Frunzele de loboda - indicatii terapeutice

 
Frunzele de loboda - indicatii terapeutice


Le cunoastem mai ales ca ingredient pentru ciorbe, insa folosite in stare cruda, ca salata sau suc, au efecte terapeutice mult mai puternice. In medicina populara romaneasca, cele trei varietati de loboda cunoscute (cu frunze rosii, verzi si galbene) erau frecvent folosite primavara, pentru rezolvarea celor mai diverse probleme de sanatate. Iata cateva dintre indicatiile lor terapeutice:

Chisturi ovariene si mamare aparute pe fondul dezechilibrului hormonal - se face o cura de douazeci si opt de zile cu suc de frunze de loboda. Se bea o jumatate de pahar, de trei ori pe zi, pe nemancate. Tratamentul este bine sa se inceapa atunci cand luna este in descrestere.

Acnee, boli de piele in general - se consuma salate de frunze de loboda si de papadie, cate 2-3 portii pe zi. O cura dureaza minimum doua saptamani (o luna la persoanele cu boli cronice).

Adjuvant in bronsita si astm - se mesteca frunze proaspete de loboda, bine spalate in prealabil. Partile aeriene ale lobodei au efecte antiinflamatoare, emoliente si antiinfectioase asupra cailor respiratorii superioare. De asemenea, frunzele acestei plante scad febra.

Alergie - in perioadele de sensibilitate maxima, se consuma salate din frunze proaspete de loboda. Efecte mai puternice se obtin daca se adauga frunze de papadie si de macris.

Dureri abdominale, probleme digestive la femeile insarcinate - frunzele proaspete de loboda se toaca marunt, se amesteca cu miere si se aplica pe abdomen. Se acopera cu o folie de plastic, peste care se aplica o bucatica de material de lana si se tine minimum o ora.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa