Porumbul - sanatate cu cereale

 
Porumbul - sanatate cu cereale


Planta, adusa in urma cu mai bine de jumatate de mileniu din America de catre primii exploratori spanioli, a fost aclimatizata in Romania abia in jurul anului 1700. Dar, desi a fost cultivata tarziu, s-a raspandit extrem de rapid, devenind un aliment de baza mai ales in lumea satelor, unde mamaliga a inlocuit painea. Este inutil sa mai spunem cum se prepara mamaliga, ea fiind azi o specialitate a bucatariei romanesti. Ar mai trebui doar adaugate cateva dintre calitatile terapeutice ale acestei mamaligi, calitati care nu sunt deloc de neglijat, ea putand fi un ajutor pretios in tratarea unor afectiuni.

Obezitate - mai mult ca orice aliment, mamaliga confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa.

Hipotiroidie - studiile de specialitate au aratat ca la cei care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil.

Dischinezie biliara, dispepsie, colecistita
- porumbul mareste secretia de bila si faciliteaza evacuarea sa, avand si efecte antiinflamatoare biliare. Consumul mamaligii in loc de paine, asezonata cu multe salate de cruditati, duce la reducerea si eliminarea in timp a acestor probleme.

Gastrita hiperacida si ulcerul - sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.

Cataplasma cu mamaliga: in medicina populara romaneasca se stie ca racelile care nu cedeaza la nici un tratament se vindeca prin aplicarea unei cataplasme cu mamaliga calda. Pe pieptul bolnavului se pune un stergar subtire sau un tifon, iar pe acesta se intinde un strat gros de mamaliga, atat de fierbinte cat se poate suporta (atentie, sa nu apara opariri!), dupa care se pune un material impermeabil deasupra si o patura ca sa pastreze caldura. Pacientul se tine astfel jumatate de ora, dupa care cataplasma se indeparteaza. Acest tratament se aplica in bronsita acuta si gripa, pneumonie, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa