Gentiana (Gentiana cruciata) - indicatii terapeutice

 
Indicatii terapeutice pentru gentiana (gentiana cruciata)

Numele ii vine din Antichitate, de la Gentius, regele Iliriei, care a descoperit si a mentionat pentru prima oara intr-un tratat aceasta planta medicinala. De mai bine de doua mii de ani, gentiana este folosita in toata Europa ca tonic amar, ca antitoxic si stimulent al functiilor ficatului. In medicina populara romaneasca, ocupa un loc de cinste, fiind denumita de catre vindecatorii populari din nordul tarii „capitanul buruienilor de leac”.

Este folosita ca tonic digestiv si al intregului organism, precum si ca remediu impotriva diferitelor otraviri. Are tulpinile lungi, de pana la jumatate de metru si arcuite, flori superbe - albastru-mov, radacinile sunt lungi ca niste fire si extrem de amare, motiv pentru care planta mai este numita la noi si fierea-pamantului.

Se recolteaza la fel ca si cerentelul, in noiembrie, prin dezgropare. Uscarea si conditionarea radacinii acestei plante se face intocmai ca si la cerentel. Iata in continuare cateva utilizari terapeutice ale gentianei:

Crize biliare, dischinezie biliara, prevenirea litiazei biliare - se administreaza radacina de gentiana sub forma de tinctura, din care se ia cate o lingurita, diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Cele mai bune momente pentru administrare sunt dimineata, imediat dupa trezire si cu un sfert de ora inaintea meselor principale.

Boli de ficat - radacina de gentiana are efecte tonice hepatice, adica stimuleaza functia si ajuta la regenerarea celulei hepatice, inhiba - conform unor studii recente - dezvoltarea virusurilor care afecteaza ficatul. Se administreaza contra hepatitei cronice si acute, contra sechelelor post-hepatice. De regula, se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de 6-12 saptamani.

Balonare, dispepsie, constipatie atona - radacina acestei plante exceptionale contine un principiu activ numit amarogentina, care este considerata cea mai amara substanta din lume. Ea stimuleaza foarte puternic secretia si eliberarea sucurilor gastrice si a bilei necesare procesului de digestie, stimuleaza peristaltismul, eliminand majoritatea tulburarilor digestive. Se fac cure de cate 3-6 saptamani cu macerat la rece de gentiana, din care se ia cate un sfert de pahar de patru ori pe zi, de preferinta cu un sfert de ora inainte de masa.

Indigestii frecvente, gastrita hipoacida - un studiu german condus de dr. Franz Goetzl a aratat ca tinctura de gentiana mareste simtitor puterea de digestie si elimina senzatia de greutate in stomac sau de greata de dinainte si de dupa masa. Se administreaza o lingurita de tinctura de gentiana diluata in putina apa, cu 10-15 minute inainte de fiecare masa.

Lipsa poftei de mancare la copii - se pun 10-15 picaturi de tinctura de gentiana intr-o lingurita de miere si se administreaza cu un sfert de ora - douazeci de minute inainte de a manca. Acest remediu simplu va declansa prompt o pofta de mancare sanatoasa.

Hipotiroidie si tulburari conexe - se administreaza tinctura de gentiana ca adjuvant in tratamentul acestei afectiuni, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de trei luni, cu 15-30 zile de pauza. Are puternice efecte de stimulare a metabolismului si favorizeaza - se pare - secretia normala de hormoni tiroidieni.


Aplicatie externa:
Leziuni ale pielii cu risc de malignizare - se pun zilnic cataplasme cu radacina de gentiana preparate astfel: se ia pulberea de radacina si se pune intr-un vas in care se adauga progresiv apa calduta, amestecand continuu, pana se formeaza o pasta. Se inveleste in tifon si se aplica pe locul afectat, unde se tine vreme de 1-3 ore.


Medicina magica: radacina de gentiana impreuna cu cea de angelica scot - se spune - raul din trup si din suflet. Despre Pintea Viteazu se spunea ca purta mereu cu el o plosca umpluta cu plamadeala celor doua radacini, pe care o folosea contra „raului la inima”. Se credea, chiar, ca radacina de gentiana administrata noua sau sapte zile la rand are proprietati exorcizante, scotand demonii care produc feluritele boli, precum si orice rau din trup.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa