le gasesti in fructe, legume, cereale) si sa eviti dulciurile si snacksurile de orice fel. Orice este prea sarat sau prea dulce nu este sanatos, iar consecintele le vei vedea la propriu pe pielea ta.

Dupa ce te-ai asigurat ca stilul tau alimentar nu va mai fi niciodata la fel (asta daca vrei rezultate permanente si nu temporare) este timpul sa apelezi la un cabinet de cosmetica. Aici vei putea avea parte de electrostimulare cu programe de slabit, anticelulita si tonifiere a pielii insotite de diferite alte tratamente corporale. Poti prelungi programul si acasa cu o crema anticelulita profesionala.

De asemenea, poti incerca uleiuri de tipul celui de morcov, de palma rosa, de ylang-ylang care vor ajuta la regenerarea pielii si nu numai.

Deoarece vitaminele A, C si E sunt antioxidanti luptand cu radicalii liberi si acestea pot ajuta la tonifierea pielii, incetinind procesul de imbatranire celulara prematura.

Sursa: Cure de slabire
 

Diete cu banane

 
Pentru micul dejun


Cel mai important pas din aceasta dieta: consuma cel putin 1-3 banane la micul dejun (sau pana te saturi), insotite de un pahar cu apa calduta (la temperatura camerei). Bananele trebuie sa fie proaspete, nu inghetate sau prajite.


Pentru pranz si cina


Intre aceste doua mese, poti include mici gustari, doar daca iti este foame. Pranzul si cina trebuie mancate normal, cu moderatie, fara a te simti satul. Este foarte important sa nu incluzi in alimentatie dulciurile si deserturile. Cina trebuie servita pana in orele 20 ale serii, preferabil la ora 18.


Importanta apei in alimentatie


Bea apa intre mese, dar nu in cantitati mare, ci sorbind apa din pahar. Daca nu simti foame intre mese, nu consuma gustari.


O alta nota foarte importanta a acestei diete este durata somnului. Recomandarea dietei este de a dormi inainte de ora 12 noaptea, fiind dovedit faptul ca avand un somn sanatos si la timp ajuta organismul sa nu depuna grasime in timpul noptii.


Un program bine stabilit de alimentatie, insotit de aceasta dieta cu banane, da intr-adevar roade, dupa cum precizeaza statisticile din Japonia. De preferinta, aceasta dieta de slabit trebuie dusa pe o perioada de cel putin 2 saptamani, si efectele se vor vedea in scurt timp.
Sursa: Cure de slabire
 

Regim de slabire cu ceaiuri

 
Decoct din osul-iepurelui


Din coacăz negru se prepară o infuzie. Două linguriţe de frunze şi 200 ml de apă clocotită se infuzează 20 de minute şi se beau două căni pe zi, atât timp cât este nevoie.


Specialistul nostru recomandă decoctul din osul-iepurelui. O lingură de pulbere de rădăcină şi 250 ml de apă se fierb 20 de minute. Se beau trei căni pe zi, timp de 30 de zile.


Din păpădie se face o infuzie: două linguriţe de plantă şi 200 ml de apă clocotită. Se infuzează 20 de minute şi se beau trei căni pe zi.


Specialistul nostru ne asigură că ceaiul verde ne ajută să reducem stratul de ţesut adipos şi, astfel, să slăbim. De asemenea, contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Apoi, pentru că luptă contra retenţiei de apă, reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge, stimulează digestia şi combate constipaţia.


Şi ceaiul de urzică este indicat în cura de slăbire, deoarece are un conţinut bogat de vitamine şi de calciu. Pentru a ajunge la rezultatele dorite este bine să consumaţi cel puţin un litru de ceai de urzică pe zi, ne sfătuieşte specialistul nostru. Este de preferat ca acest ceai să fie consumat dimineaţa şi după masa de prânz. Totodată, aveţi garanţia specialistului nostru că, urmând această terapie naturistă, veţi scăpa de câteva kilograme într-o lună. Condiţie: să ţineţi şi o cură de slăbire propriu-zisă.


În curele de slăbire, este indicat şi ceaiul din frunze de dud. Pentru acesta se folosesc doar frunzele de dud uscate. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de frunze de dud şi 250 ml de apă clocotită. Acesta va fi consumat după fiecare masă. Dacă nu vă place gustul, îndulciţi ceaiul cu puţină miere. Eficient este şi ceaiul din frunze de nuc. Acesta conţine vitamina C, calciu şi minerale. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze de nuc şi 250 ml de apă. "Atenţie! Nu consumaţi mai mult de 4 linguriţe pe zi, deoarece, în cantităţi mari, poate deveni toxic", atrage atenţia specialistul nostru.


Acupunctură
În ultimul timp, tot mai multe persoane apelează la acupunctură cu scopul de a scăpa de kilogramele în plus. Specialistul nostru spune că nu se poate slăbi numai prin acupunctură, ci asociind această metodă cu o dietă echilibrată. Cum influenţează acupunctura greutatea? Stimulând anumite meridiane enegetice, prin acupunctură se activează metabolismul şi, drept urmare, se scade mai repede în greutate. Prin acupunctură, se pierd săptămânal aproximativ 1-2 kg. De obicei, pentru un tratament sunt necesare şase până la zece şedinţe, iar acestea se pot efectua de una-două ori pe săptămână.


PĂPĂDIE. MESTEACĂN. SOC.
Medicul Cristina Bălănescu recomandă un ceai mixt. Astfel, din părţi egale de păpădie, mesteacăn, soc, pătrunjel, muşeţel se prepară o infuzie. O lingură din amestecul de plante şi 250 ml de apă clocotită se infuzează 15 minute. Se consumă două căni pe zi, timp de două luni.


DIETĂ.
Din păcate, nu este suficient să consumi aceste ceaiuri. În primă fază, trebuie să apelezi la un nutriţionist. Acesta te va ajuta să alegi alimentaţia corectă pentru tine, căci altfel, fără o dietă adecvată, folosirea ceaiurilor de slăbit va fi în zadar.


Avantaje:


· nu conţin calorii


· hidratează organismul


· reduc riscurile apariţiei bolilor respiratorii şi cardiace


· au acţiune energizantă




Dezavantaje:


· stări de oboseală


· agitaţie


· ameţeli


· anemii


· insomnie


 Sursa: Jurnalul.ro
 

Trucuri pentru gravide (greturi matinale)

 
Ia vitamine din grupul B


Vitamina B6 este cea mai importantă în combaterea greţurilor din timpul sarcinii. Dar specialiştii sunt de părere că nu ar strica să iei un complex de vitamine din grupul B. Şi asta mai ales pentru că acidul folic (vitamina B9) este esenţială pentru dezvoltarea bebeluşului.




















Ţine glicemia sub control


Nivelul constant al zahărului din sânge te fereşte cel mai bine de greţurile matinale. Iar acest lucru poate fi asigurat prin mesele regulate şi frecvente. Mănâncă proteine la fiecare masă sau la fiecare gustare şi ceva uşor digerabil înainte de a merge la culcare (un iaurt). Uneori, câţiva biscuiţi săraţi mâncaţi imediat după ce te trezeşti pot fi eficienţi în combaterea greţurilor.




Apelează la ceaiuri




Ceaiurile din frunze de piersic sau de zmeur reuşesc de cele mai multe ori să combată stările de rău din primul trimestru al sarcinii. Ghimbirul are şi el o acţiune calmantă asupra tubului digestiv. Îl poţi consuma tot sub formă de ceai. O altă opţiune ar fi talpa-gâştei, care, deşi nu ajută neapărat la eliminarea greţurilor, este un tonic general perfect pentru femeile însărcinate.
 Sursa: Ziarul Click!
 

Despre vergeturi

 
Vergeturile sunt leziuni cutanate de o extrema banalitate, ce apar in diverse circumstante, in principal in perioada graviditati. Desi marea preocupare a gravidelor este impiedicarea aparitiei acestora, dermatologul se afla intr-o situatie delicata, neputandu-le propune acestora solutii viabile pentru prevenirea sau tratamentul vergeturilor.

Din punct de vedere clinic, vergeturile sunt depresiuni lineare ale pielii, orientate de-a lungul liniilor de tensiune cutanata: radiare in jurul ombilicului, orizontale in regiunea lombara, verticale in regiunile ilio-trohanteriene, uneori circulare pe coapse.Nu sunt riguros rectilinii, chiar usor sinuoase, paralele, rareori anastomotice sau ramificate. Sunt situate in zonele de tensiune si regiuni adipoase: fata posterioara a bratelor, sani la femei, abdomen (regiunea periombilicala si fosele iliace ), fese si regiunile trohanteriene, regiunile condiliene ale coapselor. De obicei sunt rosii, cu aspect inflamator, in faza de constituire; tardiv devin albe si din ce in ce mai inguste, pentru a deveni in final deseori transparente . Caracterul lor deprimat este mult mai usor de perceput la palpare decat vizibil.

Graviditatea este circumstanta etiopatogenica cea mai frecventa: vergeturile se constituie in sensul distensiei gravidice a abdomenului: frecvent sunt mari, infiltrate si violete la femeia cu piele alba si hipercrome la femeia cu ten mai inchis. De obicei dispar dupa sarcina si se pare ca au o evolutie mai buna daca musculatura abdominala nu ramane destinsa.

Obezitatea este a doua principala cauza de vergeturi; in acest caz predomina in jurul coapselor. Sunt cu atat mai numeroase cu cat cresterea ponderala este mai rapida si asociata cu tulburari endocrine care acompaniaza obezitatea. In sindromul Cushing, unde obezitatea se insoteste de o atrofie dermo-epidermica, vergeturile sunt purpurii, profunde, si largi, si predomina pe abdomen si la radacina membrelor.

Activitatea fizica, in special sportul, mai ales la adolescenti, in afara oricarei cresteri ponderale, pare a fi responsabila de vergeturile orizontale pe care le observam in regiunea dorsolombara si pe coapse . Ele sunt deseori numeroase si etajate si se aseamana realmente cu mici “ desirari” intradermice ale tesutului conjunctiv dermic, rezultate in urma supunerii la tensiuni intense si repetate ale acestuia .

Tratamentele medicamentoase responsabile de vergeturi se rezuma la corticoterapia locala, uneori responsabila de vergeturi beante, indefinit persistente, mai ales in apropierea pliurilor, unde absorbtia dermatocorticoizilor a fost maxima. Vergeturi beante, ce pot merge pana la ruptura si formarea de plagi lineare hemoragice au fost observate dupa un tratament cu etretinat, care a produs o fragilitate mecanica suplimentara a pielii.

Bolile infectioase grave pot fi la originea vergeturilor cu localizari atipice ( vergeturi perirotuliene ); au fost mentionate si vergeturi postmeningita si post febra tifoida.

Tratament. Nu exista deocamdata un tratament eficace cunoscut. Prevenirea vergeturilor se realizeaza prin controlul cresterii ponderale ( evitarea cresterii ponderale excesive) in timpul sarcinii si posibil, gimnastica musculaturii abdominale. Masajele, intr-o afectiune de cauza mecanica, nu sunt recomandate. Trebuie mizat pe sansele de atenuare spontana prin albire a vergeturilor si de reparare fibroasa a acestor dehiscente conjunctive. Tretinoinul 0.05% (Airol) s-a observat a avea un efect benefic in tratamentul vergeturilor aflate in stadiu incipient. Gelul Phytoloastil (Lierac) poate fi util in prevenirea aparitiei vergeturilor in timpul sarcinii, prin masaj repetat incepand din a 4-a luna de graviditate; este un produs ce asociaza extracte naturale, de origine vegetala .

Dr. Mirela Tene
Medic Medicina Generala
AlphaMedicalCenter
 

Alimente pentru sanatatea barbatilor

 
1. Broccoli


Această legumă ajută la prevenirea cancerului de colon, datorită fibrelor şi antioxidanţilor pe care îi conţine.
Un studiu realizat recent în SUA a arătat că broccoli poate proteja şi împotriva cancerului vezicii urinare, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul bărbaţilor. Broccoli oferă multe vitamine şi minerale (calciu, beta-caroten, fier, magneziu, fosfor, sulf, vitamina A, vitamina C, vitamina E).












2. Sosul de tomate


Bărbaţii care mănâncă roşii sau care beau suc de tomate se pot proteja mai bine de cancerul de prostată. Studiile au demonstrat că bărbaţii care consumă roşii de două până la patru ori pe săptămână reduc cu 35% riscul de apariţie a acestei boli, datorită licopenului, o substanţă ce ajută la prevenirea acestei afecţiuni.














3. Stridiile


Două-trei stridii reuşesc să îţi ofere 100% din doza zilnică recomandată de zinc, un mineral esenţial pentru funcţionarea normală a sistemului reproductiv masculin. Aceste alimente sunt bogate în proteine şi scăzute în calorii (100 g de stridii au numai 70 de calorii), în gră- simi şi în colesterol. De asemenea, mai conţin: seleniu, mangan, fier, oligţlemente, iod, minerale (calciu, magneziu, potasiu, fluor, cupru) şi viaminele E, B, D şi C.




4. Pepenele verde


Până la vârsta de 55 de ani, bărbaţii se confruntă mai des cu hipertensiunea arterială decât femeile. Studiile sugerează că alimentele bogate în potasiu pot reduce riscul de hipertensiune arterială şi de accident vascular cerebral. Pepenele verde este o sursă bogată de potasiu. De exemplu, o felie mare de pepene verde are în jur de 600 de miligrame de potasiu, cantitate echivalentă cu aceea a unei banane sau a unui pahar cu suc de portocale. Pepenele verde este cunoscut şi pentru faptul că este bogat în antioxidanţi (mai ales licopen) şi vitamine (C, B1, B6 şi A).








5. Untul de arahide


Pentru o inimă sănătoasă este bine să mâncaţi unt de arahide cu pâine prăjită la micul dejun. Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul bărbaţilor, dar şi în cel al femeilor.
Untul de arahide este bogat în grăsimi mononesaturate, astfel că specialiştii recomandă o dietă cu acest produs pentru a reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Cu toate acestea, nu trebuie să consumaţi în exces acest aliment deoarece este bogat în calorii.






Sursa: Ziarul Libertatea
 

Plantele fertilitatii

 
 1. Piperul călugărilor


Fructul unui arbust mediteraneean, Agnus Castus, acţionează ca un hormon regulator şi este benefic mai ales dacă ai menstruaţia neregulată sau dacă nu ovulezi din cauza unui dezechilibru hormonal. Denumit şi “piperul călugărilor”, el este util femeilor care în trecut nu au reuşit să ducă o sarcină la termen. Tratamentul constă într-un sfert de lingură de fructe uscate şi mărunţite, presărate pe mâncarea de la micul dejun. La fel de eficient este şi decoctul, băut zilnic. Atenţie! Agnus Castus nu trebuie administrat dacă urmezi un tratament pe bază de progesteron.






2. Rădăcina de unicorn


Conform site-ului Desprecopii.com, rădăcina de unicorn (chamaelirium luteum) e folosită de secole ca adjuvant în fertilitate. Considerată o plantă pe cale de dispariţie, ea trebuie folosită doar pentru cazurile grave. Efectele sale includ reglarea funcţiei ovariene şi susţinerea ţesutului care căptuşeşte uterul. Ceaiurile din rădăcină de unicorn se beau o dată pe zi, pe stomacul gol şi sunt contraindicate gravidelor.
























3. Trifoiul roşu

Uşor de găsit, trifoiul roşu este indicat pentru stimularea aparatului reproducător feminin. Frunzele şi florile sunt bogate în vitamine din complexul B, în calciu şi în proteine. Mai mult, această plantă este benefică pentru cei care au nevoie de o cură de detoxifiere. Pentru tratamente de lungă durată, specialiştii recomandă decoctul preparat din flori uscate de trifoi roşu. Se pot bea până la patru căni pe zi.










4. Brânca-ursului


Brânca-ursului stimulează puternic activitatea ovarelor. În plus, favorizează relaxarea mucoasei uterine şi măreşte cantitatea de secreţii vaginale, cu rol de lubrifiere. Ia zilnic câte 30 de picături de tinctură de brânca-ursului, pe care o obţii astfel: umple o sticlă, 1/3 frunze şi tulpini mărunţite de plantă şi 2/3 alcool rafinat de 40 de grade. Lasă amestecul la macerat timp de două săptămâni şi păstrează-l în sticluţe închise la culoare.














5. Lemnul-dulce


Un hormon natural de excepţie este lemnul-dulce. Cel mai eficient preparat din acest condiment este tinctura, care se obţine prin macerarea a zece linguri de plantă mărunţită, în jumătate de litru de alcool de 70 de grade. Produsul se ţine două săptămâni într-un borcan închis ermetic. După acest interval de timp, filtrează şi păstrează tinctura în sticluţe mici, închise la culoare. Timp de două săptămâni, de trei-patru ori pe zi, ia câte o linguriţă de tinctură, diluată în jumătate de pahar cu apă.






















6. Salvia

Salvia e de mare ajutor în cazul ameliorării dereglărilor hormonale, care duc la infertilitate. În acest sens, este indicat decoctul din această plantă care se prepară din 30 de grame de coajă uscată şi un litru de apă. Se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se strecoară preparatul şi se serveşte îndulcit cu miere. Pentru ca tratamentul să fie eficient, se recomandă să bei trei-patru căni de ceai de salvie pe zi.








7. Urzica


Bogată în clorofilă şi minerale, urzica influenţează pozitiv sistemul hormonal şi pregăteşte uterul pentru o sarcină, susţin specialiştii consultaţi de revista “Libertatea pentru femei”. Astfel, o simplă cană de infuzie din frunzele acestei plante face minuni pentru fertilitatea ta. Infuzia se prepară din două linguriţe de urzică uscată, la 200 de ml de apă fierbinte. După 10-15 minute, preparatul se strecoară şi se bea îndulcit cu miere.






Zincul este bun pentru bărbaţi


La bărbaţi, calitatea spermei poate fi îmbunătăţită cu ajutorul suplimentelor alimentare ce conţin zinc, vitamina E şi vitamina B6. Pentru stimularea hormonilor sexuali şi pentru a trata mărirea prostatei, ceaiurile din fructe de palmier pitic sunt foarte benefice. La fel de bun este şi rodul de damiană, un arbust originar din America de Sud, şi care se poate găsi în farma- ciile naturiste, gata preparat pentru infuzii.
Sursa: Ziarul Libertatea
 

Cum sa eviti nasterea prematura

 
O naştere prematură pune în pericol fătul şi scade şansele lui de supravieţuire. Riscul apariţiei ei este mai mare dacă ai avut mai multe sarcini pierdute înainte, dacă ai un col uterin scurt, fibroame uterine, o formă anormală a uterului sau dacă ai gemeni. În aceste cazuri, pot apărea destul de uşor complicaţii care duc la naşteri premature.


Protejează-te de infecţii


În cele mai multe dintre cazuri, infecţiile sunt principalul factor declanşator al ruperii premature a membranelor şi implicit a naşterii înainte de termen. În timpul sarcinii, sunt frecvente, dar o parte din infecţii le poţi trata, evitând pericolul.


Răceala sau gripa 
– dispar treptat dacă vei bea multe lichide, dacă rămâi în repaus la pat şi iei antiinflamatore date de medicul de familie care cunoaşte faptul că eşti însărcinată.


Infecţiile urinare
– se manifestă prin senzaţie de arsură când urinezi, prin urinări frecvente, durere lombară şi febră. Tratează-le imediat ce observi aceste simptome, dar numai la recomandarea medicului tău.


Herpesul vaginal
– este o infecţie cu virus herpetic ale cărei simptome sunt asemănătoare gripei la început, apoi se manifestă prin durere şi mâncărime. Dacă nu o tratezi la timp şi corect, este posibil ca virusul să treacă la făt, mai ales dacă apare prima dată în luna a şaptea de sarcină.


Semne să mergi urgent la medic


Din săptămâna a cincea de sarcină, este bine să te programezi la medicul ginecolog mai ales dacă scurgerile vaginale sunt abundente sau dacă observi pete mici de sânge pe lenjeria intimă. Alte semne de alarmare sunt dificultatea de a urina sau, din contră, urinările prea dese. La fel de periculoase sunt contracţiile regulate însoţite sau nu de durere, care ţin mai mult de două ore, durerile de spate, presiunea abdominală şi febra apărută brusc.


De ce e importantă hidratarea


Când organismul tău duce lipsă de lichide, se pot declanşa contracţiile. Atunci când bănuieşti că asta este cauza apariţiei lor, bea apă şi în următoarea oră ar trebui să se oprească. Unele viitoare mămici sunt tentate să reducă lichidele când observă că au mâinile şi picioarele umflate din cauza retenţiei de apă. Evită să faci la fel! Umflarea membrelor se întâmplă oricum în timpul sarcinii, cu atât mai mult dacă nu reduci aportul de sare. Semnele deshidratării sunt uscăciunea gurii, pierderea echilibrului, slăbiciunea, oboseala şi ameţeala.
Sursa: Ziarul Click!
 

Pot sa fac sex in timpul sarcinii?

 
Intrebari si raspunsuri despre viata sexuala in timpul sarcinii

Mai mult decât în oricare altă perioadă, sarcina produce o serie de schimbări legate mai ales de modificările hormonale. Acest lucru îşi pune amprenta şi asupra atitudinii pe care o ai faţă de viaţa sexuală. Atât femeia, cât şi bărbatul experimentează sentimente contradictorii. Este bine să nu vă neglijaţi viaţa sexuală şi să acordaţi atenţie cuvenită tandreţii şi senzualităţii în cuplu în această perioadă.

Dorinţa oscilează. Este normal ca dorinţa sexuală să fie mai diminuată sau mai intensă. Nu este de mirare că uneori gravida are un apetit sexual crescut, iar alteori nu are chef deloc să facă dragoste în această perioadă. Mai ales în primul trimestru apare un fel de „furie“ hormonală, când greţurile, vărsăturile şi oboseala sunt la ordinea zilei şi numai la sex nu îi stă gândul gravidei. Însă, în al doilea trimestru, hormonii se mai „domolesc“, ceea ce înseamnă că dorinţa sexuală se poate revigora. În ultimul trimestru de sarcină, cele mai multe viitoare mămici aşteaptă cu nerăbdare clipa cea mare, de aceea, dorinţa sexuală poate fi inhibată.

Este nevoie de mici modificări. Pentru că burtica se măreşte pe zi ce trece, este nevoie de unele schimbări. De aceea, adoptaţi poziţii mai confortabile, care nu presează abdomenul gravidei şi care nu presupun efort din partea acesteia. Nu uita că este interzisă folosirea jucăriilor sexuale.

Când nu este voie? Dacă o sarcină decurge normal, viaţa sexuală nu este interzisă. Iată în ce situaţii medicii recomandă abstinenţă:
- apariţia unor sângerări vaginale;
- existenţa riscului de avort spontan sau de naştere prematură;
- apariţia unor complicaţii, precum inserarea joasă a placentei (placenta previa) sau ruperea prematură de membrane;
- dacă apar contracţii;
- col uterin dilatat.

De asemenea, dacă partenerul este purtător al unei boli transmisibile sexual, este necesară folosirea prezervativului sau abstinenţă, până ce afecţiunea respectivă este tratată.

Sursa: Ziarul Click!
 

Sunt grave sangerarile in sarcina ?

 
Implantarea.
După 8-10 zile de la contactul sexual, poate apărea o sângerare de nidaţie. Ea survine când ovulul fecundat este implantat la nivelul uterului şi, de obicei, este redusă.
Sarcină extrauterină. 
Aceasta apare atunci când oul se fixează în afara uterului. Dacă sângerările sunt însoţite şi de dureri abdominale, trebuie să mergi de urgenţă la medic: sarcina extrauterină este o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare.
Avortul spontan.
Sângerarea care anunţă un posibil avort este, de regulă, abundentă. În această situaţie, medicul prescrie tratamente de susţinere a sarcinii. Este nevoie ca gravida să evite orice fel de efort fizic.
Placenta previa
– este o complicaţie în sarcină. În această situaţie, placenta este ataşată aproape de sau acoperă deschiderea uterului (cervixul). De asemenea, sângerarea poate surveni şi din cauza desprinderii de placentă.
Sarcina molară.
În unele situaţii, după fertilizare, apare o creştere anormală de ţesut la nivelul uterului, care poate da sângerări.


Sfat. Este obligatoriu să anunţi medicul dacă ai sângerări oricât de mici, mai ales dacă acestea sunt însoţite şi de dureri, crampe, febră, frisoane şi contracţii.
Sursa: Ziarul Click!
 

Fumatul este daunator in timpul sarcinii

 
Creşte riscul de tulburări respiratorii


Femeile care fumează în timpul sarcinii îşi expun bebeluşii unor grave probleme cardiovasculare şi pulmonare. Un nou studiu care a inclus peste 1.000 de copii participanţi demonstrează cum fumul de ţigară afectează fătul, modificându-i ADN-ul şi expunându-l la dezechilibre pulmonare grave, inclusiv la astm. În cercetările din timpul studiilor, copiii din 13 comunităţi ale Californiei de Sud au fost examinaţi pulmonar. Peste 10% dintre copiii expuşi fumatului matern au prezentat mai târziu afecţiuni respiratorii.


Ţigările pot duce la avort


Din cauza cantităţii mari de nicotină şi monoxid de carbon, fumatul poate determina tulburări în oxigenarea fătului (denumită medical hipoxie fetală). În general, femeile care fumează mai mult de cinci ţigări pe zi sunt expuse riscului de avort sau naşteri premature. De asemenea, la copiii născuţi din mame fumătoare sau care au fost expuse constant fumului de ţigară în timpul sarcinii (fumat pasiv) s-a constatat frecvent o greutate mică a fătului la naştere. Trebuie ştiut că un copil născut prematur sau subdezvoltat va fi mereu mai sensibil şi mai predispus la boli grave.


Sindromul morţii subite, mai des la copiii afectaţi de fumat


Copiii născuţi prematur, cu mame care au fumat în timpul sarcinii, au un risc mai mare de a muri din cauza sindromului morţii subite, potrivit unui studiu al Universităţii Calgary. Sindromul morţii subite nu este detectabil, nu are simptome, nu se tratează şi apare la copiii cu vârste până într-un an. Specialiştii consideră că este o inadaptabilitate a copilului la noul mediu de viaţă, care apare la copiii dezvoltaţi incorect sau incomplet.
Sursa: Ziarul Click!
 

Sfaturi utile despre nou - nascuti

 
Greutatea aproximativa, la nastere este de 3000-3500 de grame. O greutate normala se incadreaza intre 2500 si 4500 de grame. Bebelusii nascuti sub 2500 de grame sunt subdezvoltati si in general, sunt aceia nascuti prematur. Cei care la nastere depasesc 4500 de grame sunt considerati supraponderali, copii uriasi.

Imediat dupa nastere, este normal ca nou-nascutii sa piarda in greutate, in general cam 100-150 de grame, greutate pe care o vor recupera in urmatoarele zece zile. Scaderea in greutate se observa in primele 3-5 zile. Aceasta se datoreaza trecerii traumatizante de la viata intrauterina la cea extrauterina, efortului de a se adapta si faptului ca pierderile prin urina, scaun, piele si plamani, adica prin respiratie, sunt mai mari decat cantitatea de lichide pe care o primeste. Daca nu depaseste o zecime din greutatea corpului la nastere, adica 300 de grame din 3000, pierderea in greutate nu este alarmanta si nu prezinta importanta. Este ceea ce se numeste scaderea ponderala fiziologica.

De obicei, bebelusii incep din nou sa creasca din ziua a 4-a sau a 5-a, atingand in ziua a 10-a sau cateodata mai tarziu, chiar greutatea de la nastere.

Atentie! Daca bebelusul nu a atins la inceputul saptamanii a 4-a, greutatea de la nastere, atunci trebuie sa ne sesizam, gandindu-ne la subalimentatie sau chiar boala. In aceste conditii, trebuie anuntat imediat medicul.

In urmatoarele treisprezece saptamani, sugarul creste in greutate cu 150-200 de grame pe saptamana, dupa care cresterea devine mai lenta si continua fara oscilatii prea mari. Este foarte important acest aspect caci evaluarea dezvoltarii normale a copilului, in prima faza dupa nastere, se face prin urmarirea acestui proces de crestere in greutate.

Greutatea la nastere depinde de mai multi factori.
Spre exemplu :
- baietii au o greutate mai mare decat fetele;
- primul nascut are o greutate mai mica decat fratii nascuti mai tarziu.
- in functie de ereditate, cei cu parinti inalti si bine facuti, vin pe lume cu o greutate mai mare decat cei ai caror parinti sunt de statura mica
- de asemenea factorii de mediu, sau fumatul in timpul sarcinii pot influenta greutatea corporala la nastere.

Pentru a aprecia felul in care se dezvolta copilul vostru si de asemenea, daca ratia zilnica de lapte este suficienta, recomandam cantarirea regulata, dar saptamanal sau lunar, ci nu zilnic. Caci un sugar, chiar foarte sanatos, nu creste zilnic. De aceea e bine sa-l cantariti saptamanal, la inceput, apoi la 2 saptamani si apoi lunar.
Daca vreti sa aflati greutatea exacta a bebelusului, il dezbracati de tot. Cantarirea este indicata fie dimineata inainte de masa, fie seara inainte de baie, oricum e bine sa se faca la aceeasi ora, dar niciodata imediat dupa masa.
Foarte multe mame tin sa-si vada copilul dolofan, bucalat, plin de pernute. Acesta nu este nici pe departe un semn de sanatate. Sanatatea copilului este apreciata de catre medic dupa cu totul alte criterii, cum ar fi starea generala, buna dispozitie a copilului, gradul de dezvoltare, taria musculaturii, culoarea si calitatile pielii. Un copil gras nu este in niciun caz mai ferit de boli, ci dimpotriva, mai expus, grasimea facandu-l mai putin rezistent. Mai gras sau mai slab, important este ca bebelusul sa fie sanatos, vioi si bine dispus.

Incercati nici sa-l indopati, dar nici sa-l subalimentati, ambele extreme fiind periculoase.
O schema care sa va ghideze orientativ, o vom etala mai jos, cu mentiunea ca datele reprezinta o medie si nu sunt absolut obligatorii. Unii copii cresc mai repede, altii mai incet. Sunt copii care cresc in salturi, recuperand rapid stagnarea. Deci nu aveti motive de ingrijorare daca bebelusul vostru nu creste dupa aceasta schema.

Ritmul de crestere este influentat de modul de hranire, spre exemplu un copil alimentat cu lapte matern va inregistra o crestere mai regulata, spre deosebire de cel hranit artificial.

Recuperarea greutatii de la nastere presupune atingerea ratiei alimentare optime. In general un sugar cu greutatea medie de trei kilograme si jumatate, trebuie sa consume 700 de grame pe zi de lapte, astfel are nevoie de 80-100g de lapte pe kilogram-corp.

Fie cand atinge greutatea de cinci kilograme, fie la varsta de trei luni, copilului i se poate completa hrana cu alimente solide.

Deci cresterea ponderala medie a unui sugar sanatos:
- in primele 4 luni va creste cu 750-800 de grame pe luna sau 175-200 de grame pe saptamana;
- intre 4 si 8 luni va creste cu 500-600 de grame pe luna sau 100-125 de grame pe saptamana;
- din luna a 8-a pana la 1 an creste cu 250-300 de grame pe luna sau 60-75 de grame pe saptamana.

Sau calculand pe zile, un sugar ar trebui sa creasca in medie:
- in primul trimestru cu 25 de grame pe zi;
- in al doilea trimestru cu 20 de grame pe zi;
- in al treilea trimestru cu 15 grame pe zi;
- in al patrulea trimestru cu 10 grame pe zi.
In lunile 4-6, greutatea de la nastere se dubleaza, iar in jurul varstei de 1 an se tripleaza.
La optsprezece luni, greutatea unui copil cu dezvoltare medie este de douasprezece kilograme. La varsta de 3 ani, poate ajunge la 13,5 - 14 kilograme.
La cei nascuti prematur, greutatea de la nastere se dubleaza pe la 3 luni si jumatate si se tripleaza catre a 6-a luna, la 1 an ajungand sa se cvadrupleze. In general copiii cu greutate mai mica la nastere, cresc ulterior mai repede, recuperand ramanerea in urma.
Un sugar care nu ia in greutate 1-2 saptamani reprezinta un semnal de alarma si trebuie examinat de catre medic pentru a depista eventualele cauze ale stagnarii ponderale.
Reamintim, toate aceste cifre sunt orientative, cresterea presupune variatii si diferente de la copil la copil, ritmul de parcurgere a etapelor fiind diferit.
Sursa: Raspunsuri.info
 

Menstruatia

 


Prima menstruatie constituie un eveniment despre care fata trebuie sa stie inainte de aparitia lui. Este important sa stie ce se intampla cu corpul ei astfel incat menarha (prima menstruatie) sa nu o surprinda sau ingrozeasca. Varsta medie la care apare menarha este 13 ani. Poate surveni si mai devreme, incepand de la 10 ani sau mai tarziu pana la 16 ani. Totusi daca nu apare dupa 14 ani, este bine ca fata sa fie examinata de medic.
Sursa:Raspunsuri.info
 

Cum imi pot da seama daca sunt gravida?

 
Una sau mai multe dintre modificarile descrise mai jos pot sa semnaleze prezenta unei sarcinii. E posibil sa nu aveti nici una dintre ele la inceput, dar instinctul va va spune ca sunteti gravide deoarece va simtiti altfel. 
Sursa: Raspunsuri.info
 

Metode de contraceptie

 
PILULA CONTRACEPTIVA.
 Tablete cu administrare orala, contin hormoni identici cu cei din organismul femei, regleaza ciclul menstrual si impiedica eliberarea ovulului din ovar, in aceste conditi fecundarea nu are loc.



Sursa: Raspunsuri.info
 

Bolile cu transmitere sexuala

 
Bolile cu transmitere sexuala

Aceasta boala se manifesta in mod deosebit la femei, barbatii pot fi purtatori fara a avea un simptom in cel mai rau caz pot avea o infectie la nivelul prostatei si uretrei. In cazul femeilor simptomele sunt percepute sub forma unor arsuri vaginale , dureri , urinari dese si dureroase.
Sursa: Raspunsuri.info
 

Virginitatea la femei

 


Trebuie sa iti doresti in primul rand sa faci acest lucru, sa stii totul despre viata sexuala si obligatoriu sa faci acest pas cu cineva pe care il iubesti. Inainte de a face acest pas incearca sa gandesti cu mintea iar ulterior cu inima. Prima experienta sexuala nu trebuie sa fie o demonstratie pentru cineva ca il iubesti, tu decizi cand si cu cine faci acest lucru.


Sursa: Raspunsuri.info
 

Sfaturi pentru intretinerea saniilor

 
Pentru tonifierea saniilor sunt recomandate dusuri cu apa calduta chiar rece. Efectuati o plimbare circulara a jetului de apa deasupra si dedesubtul sanilor.
Purtati sutien atunci cand faceti sport cum ar fi : tenis, alergare sau alte sporturi care presupun sarituri si miscari bruste.

Sursa: Raspunsuri.info
 

Marirea sanilor natural

 
Metode naturiste pentru marirea sanilor

Pe langa exercitiile fizice care pot contribui la niste sani de invidiat, exista si cateva tratamente naturiste cu acelasi efect. De exemplu, tinctura de marar folosita mai mult timp ajuta la cresterea sanilor.


Uleiul de marar. Uleiul de marar se gaseste si la plafar, dar poate fi preparat si in casa. Intr-un borcan se amesteca 15 linguri de pulbere de marar, la 1/2 l de ulei. Borcanul trebuie lasat timp de 12 zile la macerat, dupa care preparatul trebuie filtrat. Uleiul obtinut astfel se pastreaza la rece. Zilnic, timp de trei saptamani, se maseaza sanii cu ulei, aproximativ 10 minute. Acest masaj ajuta la cresterea sanilor, dar si la recapatarea fermitatii bustului.


Tinctura de marar se prepara din amestecul a 20 de linguri seminte de marar, cu 1/2 l de alcool alimentar de 70 grade. Dupa ce este lasat la macerat opt zile, continutul se filtreaza. In fiecare zi se inghit trei-patru lingurite de tinctura dizolvata in apa. Acest tratament dureaza o luna si se poate relua oricand este nevoie.


Uleiul de germeni de grau. Uleiul din germeni de grau are un puternic efect estrogen si favorizeaza cresterea sanilor. Se administreaza cate o lingurita de doua-trei ori pe zi si se face si masaj circular al sanilor. Pentru efecte sporite, se poate asocia chiar si cu vitamina E.


Amestec de busuioc si anason. Pentru frumusetea sanilor este indicat un amestec de plante, precum radacina de lemn dulce, flori de busuioc si seminte de anason. Toate acestea se macina pana se obtine un praf fin, din care se va lua o lingurita dimineata, pe stomacul gol, in fiecare zi. Pentru a avea un gust bun si pentru a fi mai usor de consumat, praful de plante poate fi amestecat cu miere de albine.


Varza si uleiul de peste protejeaza impotriva cancerului. Varza, ceaiul verde, algele marine, uleiul de peste sunt doar cateva din alimentele care protejeaza in mod natural organismul impotriva imbolnavirii de cancer la san.


Nucile si telina remodeleaza bustul. Maslinele negre, soia, frunzele de telina, alunele neprajite, nucile si semintele de floarea-soarelui neprajite pot remodela sanii. Un regim imbogatit cu aceste alimente ar trebui urmat cel putin o jumatate de an pentru a observa rezultatele.


Atentie la dusurile fierbinti! Dusurile cu apa fierbinte, fluctuatiile de greutate, sutienele proaste, dar si expunerea la soare pun in pericol sanatatea si frumusetea sanilor.

Sursa: Ziarul Libertatea; foto: www.unica.ro
 

Politraumatismul

 
Informatii medicale despre politraumatism

Este afectiunea cea mai des intalnita in accidentele de circulatie sau in caderile de la inaltime. Este caracterizat de insumarea unor leziuni variate, care intereseaza segmente si organe diverse ale corpului: rupturi de organe (ficat, splina), cu hemoragie interna, fracturi, traumatisme cranio-cerebrale etc. Nici cel mai priceput medic nu poate fi capabil sa faca inventarul complet al leziunilor, in conditiile examinarii la locul accidentului.In consecinta, este precaut sa actionam ca si cum victima ar prezenta leziunile cele mai grave. Din aceste motive, interventia primului ajutor trebuie sa se desfasoare conform unei scheme obligatorii, care urmareste respectarea unor principii generale.

Principiile primului ajutor le vom expune urmarind diferitele etape obligatorii pe care trebuie sa le strabata actiunea noastra:

1. Crearea barajului de securitate din jurul victimei este primul gest pe care trebuie sa il execute pe o parte dintre salvatori. Ingramadirea curiosilor in jurul accidentatului ii ia acestuia aerul, il accentueaza sentimentul de panica, cu efecte foarte rele asupra evolutiei ulterioare a bolii, impiedica miscarea celor ce executa manevrele de prim ajutor.

2. Prima examinare a accidentatului va urmari numai daca mai respira si daca se simt pulsatiile arterelor carotida si radiala. Pentru ca unul dintre tesuturile de cea mai mare importanta pentru viata omului - tesutul nervos - moare daca nu primeste oxigen 4-7 minute, trebuie incepute manevrele de degajare a cailor respiratorii superioare si manevrele de respiratie "gura la gura", chiar inainte de a scoate in totalitate victima de la locul dezastrului (de sub resturile unei masini, de sub un perete sau de sub un mal prabusit etc.).

Pentru a putea executa aceste manevre, trebuie, deci, degajate, in primul rand, capul si toracele victimei.

3. Scoaterea victimei de la locul dezastrului incepem sa o executam dupa ce ne-am convins ca accidentatul respira spontan. Scoaterea victimei trebuie sa se faca cu foarte mare grija, pastrand, pe cat posibil, in timpul manevrelor, pozitia in care aceasta a fost surprinsa de accident.

4. Asezarea la sol. Pozitia victimei se schimba foarte incet si cu gesturi blande, astfel incat sa ajungem in pozitia finala, in care bolnavul este in pozitie laterala si cu capul situat mai jos decat trunchiul.

5. A doua examinare a accidentatului.De aceasta data, ea se face cu mai multa atentie, pentru a descoperi leziunile cele mai importante. Examinam tegumentele, urmarind in special regiunile acoperite de imbracaminte, in vederea opririi hemoragiilor si realizarii pansamentelor dupa tehnicile descrise.

Se pipaie conturul capului, pentru a observa eventualele denivelari ale calotei craniene si rani, se controleaza pavilioanele urechilor si narile, pentru a vedea daca exista urme de sange sau de serozitate.

Se ia in maini fiecare membru superior si inferior, in parte, se controleaza daca exista deformari ale segmentelor care le compun, daca acestea prezinta mobilitate, acolo unde, in mod normal, nu trebuie sa existe, se mobilizeaza fiecare articulatie in parte, pentru a vedea in ce masura este posibila fara durere, semn ca acestea sunt sanatoase, In situatia in care constatam existenta fracturilor sau a luxatiilor, ele vor fi imobilizate provizoriu, utilizand mijloacele speciale pe care le avem la dispozitie in trusele de prim-ajutor care exista la posturile de prim-ajutor din intreprinderi.La nevoie, imobilizam prin improvizatii, asa cum am descris ca se poate face mai inainte.

Daca bolnavul este constient, il rugam sa miste degetele de la picioare, pentru a descoperi o eventuala sectiune de maduva prin fractura coloanei vertebrale si il intrebam unde simte dureri.in cazul sectiunii maduvei, accidentatul nu simte nimic pe teritoriul cutanat de sub forma afectata si nu se poate misca singur.

Vom palpa, prin compresiune usoara, bazinul (cele doua maini ale examinatorului strang bazinul accidentatului, apasand cu blandete asupra soldurilor) si toracele (cele 2 maini ale examinatorului fac acelasi gest, apasand in partile laterale ale toracelui).

In cazul fracturarii oaselor bazinului sau a coastelor, manevrele amintite sunt dureroase.

6. Ridicarea si transportul ranitului. In special pentru accidentele grave, ridicarea victimei trebuie sa se faca avand grija sa mentinem fixate in acelasi ax capul, gatul si toracele, pentru ca fragmentele oaselor fracturate sa nu determine leziuni suplimentare.

Acest lucru se poate realiza cand exista o coordonare buna a persoanelor care acorda primul ajutor.In cazul in care sunt 3 persoane, propunem urmatoarea schema de miscare: brancarda, pe care o fixeaza unul din salvatori, se aseaza pe pamant, alaturi de accidentat.

Ceilalti 2 salvatori vor rasturna bolnavul, apucand in sens opus, unul de picioare, celalalt de cap, pentru a-l aduce in pozitia in care va trebui transportat pe brancarda, si anume pozitia laterala. Pozitia este mentinuta cu ajutorul unei paturi rulate intre picioarele victimei. Capul este fixat cu o a doua patura asezata deasupra crestetului.

Un alt sistem de ridicare a pacientului de la sol, deasemenea corect, aseaza toti cei trei salvatori de aceeasi parte a victimei, care se afla culcata la sol alaturi de brancarda. Miscarea se executa in trei timpi: la comanda "pe locuri", toti trei stau drepti de aceeasi parte a victimei; la comanda "apucati", cei trei salvatori se aseaza cu un genunchi la pamant si primul sustine, cu cele doua maini, capul si umerii accidentatului, al doilea toracele si bazinul, al treilea coapsele si gambele; la comanda "ridicati", toti trei ridica in acelasi timp accidentatul si il aseaza in pozitia amintita, pe targa.

Purtarea brancardei trebuie sa respecte, la randul ei, anumite reguli menite sa protejeze accidentatul.In cazul in care targa este purtata numai de doua persoane, ele trebuie sa se foloseasca, in afara bratelor, si de cate un cordon (chinga), fiecare trecut in jurul gatului, care prinde suplimentar cele doua manere ale brancardei.In acest fel, greutatea victimei se disperseaza si mersul este mai lin.

In cazul in care exista patru salvatori, doi sustin targa de barele de la extremitati si doi sustin targa sprijinind-o la mijlocul ei.In acest fel, trepidatiile transportului sunt, de asemenea, mult diminuate.

Regulile trecerii brancardei peste diferitele obstacole intalnite in cale (urcarea-coborarea scarilor, trecerea printr-o vaiuga, trecerea peste gard, urcarea in autosanitara etc.).In principiu, trebuie sa ne straduim sa mentinem in permanenta brancarda, si deci accidentatul, in pozitie orizontala.

Transportul pe brancarda se face intotdeauna tinand accidentatul cu capul in directia deplasarii, deci catre inainte.

Pozitia pacientului pe brancarda va fi aleasa in functie de leziunile pe care le prezinta acesta. Pentru bolnavii inconstienti, prezentand leziuni ale fetei, pozitia de transport este cea descrisa.In cazul in care pe primul plan se afla leziunea toracica, bolnavul va fi asezat pe brancarda pe spate, cu toracele cat mai ridicat, folosind perne sau paturi. Pentru ranitii la abdomen, pozitia este tot pe spate, cu un sul sub cap si cu coapsele ridicata pe o patura rulata. Bolnavii ce prezinta cu siguranta leziuni ale coloanelor vertebrale vor fi transportati culcati pe burta.In cazul fracturilor de coloana cervicala, capul va fi fixat intre doua rulouri groase.

In cazul in care nu avem la dispozitie o brancarda, o putem improviza ca in figurile alaturate.


Ce nu trebuie facut:
In cazul politraumatismelor, vom executa mesajul cardiac extern numai in caz de stricta necesitate. El este periculos, pentru ca putem transforma o fisura de coasta intr-o fractura care poate sfasia plamanul, sau, in cazul existentei unei fracturi de stern, putem strivi inima.De asemenea, tot pentru ca nu putem, in aceste situatii, cunoaste, de la inceput care este amploarea leziunilor, este bine sa evitam transportarea victimelor fara brancarda. Acest fel de transport este permis numai cand leziunile sunt simple, bolnavul este constient si ne-am lamurit ca nu sunt afectate organele cu importanta vitala (torace, bazin, cord, ficat).


Dictionar:
BRANCÁRDA, brancarde, s.f. Targa pentru transportat ranitii sau bolnavii, formata de obicei dintr-o panza intinsa, fixata de doua bare de lemn sau de metal. – Din fr. brancard.

Sursa: Sa acordam corect primul ajutor




 

Reumatismul o problema ?

 
1. Ardeiul iute


Cu siguranţă, ai în cămară şi câţiva ardei iuţi. Dacă ştii cum să-i prepari, obţii un remediu eficient împotriva reumatismului.


Iată ce ai de făcut pentru o tinctură-minune: tai mărunt 30 g de ardei iuţi proaspeţi, apoi îi pui într-un borcan, adăugând deasupra jumătate de pahar (100 ml) de apă şi jumătate de pahar de alcool alimentar de 90 de grade. Închizi ermetic borcanul cu capac şi laşi preparatul la macerat, vreme de 10 zile, după care se filtrează, iar tinctura obţinută se toarnă într-o sticluţă închisă la culoare.


2. Fasolea


Pentru tratarea reumatismului cronic, tecile de fasole pot fi miraculoase. Iată cât de uşor se prepară un remediu simplu şi eficient: fierbi 30 grame păstăi de fasole într-un litru de apă, timp de o oră. Strecori lichidul şi îl laşi la răcit, apoi îl torni într-o sticlă şi îl ţii la rece. Se bea câte 1/2 pahar, de 4-5 ori pe zi.


3. Făina de muştar


Dacă nu ai consumat toate boabele de muştar pentru murăturile din toamna asta, nu arunca surplusul. Pentru toţi cei care se vor plânge de vreo criză reumatică, bobiţele aurii vor face minuni. Le pui în râşniţa de cafea şi faci o făină fină. O aşezi în strat subţire pe o bucată de pânză, o stropeşti cu apă.


4. Ceaiurile


Nu ar trebui să-ţi lipsească din cămară plantele de ceai. Pentru reumatici, mai ales, coada-calului, urzică, lemn-dulce, frunze de iederă, de mesteacăn. Iată câteva reţete numai bune de pus în aplicare: 1 linguriţă de coada-calului, în 250 ml de apă, se fierbe 15 minute, la foc mic. Se strecoară şi se bea calduţ, de trei ori pe zi, între mese. Se toarna două pahare cu apă clocotită peste o linguriţă de rădacină de lemn dulce. Se lasă o noapte în termos, după care se strecoară. Se bea câte 1/2 pahar, de 3 ori pe zi.


5. Merele


În reumatismul cronic este recomandat decoctul de mere, care se prepară astfel: se taie 3-4 mere necurăţate de coajă şi se fierb 10 minute în 300 ml de apă. Se lasă 4 ore, după care se poate bea călduţ, de 3-4 ori pe zi. Se pun 300 g de frunze proaspete de viţă-de-vie bine spălate într-unborcan de 3 litri. Se toarnă apoi apa fiartă şi răcită cât să le acopere şi se lasă timp de trei zile.


6. Dovleacul şi lămâia


Sucul de dovleac este şi el benefic în tratamentul reumatismului. Amesteci un pahar de suc cu o linguriţă de miere pentru un tratament zilnic, timp de 3 luni. Limonada din 3-4 lămâi, băută zilnic poate fi şi ea un bun remediu, dacă nu ai probleme de hiperaciditate gastrică.


7 .Oţetul de mere


Dacă ai în cămară o sticlă cu oţet de mere, ai şi un leac bun contra reumatismului. Iei, în fiecare dimineaţă, câte o lingură de oţet de mere, amestecată cu o linguriţă de miere. Cura durează cel puţin trei luni şi are efecte de detoxifiere. În plus, anumite substanţe din oţetul de mere au efecte antiinflamatoare şi împiedică îmbătrânirea.
8. Hreanul


În medicina populară, este planta cea mai folosită contra reumatismului, pentru că este pe cât de eficientă, pe atât de accesibilă. Nu există grădină unde să nu dai de frunza hreanului. Iată cum faci din această rădăcină un antiinflamator de primă mână: pui hreanul ras (2 rădăcini mijlocii), într-un şervet de pânză mai groasă şi aplici cataplasma pe locul dureros, până simţi o mică arsură pe piele.


Nu mai mult de 10 minute, ca să nu iriţi locul. Aplicaţia se repetă de 1-2 ori pe zi, până la dispariţia inflamaţiei articulare. Este eficientă mai ales în cazul bolnavilor la care puseele reumatice apar şi se agravează pe fondul frigului şi al umezelii.


Există şi un leac de uz intern, despre care se spune că este la fel de eficient: iei două linguri de hrean ras şi pui o cană de lapte fierbinte. După o oră bei preparatul, cu înghiţituri rare. Tratamentul se face în fiecare dimineaţă, minimum o lună.


9. Fructele


Nici fructele nu ar trebui excluse dintr-un meniu... antireumatic. Toamna, ai grijă să pui în cămară mere şi pere, care te vor răsfăţa cu aromele lor, dar şi cu efectele antiinflamatorii. Iar primăvara, când reumatismul este deseori mai rebel decât oricând, cireşele, fragii, zmeura vor petrece doar câteva minute în cămara ta până să fie consumate şi apreciate pentru virtuţile lor terapeutice.


10. Salcie şi rozmarin


Un săculeţ cu plante scufundat în apa de baie calmează durerile reumatismale. Pentru asta ar trebui să nu-ţi lipsească din cămară câteva plante esenţiale. Este vorba de salcie, coada-calului, rozmarin, arnică sau spânz, toate cu proprietăţi antiinflamatorii.


11. Varza


Pentru aplicaţii pe locul dureros, deosebit de benefice sunt compresele cu varză. Foaia de varză se presează cu un obiect greu până îşi lasă seva şi se aşază pe articulaţia cu probleme, cel puţin 5-6 ore.


12. Rădăcinoase


Dacă ai în lădiţa cu provizii pentru iarnă morcov, telină, pătrunjel, ridiche negră şi hrean, ai o adevărată farmacie împotriva reumatismului. Aşa că nu pierde ocazia şi prepară din ele salate. În formă, crudă, sunt adevărate alimente medicament.


Consecinţele hipertensiunii constau în accelerarea ritmului de apariţie a aterosclerozei, care se poate complica cu un accident vascular cerebral sau cu un infarct. Alte consecinţe sunt legate de afectarea organelor: hipertrofia sau îngroşarea pereţilor ventriculului stâng, ce poate conduce la insuficienţă cardiacă şi afectarea renală. Hipotensiunea poate avea cauze diferite. Ea poate fi expresia unei condiţii grave, a unei stări de şoc provocate de o multitudine de factori.
Sursa: Ziarul Click!