Otetul de mere - indicatii terapeutice

 
Otetul de mere - indicatii terapeutice


Cititi cu atentie acest articol! Cu siguranta va va folosi, pentru ca este vorba despre un leac exceptional si pe care il aveti la indemana in permanenta in camara. Este vorba de unul din cele mai vechi medicamente cunoscute de umanitate, mentionat pentru prima oara in tratate de medicina egiptene, scrise in urma cu mai bine de trei milenii: otetul de mere. Medicii Greciei antice il foloseau pe scara larga, insusi Hipocrate punandu-l la loc de cinste in scrierile sale. In medicina populara romaneasca, este folosit din timpuri imemoriale. Taranii nostri din zonele de deal si de munte prepara si astazi otetul de mere in fiecare toamna, folosindu-l apoi pe timpul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur si simplu, pentru mentinerea sanatatii. Practic nu exista zona in care sa nu fie cunoscuta folosirea acestui remediu popular. Desi nu este un panaceu, ar putea candida cu sanse serioase la acest titlu. De ce? Pentru ca licoarea acrisoara si usor tulbure rezultata in urma fermentarii cidrului de mere vindeca nu mai putin de... o suta de afectiuni din cele mai diverse, de la banalele dureri de cap, la boli metabolice grave.

Compozitia otetului de mere
In principal, aceasta licoare este compusa din apa si din acizi organici, intre care predomina acidul acetic, la care se adauga acid propionic, acid lactic, pectina, enzime, cantitati infime de aminoacizi. Acest cocteil de acizi organici si enzime este un foarte puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, cu efecte exceptionale de dezintoxicare a organismului. Insa otetul de mere mai are si alte calitati, fiindca a preluat de la fructele din care este obtinut cateva substante in forma naturala extrem de utile pentru organism, dintre care vom mentiona in continuare doar cateva:

- potasiu - este un mineral esential pentru mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular. El regleaza activitatea inimii si normalizeaza tensiunea arteriala.

- vitamina C - ajuta la asimilarea fierului necesar organismului, are efect preventiv in bolile infectioase.

- vitamine B1, B2 si B6 - au efect intineritor si intarzie aparitia semnelor batranetii. Au efect pozitiv asupra tonusului sistemului nervos central.

- izoflavonoide - sunt o categorie de substante organice continute de otet, care au un puternic efect antioxidant. Ele favorizeaza normalizarea ciclului menstrual la femei si reinnoirea hematiilor (globulelor rosii).

- magneziu si fosfor - sunt doua substante minerale continute de otet, cu un rol foarte important in mentinerea sanatatii si echilibrului sistemului nervos. Au, de asemenea, efecte favorabile asupra sistemului imunitar si favorizeaza consolidarea oaselor.

Boli care se trateaza intern cu otet de mere
In cele ce urmeaza nu vom putea enumera toate afectiunile care se trateaza cu rezultate bune cu ajutorul otetului de mere, pur si simplu din cauza ca lista este prea lunga pentru a putea fi cuprinsa integral. Vom detalia doar principalele categorii de afectiuni care raspund pozitiv la administrarea otetului de mere: 

Reumatism, reumatism degenerativ - se ia de trei ori pe zi cate o lingura de otet de mere amestecata cu o lingurita de miere. Cura dureaza minimum trei luni si are efecte de dezintoxicare a organismului foarte puternice. In plus, anumite substante continute de otetul de mere au efecte antiinflamatoare articulare si impiedica procesele de imbatranire si de degenerare a cartilajelor si a epiteliilor. 

Litiaza renala (pietre la rinichi) - prevenire si combatere - se bea de trei ori pe zi cate un pahar de apa plata (saraca in minerale) in care se dizolva 1-2 lingurite de otet de mere. Remediul se ia vreme de o luna.

Obezitate, ingrasare - cu otetul de mere se fac cele mai simple si mai eficiente tratamente de reglare ponderala. Iata unul dintre ele: se bea in fiecare dimineata, la trezire, pe stomacul gol, un pahar de apa de izvor, in care au fost dizolvate doua lingurite de otet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, dupa fiecare masa, vom bea o jumatate de pahar de apa in care am adaugat o lingurita de otet de mere si doua lingurite de miere. Otetul de mere stimuleaza procesele de eliminare din organism (in special tranzitul intestinal) si activeaza anumite lanturi metabolice care favorizeaza slabitul. Daca vreti o cura de slabire forte, folositi-o pe urmatoarea: inainte de fiecare masa, oricat de imbelsugata sau saraca, se inghit doi catei de usturoi pisati impreuna cu o lingura mare de otet de mere si putina apa. Este un preparat nu prea rafinat ca aroma si cu atat mai putin ca gust, insa efectul merita efortul. Ar mai fi de retinut ca aceasta cura, destul de dura pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de sapte zile la rand, urmate de sapte zile de pauza. 

Colecistita, dischinezie biliara, litiaze biliara - majoritatea persoanelor care au probleme cu bila ar putea fi scutite de multe necazuri luand 1-2 lingurite de otet de mere cu 10 minute inainte de fiecare masa (20-25 de minute in cazul persoanelor cu un apetit alimentar foarte puternic).

Indigestii frecvente, hipoaciditate - beti inainte de masa cu 5-10 minute si imediat dupa masa cate un sfert de pahar de apa in care a fost diluata o lingurita de otet. Otetul stimuleaza salivatia, secretia de sucuri gastrice si mareste peristaltismul tubului digestiv.

Inapetenta, anemie, slabiciune corporala la copii - medicina populara recomanda in toate aceste cazuri administrarea unei lingurite de otet, combinata cu o lingurita de miere, inainte de fiecare masa (doza va fi redusa la jumatate, in cazul copiilor sub cinci ani). Otetul de mere, pe langa faptul ca stimuleaza pofta de mancare si digestia, ajuta la asimilarea fierului si a altor minerale esentiale din alimente, favorizeaza procesul producerii hematiilor (globulelor rosii), stimuleaza foarte bland sistemul nervos central, inducand o stare de vioiciune si tonus. Suplimentar, pe langa administrare interna, se fac saptamanal frectii pe tot corpul cu otet de mere, mai ales in cazul copiilor debili, care se imbolnavesc usor.

Migrenele - mai ales cele care apar ca o consecinta a unor probleme hepato-biliare sau a constipatiei, se trateaza intern cu otet de mere, din care se iau 2 lingurite diluate in putina apa. Extern se fac frictionari ale tamplelor si ale bazei craniului (deasupra cefei) cu otet de mere. O metoda populara care uneori da rezultate surprinzator de rapide este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de otet de deasupra unui vas umplut cu acest lichid.

Aplicatii externe cu otet de mere
 
Durerile de gat - se face din ora in ora gargara cu o solutie de otet concentrata: 4 linguri de otet la o cana (250 ml) de apa. Dupa ce durerile de gat se atenueaza, gargara se face mai rar: din 3 in 3 ore. Este un tratament deosebit de eficient in fazele incipiente ale racelilor. Procedura are un efect foarte bun si in cazul in care avem senzatia de gat uscat.

Oboseala cronica, epuizare - se face un masaj al intregului corp cu otet de mere sau, mai bine, cu un otet de mere aromatizat cu lavanda. Se ia otet de mere in palma si se intinde pe piele cu miscari blande si energice (facute mereu in sens ascendent) insistandu-se asupra umerilor, a cefei, a toracelui si in zona fruntii. Acest tratament dureaza 30 minute si va fi urmat obligatoriu de un dus, dupa care va veti simti proaspeti si in forma. Acelasi tratament este recomandat contra surmenajului intelectual, precum si contra febrei musculare. 

Contra imbatranirii premature a tesuturilor, inclusiv a pielii, se fac de doua ori pe luna masaje ale intregului corp cu otet de mere. Acest produs natural favorizeaza recapatarea supletei si a tonusului tegumentelor, invioreaza, curata pielea, previne aparitia infectiilor si a dermatozelor. 

Micozele unghiilor - se face un tratament de lunga durata, dar cu o eficienta exceptionala, verificata in practica: de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara, se tine degetul in otet de mere timp de o jumatate de ora. Peste noapte, se inveleste degetul bolnav in vata imbibata cu otet de mere si se infasoara in plastic (degetare taiate din manusile chirurgicale). Din cand in cand, se mai tamponeaza unghia si cu tinctura de propolis sau de muguri de plop, care au efecte antiinfectioase foarte puternice si actioneaza foarte bine pe tesuturile inmuiate anterior de otet. Dupa 2-3 luni, micoza va disparea. 

Raceala, adjuvant in cazul pneumoniilor si infectiilor gripale severe - se fac frictionari ale intregului corp, dar in special ale toracelui, cu otet de mere. Dupa tratament, pacientul se inveleste bine si se lasa sa asude vreme de macar 10 minute. O eficienta deosebita in cazul in care aceste boli sunt insotite de febra sau de dureri musculare o are masajul cu otet mentolat, care are o importanta terapeutica atat de mare, incat vom vorbi despre el detaliat.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa