Orzul - proprietatile terapeutice (informatii utile)

 
Orzul - proprietatile terapeutice (informatii utile)


Putini stiu ca aceasta cereala cu boabele tari si cu gustul destul de aspru este printre primele plante cultivate pe Terra, cu 4000 de ani in urma ea fiind intalnita pe mari suprafete, din Egipt si pana in India. In China, este considerata una dintre cele cinci plante sfinte, fiind folosita atat ca aliment, cat si ca baza pentru o gama impresionanta de medicamente naturiste. In Europa, orzul e consumat in cantitati tot mai mari in ultimii ani ca suc, obtinut prin centrifugarea plantelor tinere si sub forma de fulgi, obtinuti prin presare la rece. Acesti fulgi sunt foarte digerabili si pastreaza practic nealterate proprietatile terapeutice ale boabelor de orz, proprietati care vom vedea ca nu sunt deloc de neglijat:

Hepatita de toate tipurile, sechelele posthepatice si hepatita cronica evolutiva - fulgii de orz au efect drenor hepatic si ajuta la regenerarea celulelor din ficat. Au un efect foarte bun mai ales preparati cu miere de albine si fructe, cum ar fi afinele, catina, merele, gutuile.

Hipotensiunea - consumul regulat de fulgi de orz mareste pe cale naturala tensiunea arteriala, fara a aparea riscul hipertensiunii, tensiunii arteriale oscilante sau al palpitatiilor. De asemenea, orzul este cunoscut pentru efectele sale de prevenire a ischemiei cardiace.

Diaree, dizenterie si febra tifoida (adjuvant)
- se consuma fulgi de orz in amestec cu infuzii indulcite din plante, cum ar fi menta, busuiocul, ceaiul negru.

Atonia gastrica si intestinala, probleme de digestie si apetit la persoanele sedentare
- se consuma dimineata si seara cate o farfurie de fulgi de orz combinati cu fructe acrisoare, taiate marunt (mere, grapefruit, afine, catina, coacaze) si miere.

Tuberculoza, bronsita cronica - fulgii de orz sunt amestecati cu lapte fierbinte, miere si un varf de cutit de pudra de ghimbir. Se consuma aceasta combinatie usoara, foarte hranitoare si cu efecte de stimulare a imunitatii, la micul dejun si cina.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa