Borsul - indicatii terapeutice (recomandari)

 
Informatii medicale despre bors

Ingredientul de baza al borsului sunt binecunoscutele tarate de grau. Ei bine, taratele de grau fermentate in apa dau nastere acelui lichid galbui, cu gust acru si efecte terapeutice deosebite: borsul. Putin cunoscut in tarile occidentale, la romani (rusii sunt si ei maestri ai terapiei cu bors) exista o sumedenie de traditii legate de virtutile purificatoare si energizante ale acestei licori, considerata in multe zone ale tarii drept magica. In Bucovina, de pilda, inainte de intrarea in post si inainte de mesele de sarbatori, toate vasele si tacamurile erau clatite in bors si apoi erau binecuvantate cu semnul crucii, ca sa fie „spalate toate relele“. In Oltenia, se spunea ca borsul cel mai bun este cel facut de oamenii iuti si harnici. In Moldova, borsul era remediu pentru copiii deocheati, care nu mancau si plangeau des, dar si pentru oamenii „lenesi la mancare si la munca“.

In fine, faima cea mai mare si-a castigat-o borsul prin aceea ca are capacitatea, inca neexplicata de stiinta, ca trezeste omul din betie. Mai mult, el inlatura mai toate simptomele intoxicatiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fara egal in aceasta directie. Fie si numai din cele spuse pana acum si deja ne dam seama ca merita sa avem la indemana acest „remediu“ de sarbatori si chiar si dupa aceea. Dar sa vedem cum actioneaza borsul ca medicament.

Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita - doua cani de bors baute zilnic ajuta la vindecarea acestor boli si mai ales, preintampina agravarile si recidivele. Se fac cure de cate trei saptamani cu bors, care se bea de obicei cu un sfert de ora inainte de masa.

Adjuvant in tuberculoza - se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.

Alcoolism - pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-o data. De asemenea, se bea minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune ca cei care beau zilnic bors mult, nu mai simt nevoia sa bea alcool.

Indigestie, voma - se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar - un pahar de bors. Acest tratament este contraindicat in dispepsia acida.

Oboseala cronica - se bea un sfert sau o jumatate de litru de bors dintr-o data pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos.

Foto: adevarul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa