Somnul - un dar ceresc pentru sanatate

 
Somnul - un dar ceresc pentru sanatate


O statistica recenta arata ca in majoritatea tarilor civilizate, aproape jumatate din populatie se confrunta pe parcursul vietii cu probleme majore legate de somn. Ce a facut ca insomnia sa capete asemenea proportii in ultimii ani? Primul raspuns pe care il dau specialistii este usor de intuit: stresul. Problema omului contemporan este ca ajunge adesea intr-un cerc vicios: lipsa de odihna il face sa acumuleze foarte usor tensiune psihica, iar starea de tensiune psihica impiedica relaxarea si regenerarea prin somn, ceea ce il va face si mai susceptibil la stres s.a.m.d. Intre alte cauze provocatoare de insomnie, la loc de frunte se afla: schimbarile climatice din ultimii ani, care perturba puternic activitatea nervoasa, hrana ticsita cu aditivi alimentari excitanti, uitatul la televizor (o continua sursa de agitatie), lipsa de activitate fizica, care duce la economisirea unor cantitati uriase de energie, care apoi se cer consumate, impiedicandu-ne sa dormim.

Atunci cand lipsa de somn apare doar cateva nopti pe luna, nu este o problema, dar cand tulburarile apar zi de zi, putem spune fara sa exageram ca traim o adevarata calamitate. O medie de patru ore de somn pe noapte duce rapid la slabirea organismului sau dupa caz, la cresterea necontrolata in greutate, diabet, cresterea tensiunii sanguine, instabilitate psihica si mentala. Lipsa somnului reprezinta 60% din cauzele accidentelor rutiere, in unele tari ea este pedepsita la fel de aspru ca si conducerea sub influenta alcoolului. Iata asadar cateva motive extrem de intemeiate pentru a ne apleca asupra acestei activitati aparent banale: dormitul.

Spune-mi cum dormi, ca sa-ti spun cat de odihnit esti.
Specialistii nu se pot pune de acord asupra cantitatii de somn necesare pentru un om, asa incat regenerarea sa fizica si psihica sa fie optima. Cercetatorii germani sunt de parere ca sunt necesare opt ore pe zi, cei francezi spun ca sase ore sunt suficiente, in timp ce cifra vehiculata in SUA este de sapte ore. Pe de alta parte, fiecare om are propriile sale ritmuri biologice si ca atare, perioada optima de somn poate diferi mult de la un individ la altul. Dar nu cat dormim, ci cum dormim este mai important. Sunt cunoscute cazuri in care oamenii dorm 3-4 ore pe noapte, insa foarte profund, dupa care sunt intr-o forma excelenta, dar si oameni care dupa zece ore de somn pe noapte simt ca ar mai avea nevoie de un supliment consistent. Din fericire, exista multi factori ce influenteaza si chiar modeleaza somnul, care poate fi la un moment dat dirijat, asa incat sa devina foarte placut si odihnitor.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa