Leacuri populare cu urzica — indicatii terapeutice

 
Contra reumatismului - frunzele de urzica proaspat culese sunt aplicate direct pe articulatia afectata, legandu-se imprejur un bandaj de tifon si lasandu-se sa stea 5-15 minute. Imediat va aparea o reactie iritativa locala puternica (urzicarea), care va pune sangele in miscare, va produce o incalzire a intregii zone si va determina schimbarea metabolismului local. Nu sunt exact cunoscute procesele care se desfasoara atunci cand ne urzicam voluntar, cert este insa ca, in urma aplicarii repetate a acestei proceduri de medicina populara, articulatiile se dezumfla si se elasticizeaza, durerile se estompeaza si este oprita evolutia reumatismului.

Pentru tratarea durerilor de spate (nevralgia sciatica) - se bate cu tulpini de urzica proaspat culeasa pielea de pe zona dureroasa a spatelui, vreme de 5-10 minute. Apoi se inveleste zona tratata cu o tesatura foarte calduroasa si cat mai fina (ca sa nu irite si mai tare) din fire naturale. Pacientul va ramane culcat pe burta si invelit vreme de 30 de minute, dupa care se va face o frectie usoara cu ulei de floarea-soarelui.

Cei cu circulatia periferica slaba, care au mainile si picioarele mai tot timpul reci, se vor urzica usor, vreme de 5-10 minute, pe pielea de pe zona labelor picioarelor si a mainilor. Aceasta procedura, la fel ca si cele anterioare, este contraindicata in cazul persoanelor cu sensibilitate alergica foarte mare. In unele sate era obiceiul ca atunci cand ieseau primele urzici fragede sa se mearga pe ele descult, pentru a pune sangele in miscare, pentru a alunga durerile de spate si de rarunchi. Acest mers peste urzici se facea de regula primavara, cand urzicile nu erau inca foarte iritative.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa