Maghiranul - indicatii terapeutice (recomandari)

 
Maghiranul - indicatii terapeutice (recomandari)


Maghiranul (Majorana hortensis) este o planta aromatica si condimentara in compozitia careia nu au fost descoperite principii imunostimulatoare propriu-zise. Cu toate acestea, este probabil unul din mijloacele cele mai rapide de marire a imunitatii, care ne poate salva atunci cand declansarea guturaiului sau a gripei este iminenta. Secretul sau este ca are efecte de marire rapida a temperaturii organismului, producand un fel de acces de febra (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar sa actioneze extrem de eficient. De altfel, problema febrei este foarte controversata in medicina, tot mai multi cercetatori sustinand ca in anumite limite este extrem de benefica pentru organism, temperatura ridicata fiind un sprijin pentru anumite celule cu rol imunitar in neutralizarea microbilor. Cert este ca 2-3 cani de ceai fierbinte de maghiran, pe langa faptul ca produc o transpiratie intensa si ne incalzesc puternic corpul, sunt adesea un remediu salvator in fazele incipiente ale racelii. Sa vedem in continuare cum se administreaza si cui ii este recomandat in mod special acest remediu.

Cum se administreaza maghiranul?
O lingurita de pulbere de maghiran (il gasiti in mai toate magazinele naturiste, chiar si in cele alimentare, sub forma de condiment) se opareste cu o cana de apa fierbinte vreme de 15 minute, dupa care se filtreaza si se consuma cat mai cald. Se beau doua-patru cani de infuzie fierbinte de maghiran intr-un interval de timp de doua ore, ceea ce va produce o puternica incalzire a corpului, precum si o senzatie de relaxare in toti muschii. Este bine sa nu facem cantitati mari de ceai dintr-o data, ca temperatura acestuia sa nu scada, pierzandu-si efectele sudorifice scontate. De asemenea, e util sa ne pregatim niste haine de schimb, pentru ca pe parcursul tratamentului vom transpira intens. Acest tratament se aplica o zi, maximum trei (timp in care va trebui sa ne ferim de frig si vom evita oboseala), fiind cu adevarat salvator atunci cand simtim ca ne imbolnavim de gripa, in chiar primele faze ale bolii.

Cui ii este recomandat maghiranul?
In primul rand, este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii traduse prin raceala extremitatilor sau care se confrunta cu oboseala si contracturi musculare. De asemenea, tratamentul cu maghiran are efecte antidepresive si chiar euforizante intense, fiind in consecinta un remediu excelent pentru momentele de impas psihologic, cand boala poate aparea ca o consecinta a asteniei, tristetii sau a lipsei noastre de tonus launtric. Foarte potrivit este acest tratament si persoanelor supraponderale sau care retin foarte multa apa in corp, efectele sale diuretice si sudorifice puternice facandu-l un remediu ideal atat pe termen scurt, cat si pentru cure mai lungi.

Precautii si contraindicatii ale tratamentului intern cu maghiran
Aceasta planta nu va fi folosita de catre persoanele care sufera de hipertensiune, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa