Ginsengul - indicatii terapeutice (recomandari)

 
Ginsengul - indicatii terapeutice (recomandari)


Ginsengul (Panax ginseng) este una dintre plantele medicinale emblematice ale lumii. A fost, se pare, prima data cultivat in China, de unde s-a raspandit pe tot continentul asiatic. In prezent, exista o multitudine de tipuri de ginseng, dintre care cele mai apreciate sunt cel chinez si cel coreean. Radacina acestei plante este considerata una dintre cele mai bune adaptogene, motiv pentru care este folosita cu succes intr-o mare varietate de boli. Ce inseamna planta adaptogena? Plantele din aceasta categorie sunt cele care maresc capacitatea si viteza de adaptare a organismului la conditiile neprielnice de viata (frig, stres, absenta luminii, carente de alimentatie, etc.). In contextul articolului nostru, intereseaza in primul rand efectul ginsengului de marire a imunitatii si a rezistentei organismului la frig si la oscilatiile de temperatura.

Cum se administreaza ginsengul?
In farmaciile noastre, ginsengul se gaseste mai ales sub forma de capsule care contin pulbere de radacina, pura sau in amestec cu alte plante chinezesti. Aceste capsule se administreaza conform prospectului, doza pentru un adult fiind in jur de un gram de planta pe zi, in timp ce pentru copii ea se injumatateste sau se imparte la trei. De asemenea, mai exista si fiole cu extract de ginseng, de obicei combinat cu laptisor de matca. Se ia cate o fiola pe zi. Un tratament pentru marirea imunitatii poate dura intre zece si treizeci de zile, putand fi reluat periodic, atunci cand ne simtim slabiti sau cu imunitatea scazuta.

Cui ii este recomandat ginsengul?
Ca stimulent imunitar, aceasta planta este recomandata structurilor mai putin robuste, care au o rezistenta redusa la efort si intemperii. Este, de asemenea, de un real folos persoanelor convalescente, mai in varsta, care se confrunta cu perioade de epuizare fizica sau intelectuala.

Precautii la tratamentul cu ginseng
La femeile aflate la menopauza, ginsengul poate declansa reactii cum ar fi bufeurile, reaparitia temporara a unor sangerari similare celor menstruale. Este contraindicata administrarea ginsengului copiilor sub 10 ani. De asemenea, este contraindicata administrarea ginsengului, atunci cand exista afectiuni tumorale, benigne sau maligne.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa